Un pictor venețian își expune lucrările la Bistrița

La Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud va avea loc marți, 7 martie 2023, ora 13.00, vernisajul expoziţiei ”Rugăciuni pe sticlă/Fantezii de cristal”. Expoziția aparține pictorului veneţian Luigi Ballarin și cuprinde atât lucrări care au ca sursă de inspirație poveștile scriitorului italian Mauro Neri din Trentino, cât și o serie de icoane pe sticlă realizate în interpretare proprie.

La eveniment, alături de pictorul Luigi Ballarin, vor fi prezenți și scriitorul Mauro Neri din Trentino, consulul onorific pentru România în Trentino Alto Adige, Maurizio Passerotti, și directorul general al Muzeului Țării Crișurilor, profesor dr. Aurel Chiriac.

Potrivit criticului de artă prof. dr. Aurel Chiriac, expoziția”are drept scop să demonstreze ce înseamnă contaminarea între arta vizuală și scriitură, între culori și cuvinte, pe de o parte, iar, pe de altă parte, ce înseamnă contactul între popoarele trăind la sfârșitul secolului al XIX-lea în Imperiul Austro-Ungar, când legendele transilvănene și poveștile trentine s-au întâlnit prin comercianții ambulanți care au circulat în arealul geopolitic mai sus precizat”.

În opinia curatorului expoziției – profesorul dr. Aurel Chiriac – ”mesajul creațiilor expuse, precum și a poveștilor lui Mauro Neri este următorul: oamenii devin mai buni și progresează când cultura lor se contaminează cu cultura celuilalt. Întâlnirea cu celălalt este singura care dă sens vieții noastre”.

Organizată de Episcopia romano-catolică de Oradea și Episcopia română unită cu Roma, greco-catolică de Oradea, expoziția este patronată, printre alții, de Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Asociația Italiani în Bihor, Comune di Trento, Pro Cultura Trento.