Cel mai mare parc fotovoltaic din Transilvania va fi construit în Bistrița

Cel mai mare parc fotovoltaic din Transilvania, cu peste 5.500 de module, va fi construit în Bistriţa, printr-un proiect derulat de compania Rombat cu finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Termenul de finalizare a investiţiei este vara anului 2024.

Potrivit unui comunicat de presă al Rombat, companie specializată în producția de acumulatori auto, proiectul constă în construcţia unui parc fotovoltaic de 4,2 MW, ce va include 5.538 de module fotovoltaice, 545 W, monocristaline, bifaciale amplasate la sol, şi 2.304 de module fotovoltaice, 545 W, monocristaline, monofaciale amplasate pe acoperişul halei.

„Cu ajutorul a 3,42 invertoare de 100 kW şi un post de transformare, această instalaţie va contribui la o reducere anuală a emisiilor de CO2 de aproximativ 1.082 de tone echivalent pe an„, se arată în comunicatul de presă al Rombat.

Sustenabilitatea este inserată în ADN-ul Rombat. Suntem consecvenți în respectarea promisiunilor privind implementarea planurilor strategice asumate”, a precizat Alin Ioaneș, director general al Rombat.

În 2023, Rombat a investit în creşterea eficienţei energetice şi reducerea amprentei de carbon prin implementarea unui sistem inteligent de monitorizare a resurselor, concretizat prin construirea unui parc fotovoltaic de 1 MW la Copşa Mică.

”Prin construirea parcurilor fotovoltaice de la Copșa Mică și Bistrița, realizăm probabil cea mai mare investiție de acest gen din Transilvania în regim de prosumator”, a adăugat Alin Ioaneș.

Parcul fotovoltaic de la Bistrița va fi construit de Rombat şi Datacor, contractul de achiziție publică între cele două companii fiind semnat la data de 13 noiembrie.

Datacor, furnizor regional de soluţii integrate în domeniile energiei solare, comunicaţiilor şi infrastructurii, a lansat, anul trecut, noua divizie numită Datacor Green Energy, prin care oferă o suită de soluţii de energie solară fotovoltaică (PV), pentru a ajuta companiile România să genereze energie regenerabilă pentru propriul consum. În acest fel, compania asigură proiectarea, instalarea şi întreţinerea completă a sistemelor fotovoltaice, ocupându-se de toate detaliile procesului de instalare a noilor soluţii, de la planificare, validarea legală, documentaţie tehnică, permise, aprobări, implementare şi mentenanţă.

Echipa noastră se străduiește să ofere soluții de energie solară personalizate, asigurându-se că acestea răspund pe deplin cerințelor și așteptărilor clienților noștri. Implementarea acestor sisteme nu doar că aduce beneficii imediate în ceea ce privește costurile energetice, dar aceste investiții se amortizează într-un interval de 4 până la 7 ani, în funcție de dimensiunea sistemului și de nevoile energetice generale”, a explicat Bogdan Bilegan, CEO-ul Datacor.

În contextul creșterii semnificative a prețurilor energiei electrice, interesul pentru sursele de energie solară este în continuă creștere. Având în vedere eficiența sporită și scăderea costurilor sistemelor fotovoltaice în ultimii ani, acestea devin tot mai atractive. Prognozăm o creștere exponențială a pieței de energie regenerabilă în următorii ani în România”, a adăugat Bilegan.

Rombat, fondată în anul 1991, cu sediul în Bistriţa, este un producător de acumulatori auto cu o istorie bogată în inovaţie şi calitate.

Datacor este un furnizor regional de soluţii integrate în domeniile energiei solare, comunicaţiilor şi infrastructurii. Cu sediul administrativ şi logistic în Bistriţa, Datacor operează în mai multe oraşe din România şi oferă servicii şi soluţii personalizate în domeniul energiei verzi, industriei şi al infrastructurii. Compania a încheiat o serie de proiecte, cum ar fi: centrale fotovoltaice pentru Decathlon Ploieşti, sediul Karcher Bucureşti sau Sala Polivalentă din Bistriţa. Ca planuri, Datacor are în vedere proiecte ambiţioase în a doua jumătate a anului, inclusiv instalarea unei centrale fotovoltaice la sol cu capacitatea de 1 MW pentru Rombat, Copşa Mică şi implementarea sistemelor de curenţi slabi la Maternitatea Braşov. În ceea ce priveşte planurile de dezvoltare, Datacor urmează să-şi extindă gama de produse şi servicii, dar şi dezvoltarea segmentului B2C prin subdivizia Datacor Smarthomes, cu accent pe sectorul rezidenţial.

2 comments

  1. Am și eu un teren de 1,5 h.lîngă Tera Plast Sărățel.

  2. Buna Ziua am si eu un teren de 50h comasat si antabulat la Lechinta nu doriti sal trasformati an parc multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!