Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a mai făcut un pas pentru viitorul Centru Regional de Reabilitare și Reintegrare a Minorilor cu Adicții, care va fi construit în municipiul Bistrița.
În cadrul ședinței ordinare din luna martie, administrația județeană a aprobat înaintarea unei cereri către Consiliul Local Bistrița, prin care solicită trecerea terenului pe care ar urma să fie construit centrul din domeniul public al municipiului Bistrița în domeniul public al județului Bistrița-Năsăud.
Terenul, în suprafață de 20.000 mp, este situat în cartierul Unirea, în vecinătatea Parcului Dendrologic și a pădurii, într-o zonă izolată, dar cu acces la utilități publice: apă, curent, gaz, canalizare.
”Consiliul Județean Bistrița-Năsăud intenționează să susțină, în colaborare cu Ministerul Sănătății, realizarea unui astfel de centru de dezintoxicare şi recuperare, adresat exclusiv minorilor, cu denumirea ‘Centrul Regional de Reabilitare și Reintegrare a Minorilor cu Adicții’ din recunoașterea necesității de redimensionare și de asigurare a unor servicii integrate, eficiente, eficace şi accesibile, având în vedere impactul social major al consumului de stupefiante și faptul că în țara noastră mai există un singur astfel de centru, lângă Câmpina, județul Prahova. Realizarea acestui centru este prioritară, în condițiile în care consumul de droguri în rândul minorilor este în creștere, în timp ce vârsta de debut este în scădere. Se intenționează ca finanțarea proiectului privind construcția și înființarea centrului să se facă în colaborare cu Ministerul Sănătății, prin accesarea fondurilor europene disponibile”, se arată în proiectul de hotărâre care a fost analizat în ședința din luna martie a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și care a fost adoptat cu 30 de voturi ”pentru”.
Viitorul Centru Regional de Reabilitare și Reintegrare a Minorilor cu Adicții de la Bistrița va funcționa în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, ca un compartiment al Secției de Psihiatrie.
Acesta va avea o capacitate de 24 de locuri, iar pacienții internați vor fi încadrați într-un program cu activități specifice recuperării (supraveghere medicală și tratament specific, educație, sport, ergoterapie (terapie prin muncă), socializare), program întocmit de către o echipă de specialiști din cadrul Ministerului Sănătății.
Personalul care va deservi centrul este format din personal medical (medici, psihologi, asistenți medicali, personal auxiliar), dar și profesori și orice altă categorie profesională de care este nevoie conform programului de reabilitare.




