VIDEO: Ce părere are Gabriel Lazany despre privatizarea sistemului de sănătate? Cum crede că ar putea fi realizată?

gabriel lazany ziar de bistrita

În contextul discuțiilor din ultima perioadă cu privire la privatizarea sistemului de sănătate, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că în opinia sa, concurența este constructivă, astfel că susține că nu îl sperie posibilitatea privatizării sistemului. Totuși, Gabriel Lazany consideră că acest lucru ar trebui să se facă în condiții ”corecte și echitabile”, explicând că în prezent ”sistemul public reprezintă o pepinieră de racolare a pacienților” și, în plus, există o discriminare între spitalele publice și cele private. Iată cum argumentează aceste afirmații:

”În ultima vreme s-a discutat foarte mult de privatizarea sistemului public de sănătate. Ministrul Sănătății a făcut o declarație care ne-a atras atenția în mod deosebit. Deci, modificările legislative care s-au făcut au la bază eliminarea oricărei discriminări și punerea pacientului în centrul sistemului. Eu de multe ori am afirmat lucrul acesta, că pacientul trebuie să fie în centrul sistemului. În calitate de reprezentant al unui spital public, sincer vă spun, nu mă sperie concurența. Concurența este întotdeauna constructivă, dar, bineînțeles, vorbim de o concurenă loială, făcută ca să ofere aceleași condiții ambelor părți”, a declarat Gabriel Lazany.

Discriminare între spitalele publice și cele private. Trei exemple:

Managerul SJU Bistrița a precizat că, în opinia sa, în prezent ”spitalele publice sunt într-un fel discriminate”.

În primul rând, prin faptul că se permite medicilor angajați în sistemul public că își desfășoare activitatea și în privat, este deja o concurență neloială, întrucât întotdeauna sistemul public a reprezentat o pepinieră de racolare a pacienților. Deci atâta timp cât un medic vine, își desfășoară activitatea de bază la spital, după care poate să meargă în zona privată unde să își continue aceeași activitate, nu este corect. Am întâmpinat astfel de probleme. Privatizarea în sistemul de sănătate nu este de ieri de astăzi. Avem la Bistrița sistem privat de dializă, avem spital privat cu mai multe specialități medicale, avem laboratoare private, dar intervine această concurență neloială și nimeni nu explică cum afectează spitalul public. Spitalul public, ca orice societate comercială are un buget de venituri și cheltuieli. Și el trebuie să facă venituri, are cheltuieli și trebuie să își susțină existența. Veniturile spitalelor publice, în cea mai mare pondere, se realizează prin prestarea de servicii medicale de diferite feluri. Da, suntem de acord cu privatizarea, dar atâta vreme cât zona publică este tratată diferit de cea privată, atunci nu putem fi de acord”, a mai precizat managerul SJU Bistrița.

https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/184871212602712/

 

Gabriel Lazany a mai adăugat că, la finele săptămânii trecute, la Baia Mare, a avut loc cel de-al V-lea Congres de Medicină de Urgență în cadrul căruia s-a decis înființarea unei asociații care să sprijine spitalele publice în demersurile legate de contractare, întrucât la ora actuală ”spitalele publice sunt singurele care nu sunt reprezentate la nivel național”. Această asociație va lupta și pentru sprijinirea spitalelor publice și eliminarea discrimărilor din sistem.

Pe lângă discriminarea legată de posibilitatea ca medicul să își desfășoare activitatea atât în mediul public, cât și în cel privat, Gabrial Lazany a mai oferit câteva exemple.

Al doilea element de discriminare majoră pe care îl văd eu este permiterea medicilor de a lucra în zona privată în sistem SRL. Din punctul meu de vedere, medicul este medic. Atâta timp cât și la spitalul public lucrează cu un contract individual de muncă, după care spitalul plătește aproximativ 42,5 % cote la bugetul de stat, mi se pare total nepermis ca în zona publică medicul să fie de fapt SRL. Bineînțeles, este un mod de a evaziona fiscal statul, pentru că un SRL plătește 1% pe cifra de afaceri, Atunci ce să mai vorbim de protecția pacienților, de malpraxis. Noi, la spital,  am încercar să eliminăm această practică încă de anul trecut, dar este foarte greu să le oferim posibiliatea medicilor să își continue activitatea după program în cadrul spitalului, atâta timp cât la noi, din sumele încasate de la pacienți, 46,5 la sută am fi obligați să îi dăm la stat. În aceste condiții la medic deja nu îi mai convine, pentru că la privat plătește doar 1%”, a mai explicat Gabriel Lazany.

O altă formă de discriminare între sistemul public și cel privat este legată de faptul că spitalale private au posibilitatea de a refuza pacienții.

”Mi s-ar părea foarte just și corect ca normele care vor veni pentru aplicarea prevederilor legale să interzică spitalelor indiferent care sunt ele, dar mă refer aici îns pecial la cele private, de a refuza pacienții și chiar amendarea acestora. Spun asta pentru că spitalele private au posibilitatea de triere a pacienților, este ca un fel de smântânire a sistemului”, a mai menționat Lazany, care a completat că unitatea medicală s-a confruntat cu o sistuație de acest gen la compatimentul de Dializă.

”Nu suntem împotriva concurenței, dar vrem tratament corect și echitabil”

În aceste condiții, Gabriel Lazany a afirmat că nu se declară împotriva procesului de privatizare în sistemul de sănătate, dar își dorește ca acesta să se realizeze în mod corect. ”Vrem tratament corect, echitabil”, a încheiat managerul SJU Bistrița.

În opinia managerului SJU Bistrița, scopul principal al privatizării este Programul Național de Oncologie

Este un program care derulează foarte, foarte mulți bani. Eu cred că pe privați nu îi va interesa partea de spitalizare continuă și tratarea pacienților prin spitalizare, ci doar serviciile acestea unde pacientul vine și pleacă. Asta înseamnă spitalizarea de zi și administarea citostaticelor. Acolo pacientul vine dimineața, i se administrează tratamentul, seara pleacă, iar spitalul își încasează banii. Partea de cheluieli majore va rămâne în zona publică”, a mai spus Lazany.

One comment

  1. TOT RESPECTUL PENTRU ACEST OM

error: Content is protected !!