Nereguli descoperite de Curtea de Conturi la Primăria Bistrița

Camera de Conturi Bistrița-Năsăud a  întocmit un raport de audit financiar în luna august 2017, asta în urma unor acțiuni de control asupra conturilor de execuție bugetară ale Primăriei Bistrița pe anul 2016. În urma acestor controale la unitatea-administrativ teritorială, s-au constatat o serie de deficiențe, care, în opinia liberalilor Sorin Hangan și Ioan Peteleu scot în evidență ”abuzuri grave” și ”probleme de management”.

Potrivit liberalilor, prejudiciile totale s-ar ridica la nu mai puțin de 32 de milioane de lei, adică peste 7 milioane de euro.

Potrivit raportului de audit financiar din data de 7 august 2017, deficiența cu cel mai mare prejudiciu, de aproximativ 29 de milioane de lei este dată de faptul că ”unitatea administrativ-teritorială a municipiului Bistrița nu a acționat în toate situațiile împotriva lichidatorilor judiciari desemnați care nu au depus declarații fiscale și nu au achitat creanțele bugetare născute după  data deschiderii procedurilor falimentului. Valoarea estimativă a operațiunilor aferentă eșantionului verificat este de 29.297.046 lei și reprezintă obligațiile de plată născute după data deschiderii procedurilor falimentului pentru care nu au fost luate măsurile legale de către unitatea administrativ-teritorială a municipiului Bistrița pentru achitarea acestora de către lichidatorii judiciari”.

Totodată, în document se mai arată că, în urma incendiului de la locuințele sociale din Viișoara, din luna decembrie 2015, Primăria Bistrița nu a recuperat contravaloarea daunei de la asigurator, reprezentând toate reparațiile efectuate, cu toate că imobilul era asigurat. Valoarea abaterii este de aproape un milion de lei și reprezintă valoarea cheltuielilor plătite de Primăria Bistrița și nerecuperate de la asigurator conform poliției de asigurare.

Același document mai arată că au fost depistate deficiențe și în ceea ce privește efectuarea unor decontări pentru deplasările externe ale primarului Primăriei Bistrița – ordonatorul principal de credit. ”S-a constatat efectuarea de plăți nelegale din  bugetul local reprezentând cheltuieli aferente unor deplasări externe ale ordonatorului principal de credit fără să fie îndeplinite toate condițiile prevăzute de lege, respectiv, fără să fie prezentate în ședințele de Consiliu Local rapoarte privind deplasările efectuate. Valoarea abaterii este de 6.691 lei și reprezintă contravaloarea cheltuielilor achitate din bugetul local fără existența tuturor documentelor legale” se mai arată în raport.

Lista privind deficiențele constatate este lungă și cuprinde nouă abateri, iar municipalitatea va trebui să ia toate măsurile necesare și impuse de Camera de Conturi Bistrița-Năsăud pentru înlăturarea neregulilor din activitatea financiar-contabilă și fiscală controlată. În raport se mai precizează că măsurile impuse trebuie luate până la data de 31 decembrie 2017.

Sursa foto: www.theexponentextra.com

One comment

  1. In general nimicuri .
    Chestiile grave au fost trecute cu vederea.

error: Content is protected !!