Veste bună pentru primăriile care dețin păduri în parcurile naţionale

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a anunțat joi, la Bistrița, că primăriile care deţin suprafeţe de pădure în parcurile naţionale, în zone cu restricţii de exploatare, vor primi compensaţii.

”Anul 2023 vine cu o noutate. Dacă până acum, pe fondul forestier deţinut de autorităţile publice locale în zone protejate nu se puteau plăti compensaţii pentru primării, începând cu anul 2023, pentru pădurile deţinute de primării în parcurile naţionale, în zona de protecţie strictă sau în zona de dezvoltare durabilă cu restricţii, vom putea plăti compensaţii. Deci din 2023 de aceste compensații T1, T2, că așa se numesc, vor putea beneficia și primăriile”, a spus ministrul.

Sursa citată a adăugat că aceste compensații sunt deja prevăzute în buget.

”Compensaţia pentru T1, însemnând restricţie totală de exploatare, a fost de 780 de lei la hectar, dacă nu mă înşel, deci undeva între 750 şi 800 de lei la hectar este compensaţia pentru T1. Compensaţia pentru T2 este un pic mai mică. De aceste sume au beneficiat până acum proprietarii privaţi. Din 2021 și până la finalul anului 2022 am plătit toate restanțele Ministerului Mediului pe acest capitol bugetar. În momentul în care am preluat mandatul, Ministerul a avut restanțe și de 2 – 3 ani. Am achitat aceste restanțe pentru că eu sunt convins că pădurea va fi protejată și prețuită de proprietari, mai ales în zona parcurilor naționale, dacă aceste compensaţii sunt corecte şi se plătiesc la timp”. Nu putem să avem pretenția ca autoritatea locală sau persoana privată să nu beneficieze de pădure pentru că este într-o zonă strict protejată și să nu  primească nici compensații”, a adăugat Tanczos Barna.

Potrivit ministrului, compensaţiile se vor plăti anual. ”Este o procedură de solicitare. Primăriile știu deja că solicitarea se face prin ocoalele silvice, la Garda Forestieră, Garda face verificările și Ministerul Mediului face plata”, a mai spus Tanczos Barna.

Joi, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor s-a aflat la Bistrița, unde a avut o întâlnire de lucru cu primari și reprezentanți ai ocoalelor silvice din judeţul Bistriţa-Năsăud.

FOTO: Ministrul Mediului, Tánczos Barna, la Bistrița; a prezentat programul de împăduriri finanțat prin PNRR