VIDEO: Prefectul Stelian Dolha: ”Suntem într-o situație mai mult decât îngrijorătoare. Asistăm la un val al nevaccinaților”

Cazurile de COVID-19 confirmate la nivelul județului Bistrița-Năsăud se înmulțesc de la o zi la alta, situația privind noul val pandemic fiind ”mai mult decât îngrijorătoare”, potrivit prefectului Stelian Dolha. Pentru a limita răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus, autoritățile din Bistrița-Năsăud vor începe să efectueze controale, vizate fiind în special evenimentele private.

”Din păcate, odată cu luna septembrie, am intrat într-o nouă spirală a îmbolnăvirilor, lucru care se vede. Vă spun sincer, nu are rost să ne ascundem după deget, suntem într-o situație mai mult decât îngrijorătoare, cu escaladare a ratei îmbolnăvirilor. Se înregistrează din nou câte două-trei decese în fiecare zi, iar cele nouă paturi de Terapie Intensivă din Spitalul Județean de Urgență Bistrița sunt ocupate în totalitate. Nu credeam că o să ajungem aici, mai ales în condițiile în care, încă de la începutul acestui an, aveam soluția – vaccinul. Cu toate acestea, încă avem un procent al vaccinării mic, în jur de 20 și ceva la sută. Cu toate acestea, încă mai sunt persoane care refuză vaccinare și au tot felul de argumente”, a declarat prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, într-o ședință a Colegiului Prefectural.

Stelian Dolha este de părere că numărul mare al cazurilor confirmate este și din cauza celor care refuză vaccinarea.

Sunt de acord cu afirmația că acest val este unul al nevaccinaților. Un val pe care trebuie să îl conștientizăm. Un procent de 80 la sută din persoanele infectate cu noul coronavirus provin din rândul celor nevaccinați și 90 la sută dintre cei care fac forme grave sunt tot nevaccinați”, a mai afirmat prefectul.

Totodată, sursa citată a prezentat și o situație cu privire la numărul cazurilor de COVID-19 din primele zile ale lunii septembrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021.

La data de 5 septembrie 2020 aveam 14 cazuri confirmate, în vreme ce în 5 septembrie 2021 – 36 de cazuri, de trei ori mai multe. În 7 septembrie 2020 erau 0 cazuri, iar în 7 septembrie 2021 – 57 de cazuri. În 8 septembrie 2020 – 13 cazuri, 8 septembrie 2021 – 65 de îmbolnăviri, de 5 ori mai multe. 9 septembrie 2020 – 10 cazuri, 9 septembrie 2021 – 57 de cazuri noi, de cinci ori mai multe. La nivel național, pe data de 9 septembrie, aveam 2.226 de cazuri. În aceeași perioadă din anul 2020, aveam 1.121 de cazuri, practic s-a dublat numărul de cazuri. (…) În municipiul Bistrița, în luna septembrie 2020, aveam o incidență de 0,78 la mia de locuitori, pe când astăzi avem o incidență de 2,10 la mia de locuitori. (…) Anul trecut au urmat octombrie și noiembrie, luni negre, cu foarte multe îmbolnăviri și decese. Eu nici nu vreau să mă gândesc ce o să se întâmple acum pentru că ritmul îmbolnăvirilor este atât de alert și deja numărul de decese crește, încât nu știu ce o să se întâmple în lunile octombrie și noiembrie 2021”, a mai spus prefectul.

În aceste condiții, pentru a limita răspândirea infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2, reprezentatul Guvernului în teritoriu avertizează că vor fi luate măsuri restrictive.

Asta înseamnă că nunțile, botezurile, evenimentele private o să fie de acum controlate. Direcția de Sănătate Publică, Jandarmeria, Inspectoratul de Muncă vor face verificări. Nu se mai poate așa! Am văzut că ieri, după ședința cu directorii de școli, foarte mulți se întrebau de ce am propus măsura de a purta masca de protecție în proximitatea unităților de învățământ. De ce? Din cauza noastră! Acesta este răspunsul: din cauza noastră, pentru că în toată perioada asta ne-am relaxat și ne-am relaxat mai mult decât trebuia”, a avertizat Dolha.

În plus, dacă numărul îmbolnăvirilor continuă să crească și se va depăși rata de infectare de 3 la mia de locuitori, măsurile vor fi mai drastice.

Suntem într-o situație grea. Într-o săptămână și ceva-două săptămâni trecem de incidența de 3 la mia de locuitori pe municipiul Bistrița, ceea ce înseamnă că se sistează tot: nunți, botezuri, cafenele, restaurante, tot. Și acum nu se mai permite varianta cu terase! Nu! Se închide tot! Avem încă două săptămâni în care am putea regla lucrurile. Haideți să fim mai atenți, să păstrăm măsurile care deja sunt date. Dacă nu facem acest lucru, atunci cu siguranță vom ajunge acolo”, a mai completat Dolha.

La data de 9 septembrie, rata de infectare în municipiul Bistrița era de 2,10 la mia de locuitori, în vreme ce la nivelul județului Bistrița-Năsăud incidența era de 1,23 la mia de locuitori.

error: Content is protected !!