CJ Bistrița-Năsăud alocă bani pentru lucrări de punere în siguranţă a Castelului Teleki de la Comlod

castel comlod ziar de bistrita

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud intenționează să aloce bani din bugetul pe acest an pentru realizarea unor lucrări de punere în siguranță a Castelului Teleki de la Comlod, imobil aflat în stare avansată de degradare.

Potrivit unui proiect de hotărâre care va intra în dezbaterea ședinței ordinare a CJ Bistrița-Năsăud din data de 27 mai, ”din cauza stării de degradare avansate a castelului, se recomandă executarea în regim de urgență a lucrărilor pentru scoaterea din pericol a elementelor, subansamblurilor și a structurii și pentru evitarea riscului de prăbușiri ale acestor subansambluri – șarpanta păstrată, bolțile, ziduri și planșeele de lemn”.

Valoarea lucrărilor de punere în siguranță a castelului se ridică la suma de 380.000 de lei, durata de realizare a acestora fiind de 4 luni. Suma necesară finanțării obiectivului de investiții va fi suportată din bugetul județului Bistrița-Năsăud, fiind prevăzută la Capitolul 67.02 „Cultură recreere și religie”.

În proiect sunt prevăzute o serie de lucrări:

Castelul Teleki este situat în intravilanul localității Comlod, comuna Milaş, fiind înscris pe lista monumentelor istorice de interes național. Totodată, imobilul a fost inclus în Programul Național de Restaurare Etapa a II-a, însă, până la începerea acelor lucrări, administrația județeană a decis să aloce fonduri pentru realizarea acestor lucrări urgente.

FOTO: Facebook – Monumente uitate

https://www.facebook.com/monumenteuitate/posts/2901273069945373

One comment

  1. Castelul Teleki din satul Comlod face parte din cele 11 castele din județul Bistrița-Năsăud declarate monumente istorice de către Ministerul Culturii din România (cod LMI BN-II-m-A-01631). Din pacate, cu fiecare an care trece, castelul conților Teleki de la Comlod arată tot mai jalnic. In prezent, aproximativ 70% din acoperișul baroc este prăbușit, iar ce a mai rămas riscă să se prăbușească peste ce a mai rămas din bolți. Demararea de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a lucrărilor de punere în siguranţă a Castelului Teleki de la Comlod, vine cam târziu după ce in fațade, fisurile s-au adâncit, iar vegetația continuă să crească în clădire accentuând ruinarea zidurilor. Dar, mai bine mai târziu decât niciodată.
    Castelul din Comlod are avantajul ca se afla pe traseul strabatut de Mocăniţa Transilvaniei care de 1 Mai 2015, a fost pusa in circulatie pe linia ferată ce leagă Teaca (jud.Bistriţa-Năsăud) de Râciu (jud. Mureş), prin reabilitarea celor 35 de kilometri de cale ferată îngustă. Linia ferată cu ecartament îngust dintre Râciu si Teaca străbate şapte localităţi: Râciu, Sânmartinu de Câmpie, Crăeşti, Milas, Orosfaia, COMLOD şi Teaca. In apropiere de Comlod,traseul traverseaza padurea deasa de foioase, prin superbe tuneluri de vegetatie. Asadar Castelul Comlod ar putea primi dupa reabilitare o interesantă destinatie turistica.