Cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, zece jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud au fost înaintați în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim.
”Avansarea în gradul următor reprezintă un moment important al carierei pentru toate cadrele militare.
Eforturile depuse și rezultatele obținute în activitatea profesională sunt apreciate, motiv pentru care, cu prilejul Zilei Jandarmeriei Române, doi ofițeri, un maistru-militar și șapte subofițeri au fost înaintați în gradul militar următor, înaintea expirării stagiului minim în grad. Noile grade le-au fost acordate colegilor avansați de către inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud – colonel Florin Furnea, în cadrul unei activități festive. Îi felicităm și le dorim, în continuare, mult succes! La mulți ani, dragi colegi! La mulți ani, Jandarmeria Română!”, a transmis Jandarmeria Bistrița-Năsăud.


Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei ‘Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi’, în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853). Anul acesta se împlinesc 175 de ani de la înființarea acestei structuri la nivel național.
SCURT ISTORIC AL JANDARMERIEI ÎN JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD
În Bistrița-Năsăud, încă din anul 1923, existau posturi de jandarmi în cele mai reprezentative localităţi din judeţ, printre care și unul la Tihuţa. La data de 20 mai 1929, se înfiinţa Legiunea de Jandarmi Rurali Năsăud, cu reşedinţa în Bistriţa, care cuprindea 5 secţii și 28 de posturi. Dintre acestea, făceau parte mai multe secţii situate în localitățile Lechinţa, Năsăud, Şieu, Rodna, dar și Secţia de Jandarmi Bârgău (reşedinţa: Prundu Bârgăului), cu posturile Prundu Bârgăului, Mureşenii Bârgăului, Tihuţa, Iad (Livezile) şi Satu Nou.
În anul 1948, la nivelul judeţului existau 130 de subofiţeri de jandarmi. Dintre aceştia, 22 erau arondaţi Secţiei de Jandarmi Bârgău, cu următoarele posturi: Colibiţa, Iad (Livezile), Josenii Bârgăului, Mureşenii Bârgăului, Măgura Calului, Prundu Bârgăului, Satu Nou şi Tihuţa.
Înfiinţarea Jandarmeriei Montane a reprezentat un moment important în istoria acestei structuri. La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, jandarmii bistriţeni contribuie substanţial, alături de celelalte structuri ale M.A.I. și nu numai, la menținerea ordinii și siguranţei publice în municipiul Bistriţa, în oraşele Năsăud și Beclean, în staţiunea balneară Sângeorz-Băi, dar și în zona montană Rodna, Piatra Fântânele și Colibița. Aceste posturi au un rol important în asigurarea siguranței turiştilor în zona de munte, în combaterea contravenţiilor şi infracţiunilor silvice, precum și în prevenirea distrugerii mediului înconjurător și a ariilor protejate.
Asigurarea pazei şi protecţiei instituţiilor fundamentale ale statului, a obiectivelor, bunurilor și valorilor, precum și transportul corespondenţei clasificate constituie, de asemenea, misiuni ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud. Din acest motiv, în anul 1995, începând cu data de 1 noiembrie, s-a înfiinţat Batalionul 45 Jandarmi Bistriţa.
În ianuarie 1996, Jandarmeria bistriţeană și-a mărit efectivele şi atribuțiile, odată cu preluarea de la M.Ap.N. a misiunii de pază şi apărare a Complexului „Lucrări de Artă Larion”, un ansamblu format din viaducte şi tuneluri care asigură legătura feroviară între Transilvania şi Moldova.
O altă misiune importantă a fost atribuită Jandarmeriei în anul 1996, odată cu preluarea pazei instanţelor de judecată. În octombrie 1997, în responsabilitatea Jandarmeriei a intrat și paza sediului Instituției Prefectului Bistriţa-Năsăud.
În anul 2004, s-a înfiinţat un post de pază la sediul Direcţiei Naţionale a Arhivelor Bistriţa-Năsăud.
În 2005, Jandarmeriei Române i-au fost atribuite misiuni de menţinere a ordinii şi liniştii publice în sălile de judecată ale instanţelor din judeţul Bistriţa-Năsăud. Tot în acest an, s-au încheiat contracte de prestări servicii cu firmele care au ca obiect de activitate transportul de materii periculoase, în conformitate cu H.G. 1486/2005, prin care Jandarmeria a preluat misiunea de asigurare a pazei şi protecţiei transporturilor speciale.
În 2006, Jandarmeria a preluat paza sediilor trezoreriilor din Bistriţa, Năsăud, Beclean și Sângeorz-Băi, având în vedere că transportul de valori aparţinând trezoreriilor era efectuat de jandarmi încă din anul 2004.
Începând cu anul 2009, efectivele Jandarmeriei bistriţene au preluat misiuni de pază şi protecţie la sediul Curții de Conturi Bistriţa.
Jandarmeria Română este instituţia specializată a statului, cu statut militar, care asigură ordinea şi liniştea publică a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, apărarea vieţii publice şi private, protecţia instituţiilor statului şi combaterea actelor de terorism.