Liviu Rusu: „Aș vrea ca după Duminica vindecării orbului, Bistrița să iasă la lumină!”

Liviu Rusu vorbește într-un INTERVIU, despre proiectele sale pentru Bistrița și șansa orașului de a ieși la lumină, după „Duminica vindecării orbului”!

 

Reporter: Liviu Rusu candidează la Primăria Bistrița împotriva unui edil care vrea al III-lea mandat. De ce credeți că Bistrița are nevoie de un nou primar?

Rusu: E nevoie de aer proaspăt, de o nouă viziune pe toate domeniile. Această nevoie plutește în aer! Actuala administrație a arătat că are două viteze: încet și foarte încet, iar orașului îi trebuie un ritm de lucru accelerat.

Reporter: Păi, în ultimele zile se lucrează de zor, se fac inaugurări, se taie panglici….

Rusu: Inaugurările ce au loc doar în alegeri o să producă efectul invers și oamenii vor zice: Păi, ce… numai în campanie v-ați trezit? În rest nu trebuie să lucrați și mimați asta din patru în patru ani? Veți vedea că așa va fi pentru că ceea ce se întâmplă acum înseamnă sfidare!

Reporter: De ce sunteți atât de vehement și militați pentru schimbare din moment ce există câteva proiecte importante care s-au finalizat, iar acest lucru poate fi pe placul unora?

Rusu: E o iluzie că lumea e mulțumită, dar de fapt e liniștea dinaintea furtunii! Să nu uităm că majoritatea lucrărilor au durat foarte-foarte mult și s-au realizat extrem de prost! Iar cetățenii nu mai pot fi luați prin învăluire și mințiți cu astfel de gesturi. Și inaugurările de campanie NU plac oamenilor! Festivismul și umflatul în pene cu tricolorul la piept nu mai spune nimic. În 8 ani de zile lumea s-a lămurit cum stă treaba.

Reporter: De unde ar începe reconstrucția orașului?

Rusu: Trebuie drumuri, rețele de apă-canal, cultură, sport… sunt foarte multe capitole la care orașul este în agonie, iar fără o echipă și fără cunoștințe de organizare doar ne amăgim și visăm! Eu cred că ajunge cu visatul și e vremea să ne venim în fire și să facem din Bistrița un oraș adevărat: cu drumuri de asfalt, cu piste de bicicletă, cu zonă Belvedere, cu sport, cultură și turism.

Reporter: Ce credeți că-și doresc cetățenii de la omul care va conduce destinul Bistriței în următorii 4 ani?

Rusu: Cetățenii sunt sătui de promisiuni gen Wonderland și Aqualand. Nu e posibil să dezvoltăm un oraș pe mofturile unui primar care visează pârtii de schi la soare, cu bani luați din bancă și ștranduri fără sursă de finanțare! Și noi să avem străzile bombardate și lucrări de proastă-calitate! De aceea viitorul primar va trebui să ia taurul de coarne și să lucreze concomitent pe toate palierele administrației. Și mereu să stea cu urechea ațintită la nevoile cetățeanului. Cetățenii vor ca primarul lor să fie realist, un om gospodar care să construiască, nu să învrăjbească!

Reporter: Toți candidații promit marea și sarea. De ce să fie crezuți de electorat?

Rusu: Așa este! Mulți promit că vor face și vor drege, spun că au proiecte și proiecții. Întrebrea e: câți pot? Sau câți au demonstrat că pot, deoarece la teorie toți suntem buni.

Reporter: Ce calități trebuie să aibă un primar adevărat?

Rusu: Expertiză și capacitate de organizare. Viziunea sa de ansamblu e importantă! Iar administrația este o știință pe care nu mulți o stăpânesc și puțini știu să o aplice! Un primar trebuie să se impună, deoarece în Bistrița parcă NU există stăpân și de aici avem lucrări de proastă calitate și bani publici risipiți. Acest lucru trebuie să înceteze! La Bistrița sunt atât de multe lucruri de făcut încât nici nu știi de unde să te apuci! În administrație ești mereu biciuit de timp și obligat să lucrezi pentru cetățeni, fiindcă de aceea te-au ales!

 

Reporter: Haideți să le luăm pe rând: drumurile. Cum rezolvăm problema acută a Bistriței, cu impozite de oraș și drumuri „ca la țară”?

 

page1-404x400Rusu: Ne trebuie condiții de oraș, iar toate străzile de pământ trebuie și pot fi asfaltate în doi ani! Toate. Eu știu ce vorbesc pentru că am implementat cele mai mari proiecte de dezvoltare a județului și vin alții care spun că ei le-au realizat. Cetățenii știu adevărul mai bine decât cred unii specialiști în manipulare! Repet: rețele de apă-canal-gaz și apoi asfalt! Dar toate astea vin numai cu un primar de forță, care să fie pe teren, să ia pulsul orașului pe care-l conduce și nicidecum să apară doar la inaugurări. Și alea făcute prost, încet și scump!

Reporter: Sport! Pe 2016, Primăria Bistrița a acordat 15.000 de euro pentru tot sportul din oraș! Cum comentați? 

 

Rusu: Vreau să REVOLUȚIONĂM sportul în Bistrița: facem terenuri, o Polivalentă europeană și alocăm bani pe proiecte! Ca primărie NU e posibil să împarți numai 15.000 de euro pentru TOT sportul din oraș cum s-a făcut până acum ! CREȘTEM PLAFONUL PE PROIECTE nerambursabile la minim trei milioane de de lei pentru sport. Tot ce reprezintă Bistrița la competiții trebuie să primească bani pe baza unor proiecte, bineînțeles.

Reporter: TURISM! Ce să facă un turist la Bistrița?

Rusu: Dumnezeu ne-a dat un cadru natural de vis, e timpul să ne punem în traistă! Localitățile-componente au în comun arhitectura săsească și băile sărate. Poate fi revigorat turismul, avem izvoare sărate specifice acestei zone și noi nu facem nimic. Trebuie valorificată resursa naturală pentru că acestea sunt tendințele în turismul mondial. Avem un potențial uriaș și un cadru natural de vis pe care trebuie să îl valorificăm, prin fonduri europene, dar după ce rezolvăm infrastructura.

Reporter: Agrement! Un capitol delicat, deoarece în 8 ani nu s-a făcut mare-lucru și tinerii încep să plece în weekend-uri, să caute alternative, sătui de promisiuni gen Aqualand și Wonderland! 

 

 

 

 

 

 

Rusu: E trist faptul că Bistrița NU are o zonă de agrement în adevăratul sens al cuvântului și e nevoie de un astfel de proiect, cu bazine de înot, cu zone SPA, cu locuri de recreere. NU avem nici măcar un bazin la această oră pentru că la Ștrandul Codrișor sunt sistate lucrările, iar primarul actual este în campanie. Mă rog, fiecare cu prioritățile lui! Bistrița are nevoie de Aqualand, dar NU cu bani din bancă, ci din fonduri europene!

Reporter: Ce proiect vă place cel mai mult?

Rusu: În administrație ai datorii față de cetățean și ești obligat să le rezolvi problemele, nu cred că trebuie să-ți placă un proiect, ca să-l duci la final într-un termen rezonabil. Dar dacă m-ați întrebat, am să vă răspund: ca primar, voi face o oază de relaxare pe Dealul Codrișor, dar NU inventez eu nimic pentru că oamenii vor asta, e dorința lor. Avem un cadru natural perfect și e păcat să ignorăm acest aspect. În Codrișor se pot amenaja poienițe și grădini, iar astfel oferim cetățenilor variante de relaxare. Asta merită Bistrița, NU cuști de veveriță puse aiurea! Iar râul Bistrița îl facem navigabil: cu bărcuțe, felinare și alei pe malul apei!

urb-4-10 - Copy

 

 

 

 

 

Reporter: Cultură – Anual, 3 milioane de lei pleacă spre acest capitol iar tinerii pleacă și ei spre Cluj, văzând ce spectacole se fac la noi! Cum vedeți acest aspect?

Rusu: Tinerii trebuie cooptați în echipa noului primar și astfel să imprimăm cetății un suflu nou, artistic. Observăm care sunt tendințele cu festivaluri gen UNTOLD sau Electric Castle. De ce NU ar putea aduce și Bistrița trupe celebre și crea ceva similar la Castelul de la Arcalia, spre exemplu? Punem bugetul pe masă pentru proiecte nrambursabile, ca tinerii să se poată implica în viața culturală. Tinerii vor decide, pe baza unor proiecte comune și aducem la Bistrița trupe celebre și D.J de renume.

Iar o trupă de teatru e obligatoriu să avem! Pentru acest proiect, Primăria Bistrița va avea și o Sală de Teatru, la „Omnia”, adică fostul „23 august”. Îl preluăm și îi redăm viață!

Reporter: Veți continua să luați bani din bancă, pentru investiții ?

ss3Rusu: NU credeți că e destul de îndatorat bugetul actual? Câte biruri să mai pună pe bieții oameni? Și mai grav: ce li se oferă în schimbul taxelor, pentru că unii trăiesc tot în praf și tot fără apă la robinet. Și în loc să atragă fonduri, primăria a pierdut banii europeni (vezi cazul Colegiului Rebreanu, unde au pierdut 4 milioane de euro sau cazul Bisericii Evanghelice, unde au ratat 5 milioane de euro). Timp în care au ținut banii în Trezorerie și au mărit taxele și impozitele! Nu e posibil așa ceva. Asta știți ce donotă? Ignoranță față de banul public și nepricepere!

Reporter: Un mesaj pentru cetățenii Bistriței, aflați în căutarea unui primar!

Rusu: Să voteze cum îi îndeamnă conștiința, ca Bistrița să-și redobândească demnitatea de altădată! Aș vrea ca după Duminica vindecării orbului, Bistrița să iasă la lumină!

4 comments

  1. Un om valoros si curajos pe care l-am intalnit de cateva ori si m-a surprins placut. Succes

  2. Vezi ca ai „reclama” pe Antena 3″
    Nu faceți ca ei.
    Poate ați da votul DNA-UL.
    Singurul candidat care apare pe posturi naționale.

  3. Si eu votez cu el

  4. M.ati convins, aveti votul meu!

error: Content is protected !!