Buget astronomic pentru Gloria: peste 7 MILIOANE de euro! Salariile handbalistelor sunt „la secret”,deși sunt plătite din bani publici

Buget astronomic pentru Gloria: peste 7 MILIOANE de euro! Salariile handbalistelor sunt "la secret"
Buget astronomic pentru Gloria: peste 7 MILIOANE de euro! Salariile handbalistelor sunt "la secret"

Consiliul Județean a adoptat astăzi bugetul pe 2024. Pentru Gloria: peste 7 MILIOANE de euro!

Buget enorm pentru Gloria: 7.2 MILIOANE de euro! Salariile sunt la secret!

Ședința s-a ținut on-line și majoritatea a votat proiectul propus de Consiliul Județean. Clubul Gloria are buget de 36 de MILIOANE de lei (peste 7 MILIOANE de euro). De menționat că banii sunt alocați tuturor ramurilor de sport.

Consiliul Județean susține că bugetul de 7.2 MILIOANE de euro (36 de MILIOANE de lei) este alocat întregului club, cu toate ramurile incluse și ASCUNDE sumele care merg EXCLUSIV pe handbal. (în special indemnizațiile handbalistelor).

La bunuri și servicii apare marea golăneală. 33.238.000 este suma alocată acestui capitol și astfel se ascund salariile încasate de sportivii profesioniști.

6.6 MILIOANE de euro – cheltuieli cu „bunuri și servicii!” La acest capitol sunt ascunse veniturile jucătoarelor !

Chiar dacă gestionează 100% bani publici, salariile sportivelor sunt la secret și mascate la capitolul Bunuri si servicii.

Practic, jucătoarele dețin PFA-uri și astfel încasează salariile, sub formă de primă, indemnizație etc. Legal, se evită orice posibilitate de a comunica oficial indemnizațiile.

Pe surse, la nivelul echipei salariile variază între 4.000 – 10.000 de euro. La un buget similar cu CSM București, Bistrița a ajuns o vacă de muls pentru jucătoare de talie mondială care s-au aciuit pe-aici la contracte finanțate din bani publici. Alexandrina Cabral Barbosa (campioana mondiala cu echipa Spaniei ) a activat la Gloria și a încasat aprox. 10.000 de euro/lună.

La această oră, Laslo e vedeta Gloriei, echipa fiind pregătită de antrenorul României, Florentin Pera.

Cu 2 MILIOANE de euro mai mult ca anul trecut, pe bunuri și servicii!

Conform datelor contabile, la finalul anului 2023, clubul GLORIA a raportat cheltuieli cu bunuri și servicii de 21.877.412 lei. (4.3 MILIOANE de euro). Pe 2024, bugetul „pe bunuri și servicii” a crescut cu peste 10 MILIOANE de lei ( 2 MILIOANE de euro).

Cheltuielile de personal: 350.000 de euro la TOT clubul Gloria! Indemnizațiile sunt separat !

1.678.000 lei (350.000 de euro) sunt salariile la vedere ale antrenorilor implicați în activitatea ramurilor de sport.

21 de locuri de muncă la clubul Gloria!

Conform organigramei, clubul Gloria are 21 de posturi. La finalul anului 2023, 18 funcții erau deja ocupate și 9 sunt vacante.

 • Director – 15.000 lei. Eugen Cosma este director și omul de bază a lui Radu Moldovan incă de pe vremea când lucra la Metropolis.
 • Șef serviciu – 11.000 lei .
 • Expert sportiv – 8.700 de lei .

Anul trecut s-au acordat Indemnizatii de hrană – 44.500 lei și Vouchere de vacanță – 16.652 lei.

Radu Moldovan: “Salariile nu le cunosc și nici NU mă interesează !”

Radu Moldovan a susținut ședința de buget on-line și a răspuns unor interpelări referitoare la salariile ținute la secret.

„Salariile NU le cunosc și nici NU mă interesează ! Sunt responsabilitățile directe ale celor implicati. Lucrul care mă preocupă cel mai tare este ca legislația să fie respectată”  – a declarat Radu Moldovan la ședința pe buget.

Radu Moldovan a completat “că vor exista sancțiuni pecuniare atunci când NU se performează. “

Evident că aceste declarații populiste NU pot fi verificate, deoarece veniturile sunt la secret.

Vrăjeala cu juniorii! Echipa de junioare handbal cheltuie cam 250.000 de euro/an, de 20 de ori mai puțin decât echipa MARE!!

Gloria deține o echipă de junioare, ce evoluează în Liga 2. Indemnizațiile jucătoarelor sunt infime, cu sume cuprinse între 1.500 de lei (majoritatea), dar sunt câteva jucătoare care încasează 5.000 – 6.000 de lei/lună).

Antrenorii încasează cam 2.000 de euro/căciulă.

Se mai adaugă cheltuieli cu deplasările, cantonamentele: maxim 100.000 de euro/an.

În concluzie, bugetul echipei mici, de Liga a 2-a e de aproximativ 250.000 de euro/an, de 20 de ori mai puțin decât echipa MARE!

Celelalte ramuri de sport oferă salarii mărunte: 3.000 de lei/antrenor. Sunt antrenori umiliți, cu 600 de lei/lună!

Clubul Gloria e format din mai multe ramuri sportive: atletism, taekwon-do, lupte, tenis de masă.

Antrenorii și sportivii celorlalte ramuri au salarii mici. Sunt cazuri când unui antrenor i s-a plătit 600 de lei/lună. De asemenea, sunt sportivi care încasează doar 300 de lei/lună ca indemnizație.

Doar 100.000 de euro din donații și sponsorizări!

544.000 de lei va obține Gloria din sponsorizări, sumă infimă raportată la cheltuielile de 36 de MILIOANE de lei.

Investițiile în club implică un autocar de 1.250.000 de lei + inca 250.000 de lei pe suprafață de joc pt tenis de masă, garduri de sărituri, softuri , camere video. Investiții: 1.500.000 de lei.

 • Venituri: 1.4 milioane de lei
 • Investiții: 1.5 milioane de lei.
 • Cheltuieli: 36.5 milioane de lei.

Spre comparație, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud are buget de 8.318.000 lei, iar Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud cheltuie 9.772.000 lei.

Pe surse, se speculează că echipa MARE de handbal are al 2-lea buget după CSM București, buget care ajunge la aproape 5 MILIOANE de euro/an.

În cei 6 ani de existență, GLORIA handbal a cheltuit peste 15 MILIOANE de euro și a obținut : locul 3 (2017, 2019), locul 5 (2014, 2015, 2022), locul 6 (2018), locul 7 (2021, 2022), locul 8 (2017), 1 participare în cupele europene (in 2020 a ajuns in sferturile cupei EHF) și locul 3 în Cupa Romaniei (2017 ).

Momentan, Gloria e pe locul 2 în clasament!

Radu Moldovan , un fel de Gigi Becali doar că pe bani publici!

Cu legea de partea lui, Radu Moldovan finanțează din bani publici o echipă profesionistă ce oferă salarii de 10.000 de euro și și-a creat un puternic aparat de propagandă. Ca argumente la aceste sume colosale alocate handbalului, ar fi cei 3.000 de spectatori prezenți în tribune, junioarele care practică handbal sau celelalte ramuri de sport (ramuri care existau și înainte dar au fost transferate sub coordonarea CJ).

Radu Moldovan visează ca pe final de mandat, Gloria să-i aducă o cupă! Oricum, la imagine Gloria l-a ajutat enorm! Pe bani publici, evident!

Pe vremea lui Jean Pădureanu, Gloria Bistrița accesa 500.000 de euro/an din bugetul Primăriei Bistrița și de-a lungul anilor a avut parte de campanii negative din partea presei locale. Pardoxal, Radu Moldovan folosește de 10 ori mai mulți bani publici și e liniște deplină.

Proiectul Gloriei este construit pe un eșafodaj falimentar: susținere exclusivă din bani publici . Presiunea rezultatelor e mare, sumele alocate sunt mari, de asemenea.

Singurul câștig: capital electoral pentru Radu Moldovan, care este văzut de unii cetățeni ca un iubitor al sportului, chiar dacă se cheltuie sume enorme pe rezultate relativ-modeste.

Cu un buget de 5 MILIOANE de euro, echipa de hanbdal cheltuie 10% din bugetul Județului, la un număr de 300.000 de locuitori.

Sub acest paravan s-a format o gașcă abonată la bani publici care se deplasează la meciuri internaționale și în diferite turnee, sub pretextul promovării sportului.

Citiți și:

One comment

 1. Dacă s-ar tăia risipa aia imensă de bani cu echipa mare s-ar putea sprijini promovarea sportului de masă nu doar al municipiului, dar al întregului județ. Deci, de ce nu fac asta și preferă îngroparea banilor cu vedetele de peste mări și țări plătite regește ale echipei mari?

  Chiar e eficientă propaganda la nivel politic? Trebuie să fie, altfel nu s-ar face mă gândesc.

  E vreun microb al megalomaniei care îi lovește pe ai noștri conducători odată ajunși în funcție? Suntem mult prea săraci, mult prea slab dezvoltați ca să dăm salarii de 10.000 de euro pe lună (și astea mă gândesc că sunt sumele nete). Ar trebui să fie o limită a decenței, a modestiei să nu arunci banii pe așa ceva cât timp tu încă ca județ ai o mare parte a cetățenilor cu WC în curte.

  Sunt eu tot mai rupt de realitate sau sunt ei tot mai rupți de realitate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *