Ce boli au provocat, anul trecut, cele mai multe decese în Bistriţa-Năsăud

Bolile aparatului circulator, tumorile maligne și bolile aparatului respirator au provocat, în 2023, cele mai multe decese în Bistrița-Năsăud, reiese dintr-un raport al Direcției Județene de Sănătate Publică, document prezentat joi într-o ședință a Colegiului Prefectural.

În raportul DSP cu privire la starea de sănătate a populației, se arată că mortalitatea generală în Bistrița-Năsăud este de 9,1 la mie, mai mică decât media pe țară care este de 11,11 la mie.

”Mortalitatea a fost afectată de pandemie pentru că în anii 2020, 2021, 2022 a fost mult mai mare. Abia de anul trecut a început să se normalizeze și să scadă la 9,1 la mie, sub media națională”, a spus dr. Anca Andrițoiu, directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.

Mortalitatea infantilă este în județ de 5,7 la mie, procentul fiind similar cu cel de la nivel național.

Dr. Anca Andrițoiu a mai explicat că principalele 5 cauze de deces în județ au fost bolile aparatului circulator, tumorile maligne, bolile aparatului respirator, accidentele și bolile aparatului digestiv.

În ceea ce privește mortalitatea infantilă, principalele cauze ale deceselor înregistrate în rândul copiilor au fost: afecțiunile perinatale, malformațiile congenitale, anomaliile cromozomiale și afecțiunile respiratorii.

Principalele boli ca incidenţă în judeţul Bistriţa-Năsăud, în 2023, au fost bolile aparatului respirator, bolile digestive, bolile sistemului osteo-articular, bolile aparatului genito-urinar, bolile endocrine de nutriție și metabolism.

Durata medie de viață a populației din Bistrița-Năsăud este de 74,21 ani (sub media țării care este de 75,3 ani). În județ, durata medie de viață este mai mare la femei (77,28 ani) decât la bărbați (71,13 ani).

One comment

  1. SE FAC STATISTICI
    CATE PERSOANE AU FOST TRATATE, CÂȚI S-AU VINDECAT
    RECLAMA SPITALULUI E MARE, LA PRACTICĂ STAU RĂU
    NU ISI TRAȘI LA RĂSPUNDERE MEDICI SI NICI ASISTENTELE
    CAND VOR FI CONDAMNATI ,ATUNCI SE VOR STRADUI SĂ VINDECE PACUENTII

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!