VIDEO: Noi reguli pentru înmatricularea și radierea vehiculelor

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că va semna un ordin prin care va fi simplificată procedura de înmatriculare a vehiculelor.

Astăzi, voi semna Ordinul ministrului Afacerilor Interne prin care înmatricularea vehiculelor să poată să fie făcută într-un mod mai eficient mai simplu, astfel încât cetăţenii să nu mai fie puşi în situaţia în care pierd timpul, stau la cozi în zone aglomerate, mai ales în această perioadă delicată din punct de vedere sanitar. Prin acest ordin, toţi dealerii de autoturisme, de autovehicule din România, inclusiv producătorii, cei trei mari producători – Dacia, Renault şi Ford – vor avea posibilitatea să înmatriculeze direct autoturismele noilor proprietari printr-un simplu document, un mandat pe care cumpărătorul îl încheie cu vânzătorul. În același timp, tot într-un mod digital se pot face și alte operațiuni direct de către propritarul autovehicului. Este vorba despre radiere, despre obținerea autorizației provizorii de circulație, de obținerea unui duplicat al actului de înmatriculare. Nu în ultimul rând, un alt lucru extrem de important pentru producătorii autohtoni: pot să obțină autorizație de circulație pentru probe pentru noile modele pe care le vor produce în viitor, modele care au nevoie de aceste teste și verificări pe parcursul omologării lor„, a anunţat Marcel Vela.

Ministrul a mai spus că se va trece și la o descentralizare a serviciilor de obținere a permiselor de conducere și de înmatriculare a vehiculelor. ”Acolo unde există distanțe mari între reședința de județ și cetățenii dintr-un județ care are o întindere foarte mare, vă dau un exemplu – Hunedoara, am decis ca în viitor să facem un proiect care să apropie acest serviciu de cetățeni, să nu mai vină cetățenii la serviciu, în sensul în care, așa cum am spus și am dat exemplu Hunedoara, sediul județean de la Deva să poartă avea un punct de lucru și în Petroșani. La fel și în alte județe care au această problemă de distanță”, a mai declarat Marcel Vela.

La rândul său, directorul DRPCIV, Florin Catană, a declarat se doreşte ca în viitor introducerea unor soluții de digitalizare a serviciului public.

”Aș dori să subliniez faptul că acest demers face parte dintr-o serie de inițiative legislative ce vor urma în perioada următoare și care vor avea drept obiect simplificarea circuitului de înmatriculare al vehiculelor, în special prin introducerea unor soluții de digitalizare a serviciului public. (…) Oferirea posibilităţii unei societăţi comerciale, care vinde autoturisme noi, de a face operaţiunea de înmatriculare pentru cetăţean nu este decât un beneficiu clar la adresa acestuia, nemaifiind nevoie pentru el să vină la sediul serviciului public pentru înmatricularea vehiculului. Inclusiv pe această zonă, se dezvoltă un program informatic care va fi pus la dispoziţia societăţilor comerciale din domeniu, venind în sprijinul acestora, astfel încât într-o perioadă viitoare, nu foarte îndepărtată, transmiterea documentelor şi operaţiunea efectivă a înmatriculării să fie realizată în proporţie de 80-90% electronic”, a declarat Florin Catană.

https://www.facebook.com/ministeruldeinterne/videos/303686071004972/
error: Content is protected !!