Fasoleala de 1 Decembrie: țara mea de glorii, țara mea de dor!

cosmin botezat

Românii prezenți la paradă s-au înghesuit la fasolea cu ciolan oferită cadou de președintele Consiliului Județean. E de bine, e de rău? Depinde de ce parte a caserolei te poziționezi!

Cei care au ales să halească fasolea în picioare, precum caii, alături de necunoscuți au apreciat gestul și au fost nervoși că de ce li s-a cerut 1 leu pe caserolă! Așa văd ei patriotismul, n-ai ce le face! În mintiuca lor, s-au dat de suflet partidului! Și au lăsat la schimb viitorul copiilor, poate al nepoților! Și trăiesc cu spaima că dacă pier cei de-acum, li se duce pensia, serviciul, viața! Cam cum a fost când a murit tătuca Stalin: de se cântau babele c-a pierit tiranul din Urali… în timp ce îi dădeau în primire pe bandiții din munți… care le erau nepoți!

Cu greva-n glandă, sindicatele sunt mucles în fața puterii actuale și au acceptat să fie siluite, să-și pună la dispoziție infrastructura pentru a împărți bonurile de haleală. Muncitori, sudori, profesori… fără număr, doar cu scopul de a se raporta la partid că treaba-i sub control.

70.000 de lei a costat fasoleala de 1 Decembrie și de data asta s-au cam chinuit pe partea de marketing să prostească norodul că nu e pomană electorală, că de fapt e degustare de produse tradiționale. Banii pentru 6.000 de porții au mers spre Asociația Produs în Bistrița-Năsăud, o căpușă care promovează cultura județului, vezi-Doamne și plimbă agenții de influență pe la târgurile de turism din lumea largă!

Nu prea are nimic în comun Marea Unire cu mica fasoliadă din bani publici. Nici liberalii ce se cred elitiști și s-au adunat la conferința de la Muzeu să se-asculte despre Unire nu-s cu mult mai breji. Au vrut să arate că nu-s ca alții dar prea mulți cârnățari apar prin pozele lor elitiste, prezenți cu trupul la Pecican și cu gândul la fasole… și la funcții!

Mai-marii zilei au depus coroane, s-au închinat și au bolborosit două-trei vorbe despre tinerețe, reformă și jertfă. Cei mai mari combinatori de casă ai Primăriei și Consiliului Județean erau geană pe ei, în linia a doua. Cam aceleași personaje care aveau la ei listele cu halitorii de fasole și care toarnă șampanie în paharele ordinarilor de credite… pe Pietonal de Revelion, spre exemplu.

Așa e România pentru ăștia ce-acum ne conduc, ce merg la schi prin Austria, fac blocuri sociale și eu au vile somptuoase cu salarii de bugetar și comisionează minim 20% la orice contract public. Plus parte din lucrări suplimentare! C-așa-i în tenis!

Știți ce e mai trist? Faptul că fasolea și cârnațul dat pomană intră în reflex și omul mediocru se-nvață cu el… și tare mă tem că i se va duce lipsa, dacă prin absurd ar dispărea din „peisage…”

E ușor de întreținut un astfel de sistem de fripturiști fără speranțe, controlați din firimituri și chermeze cu locuri la masă în zona șefului de partid!

Pe lângă cei de-acum, sunt cetățeni care care joacă în altă ligă și poate-odat’ s-or sătura de-atâta umilință patriotică! Dar pân-atunci va mai trece nițel vreme, însă un lucru e cert: cu ochii în fasole NU poți admira splendoarea unui răsărit și nu mai vezi cum alții dau în bobi viitorul tău, al meu, al nostru, al tuturor!

One comment

  1. Balan Marius - contribuabil

    Da un deti de CRAMPAL nu s-o dat ?Ala era mama lui, s-apoi sa auzi suduieli .