Autospeciala accesibilă din cadrul Direcției de Asistență Socială Bistrița a efectuat transportul cu numărul 100

Autospeciala din dotarea Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Bistrița a efectuat, în 10 luni de funcționare, 100 de transporturi gratuite pentru persoanele cu dizabilități sau vârstnice, informează municipalitatea.

Autospeciala a fost achiziționată în urma defășurării procesului de bugetare participativă lansat de Primăria municipiului Bistrița, proces în care chiar reprezentanții persoanelor cu dizabilități motorii, în special utilizatori de scaun rulant, au propus și depus spre dezbatere proiectul ”Transport gratuit pentru persoane cu dizabilități și vârstnice”.

În anul 2021, proiectul a fost votat de către cetățenii municipiului Bistrița și aprobat de către municipalitate și astfel, în anul 2022, Direcția de Asistență Socială Bistrița a achiziționat autospeciala.

Prin implementarea acestui proiect se acoperă o lipsă acută a transportului public accesibilizat și respectiv a transportului de tip taxi accesibil (nici o firmă de transport tip taxi nu are în dotare autovehicul accesibil).

Beneficiarii serviciului de transport gratuit pentru persoane cu dizabilități sunt:

 • Beneficiari direcți – persoanele cu dizabilități/handicap, copii/adulți/persoane vârstnice care utilizează pentru deplasare scaun rulant și nu pot utiliza transportul public.
 • Beneficiarii indirecți – familiile sau membrii familiilor care au în îngrijire persoane cu dizabilități, reprezentanții legali, însoțitori etc..

Activitățile pentru care se asigură transport gratuit cu autospeciala adaptată pentru transport în scaun rulant se împart în:

 • Activități prioritare
  • efectuare analize medicale, efectuare programe de recuperare, consultații medic familie/specialist, prezentare comisia de încadrare în grad de handicap/grad de invaliditate, deplasare la/de la unități de învățământ, deplasare la instituții publice
 • Activități neprioritare
  • activități de socializare, activități de petrecere a timpului liber.

Pentru a beneficia de serviciul de transport accesibil gratuit, în regim de comandă prealabilă, potențialii beneficiari trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

 • să aibă domiciliul/reședința în municipiul Bistrița,
 • să utilizeze pentru deplasare scaun rulant,
 • să nu fie instituționalizați într-un centru rezidențial în care se asigură îngrijire completă din partea autorității administrației publice.

Modalitățile prin care se solicită transport gratuit pe raza municipiului Bistrița cu mașina special adaptată sunt:

 • depunerea unei cereri scrise adresată DAS Bistrița la ghișeul relații cu publicul din strada Dornei nr.12 cu cel puțin 24 de ore înainte de solicitarea transportului
 • programare online pe site-ul Primăriei municipiului Bistrița –www.primariabistrita.ro. cu cel puțin 24 de ore înainte de solicitarea transportului
 • programare telefonică apelând numărul de telefon al Direcției de Asistență Socială Bistrița- 0263230513, cu cel puțin 24 de ore înainte de solicitarea transportului.

Regulamentul de desfășurare a activității de transport a fost aprobat prin HCL nr.49/30.03.2023 privind desfășurarea activității de transport persoane în scaun rulant pe raza municipiului Bistrița, cu autovehiculul accesibilizat, proprietatea Primăriei municipiului Bistrița – Direcției de Asistență Socială Bistrița, în vederea implementării Proiectului „Transport gratuit pentru persoane cu dizabilități și vârstnice”, prin bugetare participativă – sesiunea 2021 – 2022.

Startul proiectului s-a dat în urmă cu 10 luni, respectiv luna aprilie a anului 2023, iar zilele trecute a fost realizat transportul cu numărul 100 cu autospeciala accesibilă. Beneficiarii acestui serviciu special de transport au fost 88 de femei și 12 bărbați.

În desfășurarea proiectului, Direcția de Asistență Socială a beneficiat de sprijin logistic atât din partea Primăriei municipiului Bistrița, cât și din partea Serviciului Voluntariat pentru Situații de Urgență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *