Cartier SOCIAL de 60 de locuințe modulare, pe str. Dealul Viilor? Primăria are documentația, locuitorii schimbă locația! S-a dat comandă de 8 modulare, de 12 metri pătrați/bucata și se fac negocieri de forță pentru amplasarea lor „la sociale”, NU între vile!

Primăria Bistrița a comandat 8 locuințe modulare, care se adresează asistaților social. Locuințele modulare sunt construite din panouri de tablă, au geamuri termopan, o suprafață utilă de 12 metri pătrați: – baie, bucătărie și 2 camere.

Locuințe pentru boschetari!

Consiliul Local a aprobat un proiect de hotărâre  pentru un studiu de fezabilitate privind amenajarea unui cartier de 60 de locuințe modulare, la Viișoara, pe Dealul Viilor. Proiectul de hotărâre din 2012 a trecut de votul consiliului local și teoretic, administrația locală are toate pârghiile necesare pentru demararea investiției în locația respectivă, unde deține o suprafață de 7 hectare.

Faptul că pe str. Dealul Viilor există un studiu de fezabilitate pentru un cartier de 60 de locuințe modulare a stârnit revolta investitorilor care dețin unități de producție și hale, dar mai ales locuitorilor care și-au construit vile într-o zonă cândva rezidențială!

Repartizarea locuinţelor modulare de necesitate se face individual cu aprobarea Consiliului local al municipiului Bistriţa, în baza unei anchete sociale din care să rezulte situaţia locativă, veniturile familiale, precum şi numărul membrilor de familie.

Procese cu locuitorii din Viișoara, care NU vor un cartier de boschetari pe Dealul Viilor!

Locația propusă de Primăria Bistrița a fost Dealul Viilor, dar o parte din locuitorii care dețin vile în zonă s-au opus acestui proiect și au intentat proces Primăriei Bistrița, în anul 2012. După 4 ani de procese, Primăria Bistrița a câștigat, iar Tribunalul Bistrița a respins acțiunea locuitorilor din Viișoara, pe motiv că cererea de chemare în judecată a fost perimată.

Ca locație, strada Dealul Viilor este situată în spatele fostei benzinării Gomar Lux, pe un platou unde există mai multe hale de producție, dar și case particulare.

Proiecul locuințelor modulare revine pe agendă și Primăria Bistrița organizează o licitație pentru o primă achiziție de 8 locuințe modulare!

 Primăria are studiu de fezabilitate pentru un cartier de 60 de modulare!

Într-o primă fază, Primăria Bistrița pune la dispoziție 150.000 de lei pentru achiziționarea acestor 8 locuințe modulare.

Locuințele modulare se adresează familiilor care NU se pot adapta într-un apartament social. Este cunoscut faptul că la Viișoara o parte din apartamente au fost distruse de familiile care locuiesc în chirie, motiv pentru care acest nou proiect se adresează mai degrabă familiilor care cerșesc și dorm sub cerul liber sau boschetarilor fără locuințe.

Cam 5.000 de euro ar costa o locuință MODULARĂ, cu 2 camere, bucătărie și baie!

Licitația pentru achiziția locuințelor modulare este în desfășurare și achiziția este estimată la 150.000 de lei pentru 8 containere. Asta înseamnă că, în medie, cam 5.000 de euro ar costa o locuință modulară! Comparativ, un apartament social, cu 2 camere, baie complet utilată și finisaje moderne depășește 30.000 de euro, la prețul de construcție!

Detalii TEHNICE:

Structura de rezistenţă:

Profile metalice speciale zincate și profilate la rece executate din otel cu grosimea de minim 2 mm, protejate prin grunduire și vopsire.

Sistem pereti interiori/exteriori:

Pereți din tablă de oțel zincat prevopsit în câmp electrostatic și izolație termică panouri din spumă poliuretanică complet omogenă grosime minim 40mm. Culoarea pereților: – alb/nuanță de alb.

– Stratificaţia elementelor de podea:
– Tabla cutată grosime de 0,5 mm;
– membrana hidroizolatoare anticondens
– termoizolaţie vată minerală 100 mm;
– panouri OSB 18 mm
– covor PVC.

– stratificaţia elementelor de tavan:
– tabla zincata dublu fălțuită
– dulapi de lemn 40×50 mm
– izolație vată minerală de 100 mm
Lambriu PVC alb/nuanță de alb

Tâmplărie:
– Material : PVC alb minim 5 camere, cu geam termopan
– Containerele vor avea :
– 1 buc ușă de exterior, dimensiuni minim 900×2000 mm
– 3 buc uși interioare, dimensiuni minime – dormitor 800×2000 mm
– grup sanitar/bucătărie 700×2000 mm
– 3 buc ferestre oscilobatante la bucătărie, cameră de zi și dormitor, dimensiuni
minime 1000×1200 mm
– 1 buc fereastră de baie, deschidere standard, dimensiuni 500×500 mm

Instalaţii electrice de bază:

– dirijată prin canale de cablu speciale antiincendiu, din material plastic sau superior.
– tensiune de lucru 220 V cu panou de distribuție
– 5 prize
– 4 întrerupătoare pt 4 lămpi cu LED 2x12W
– doză exterioară pentru conectarea la instalația electrică a utilizatorului

Echipare grup sanitar :

– instalație sanitară completă PPR/PVC
– vas WC cu bazin
– chiuvetă ceramică complet echipată cu baterie,racord scurgere, etc.
– cădiță duș complet echipată cu baterie cu furtun și pară duș, etc.
– suport săpun; suport prosop; suport hârtie igienica; oglindă.
– boiler electric vertical 50 l , 1800W, izolat termic, protecție electrică IPX3, 0.8Mpa

Echipare bucătărie:

– chiuvetă inox pe suporți metalici, dimensiuni minime 790×500 mm, complet echipată cu baterie, racord scurgere, etc.

Primăria Bistrița și “chestiunea țigănească!” Zona Viișoara e distrusă din punct de vedere imobiliar iar Crețu a vrut să extindă zona socială și pe Dealul Viilor, platou unde s-au construit mai multe vile!

În ultimii 10 ani, la Viișoara s-au construit 9 blocuri sociale unde locuiesc 300 de familii, majoritatea rromi. În cel de-al III-lea mandat, Crețu speră să prindă finanțare de la Guvern pentru încă 5 blocuri de locuințe sociale în Viișoara!

Faptele anti-sociale sunt la ordinea zilei și se impune ca autoritățile locale să ia măsuri urgente pentru a ține sub control comunitatea din Viișoara!

În primele 2 mandate, Primăria Bistrița a construit 9 blocuri sociale (300 de familii) și are în plan extinderea cartierului cu încă 5 blocuri (160 de locuințe). TOTAL: 14 blocuri, 460 de familii!

Ovidiu Crețu și George Avram sunt în relații bune cu membrii comunității din Viișoara și controlează câteva mii de voturi pe acest segment. Primăria Bistrița a investit aproximativ 10 milioane de euro în cartierul social din Viișoara care a distrus zona din punct de vedere imobiliar și  a făcut ca prețul terenurilor să scadă vertiginuos.

De ce Ovidiu Crețu NU a dezvoltat un singur cartier social și a creat riscul de 3 FOCARE: în Subcetate, în Heidenfeld și mai nou, pe Dealul Viilor?

Administrația Crețu s-a dovedit incapabilă să dezvolte un cartier unitar și la această oră, locuințele sociale din municipiu sunt împărțite în 2 locații, respectiv: Viișoara (în zona Heidenfeld) și Subcetate (unde cele 2 blocuri sociale au distrus zona și în continuare creează probleme familiilor care locuiesc în blocurile ANL). Faptul că aceste cazuri sociale locuiesc în mai multe locații produce un flux continuu de nevoiași care se plimbă pe mijloacele de transport în comun între cele 2 zone: Subcetate și Viișoara.

Zona Dealul Viilor reprezintă a 3-a locație pentru cazurile sociale și o investiție care va distruge zona de case existentă acum în Viișoara (dacă NU se va schimba locația)!

Dacă NU schimbă locația, Crețu pierde voturi serioase pe Viișoara, dar câștigă voturile asistaților din locuințele MODULARE!

Administrația Crețu N-are viziune și consilierii votează la comandă! De-aia lumea li se urcă-n cap!

Proiectele  lu Crețu stârnesc revolta oamenilor care riscă să aibă investițiile compromise, iar zona rezidențială Dealul Viilor să devină zonă socială.

Din punct de vedere legal, administrația Crețu are toate pârghiile să demareze acest proiect și are la mână o Hotărâre de Consiliu Local care-i permite realizarea cartierului de locuințe modulare. HCL 190/2011 . În plus de asta în 2016, Tribunalul BN a respins acțiunea locuitorilor din Viișoara, care au solicitat anularea Stdiului de Fezabilitate respectiv.

PSD-iștii s-au opus primarului și MODULARELE se amplasează „la sociale!”… NU  pe Dealul Viilor! Deocamdată!

Greu de înțeles de ce Ovidiu Crețu s-a încăpățânat să asculte vocea locuitorilor de pe str. Dealul Viilor și a celor din împrejurimi care i-au cerut să NU extindă focarul anti-social! De altfel, această variantă a fost negociată cu locuitorii de pe Dealul Viilor, care susțin că au primit promisiuni din partea unor PSD-iști cu influență care ar fi spus că fac tot posibilul ca modularele să se amplaseze în zona blocurilor sociale, nicidecum pe Dealul Viilor!

Surse din Primărie confirmă că instituția a cumpărat teren și primele 8 modulare se vor amplasa în zona blocurilor sociale din Viișoara, într-un cadru oarecum familiar chiriașilor asistați social! Cu toate astea, câtă vreme există o Hotărâre de Consiliu Local în vigoare, există riscul ca terenul respectiv de pe Dealul Viilor să fie transformat în focar social! Asfel de abordări a chestiunilor sociale demonstrează lipsa de viziune a unui aparat administrativ condus de Crețu, dar și lipsa de reacție a PSD-iștilor din Consiliul Local care votează orbește orice proiect, fără să analizeze modul în care este afectată dezvoltarea orașului!

2 comments

  1. cretu = primar de cacoa al asistatilor. El distruge sistematic nu numai Bistrita ci si imprejurimile. Acest sclerozat trebuie sa plece la pensie rapid.

  2. Cetățean din viisoara

    Crețu-le puneți în spatele casei tale. Destul ai făcut din viisoara groapa de „gunoi” te invit cu drag sa te plimbi seara prin cartier, fără paza, și sa te ia puțin concetățenii noștri la bătaie. Sperrr din tot sufletu să-ți între și ție noaptea la 2 în casa și sa îți fure tot. Ai încercat cu politia, jandarmeria și politia locala și tot nu iai potolit pe romi. Mai adu câțiva sa vezi ce frumos o sa fie. O sa ne păzim casele și pământu cu paru în mână și pe care ii prindem ții legam de stâlpii casei. Să-ți fie rușine

error: Content is protected !!