Discurs în LACRIMI al preotului Arghir, venit la oraș acum 22 ani! Împreună cu credincioșii a construit o BISERICĂ ce a costat 88 MILIARDE lei vechi!

Biserica păstorită de preotul Vlașin Arghir a fost SFINȚITĂ în Duminica Mironosițelor! Cu această ocazie, Mitropolitul Andrei i-a oferit Crucea Patriarhală, cea mai mare distincție din B.O.R!

Mii de credincioși au fost prezenți la eveniment și au fost puternic impresionați de cuvântul rostit de preotul Arghir!

Preotul Arghir, despre cei 22 de ani de trudă pentru Biserica Sfântul Gheorghe! Lacrimi și emoții când și-a amintit de venirea la oraș!

Credit de 3 MILIARDE (lei vechi) pentru Biserică!

În anii 2.000, Vlașin Arghir a făcut un credit pentru construcția bisericii, credit pentru care încă plătește rate.  Preotul a explicat cum a venit la oraș împreună cu soția și cei 2 copii și cum a început acest șantier care într-un final a costat 88 de MILIARDE de lei vechi.

Arghir a devenit preot acum 38 de ani! Cu lacrimi în ochi, despre venirea la oraș și examenul din 2001!

În urmă cu 38 de ani am fost hirotonit preot de către IPS Iustinian, la biserica voievodală de la Feleac județul Cluj ctitorie a lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Am ajuns în Bistrița în urma unui examen în 2001 și pentru unii eram preotul de la țară  care nu-și avea locul la oraș… cum spune psalmistul David „Căci râvna pentru Casa Ta mă mistuie și ocările celor ce te ocărăsc pe Tine au căzut asupra mea.”

Dar Dumenzeu a avut alte planuri cu mine. Totul a decurs bine datorită optimisului meu și faptului că D-zeu a fost și este cu mine la tot pasul: “Fără Mine NU puteți face nimic!”

Au locuit într-un apartament oferit de cumnată!

„NU pot să trec cu vederea  un lucru important de la care a plecat totul . Pot spune că acesta a fost începutul și anume când sora cea mică a soției ne-a oferit un apartament în care să locuim!” – a spus pr. Arghir.

Acum 22 de ani, preotul Arghir venea de pe Bârgău să construiască o Biserică la oraș!

„Hotărârea de a veni în Bistrița a fost o decizie pe care am luat o inexplicabil de ușor, lăsând în urmă o parohie  frumoasă pe Valea Bârgăului, o biserică pictată pregătită de sfințire, o casă parohială și o casă personală.

O parohie cu credincioși buni care și astăzi mă iubesc, mă caută. Am venit în Bistrița să construim o biserică neavând teren pentru aceasta, fără o parohie adevărată și fără o casă adevărată în care să locuim cu cei doi copii adolescenți în acei ani.

Deci, pot spune că am pornit la drum NU de la zero, ci de la minus. A fost o nebunie adevărată, dar NU am regretat niciodată! Dumnezeu a știut ce e de făcut!

Piedicile ne-au făcut mai puternici și mai uniți.” – a spus Arghir cu lacrimi în ochi.

Pentru construcția Bisericii, preotul Arghir a luat un credit de 3 MILIARDE ! Și astăzi plătește rate! Biserica a costat 88 de MILIARDE lei vechi!

„Începutul a fost greu așa cum am auzit din Hrisov. Am făcut o bisericuță din lemn, mai întîi, pentru a săvârși sfintele slujbe și în anul 2004 s-a pus piatra de temelie pentru noua biserică de către Preasfințitul părinte Episcop Vasile Someșanul, vrednic de pomenire dar cu parohia pe care am primit o atunci de nici 250 de familii nu am reușit să achităm fierul și betonul.

Și singura salvare a fost un credit de aproape 3 miliarde de lei la care și acum plătesc rate lunare. Acest credit a fost unul dintre acele lucruri nebunești pe care le putem face în anii 2000 pentru a putea continua lucrările și NU a fost singura nebunie: au urmat și altele. 

Gândul meu și dragostea pentru Hristos fiind întărite cu cuvintele Sfântului Apostol Pavel spuse corintenilor “Noi suntem nebuni pentru Hristos.”

Timpul a trecut și an de an cu pași mărunți și siguri, cu ajutorul credincioșilor din Bistrița de care sunt mândru și recunoscător am reușit să terminăm Biserica cu hramul Sfântul mare mucenic Gheorghe! Și numai Dumnezeu știe cum a trimis oameni buni în ajutorul meu, pentru că biserica s-a ridicat în timpuri foarte grele pentru toată lumea și toate lucrările au ajuns la suma de 88 de miliarde de lei vechi.

Dar minuni se întâmplă la tot pasul și trebuie dooar să le vedem. 

Eu am văzut aceste minuni pentru că Dumnezeu a cunoscut dorința de a zidi biserica în același timp cunoscând nevoile și problemele pe care le-am întâmpinat.” – a spus Arghir.

Părintele Arghir aduce mulțumiri tuturor credincioșilor: „Am reușit împreună să zidim o poartă între cer și pământ!”

„Înaltpreasfințite, Intâi de toate, vreau să îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate,  dumneavoastră pentru că ați venit să ne binecuvântați și să ne încununați munca noastră.

Mulțumesc părinților după trup căci datorită lor sunt ceea ce sunt, mulțumesc autorităților locale care sunt de față și tuturor credincioșilor care sunt împreună cu mine !

Le mulțumesc ctitorilor, donatorilor celor care ne au ajutat cu totul dragul, care au fost lângă mine la toate lucrările bisericii și sunt convins că toți cei de față merită diplome, dar sunt convins că aceste diplome vor fi în fața lui Dumnezeu. Spun aceasta cu toată convingerea mea că Dumnezeu NU rămâne dator niciodată și răsplătește pe cei ce au ajutat la ridicarea și finalizarea lucrărilor.

 Sfântului Ioan Gură de aur, spune în noaptea învierii : „de a lucrat cineva din Ceasul dintâi, să și primească astăzi plata cea dreaptă. De a lucrat cineva de abia din ceasul la 11 lea să nu se teamă din pricina întârzierii, căci darnic fiind Stăpânul primește pe cel de pe urmă ca și pe cel dintâi și faptele le primește și gândul îl ține în seamă și lucrul îl prețuiește și voința o laudă.”

Voi mulțumi bunului Dumnezeu toată viața mea pentru că am format o comunitate frumoasă aici, o biserică vie, în care ne rugăm împreună și în care am plâns împreună.

Văd biserica aceasta minunată și mă uit și va văd pe voi toți care formați Biserica. Cei care m-ați ajutat. Fiecare într un fel sau altul.

Pe unii v-am înnebunit, am insistat, am greșit de multe ori, dar am luat o de la capăt și am mers mai departe. Numai Bunul Dumnezeu știe dar am reușit împreună să zidim o poartă între cer și pământ.

Dragii mei, noi oferim lui Dumnezeu daruri pământești, materiale, iar El ne oferă daruri cerești, veșnice. Pot spune cu mâna pe inimă că această casă, Tatăl a zidit-o prin dumneavoastră toți… și veți rămâne prietenii mei de suflet, cu toate grijile, zbuciumul și neputințele, durerile dar și bucuriile împlinirile, realizările dumneavoastră, bucurându-ne împreună și rugându-ne împreună.” – a declarat pr. Vlașin Arghir, de la microfon.

Arghir se simte împlinit: are 2 copii și 5 nepoți: “ Lupta cea bună m-am luptat, călătoria am săvârșit, credința am păzit!” Mitropolitul i-a dat Crucea Patriarhală, cea mai mare distincție din B.O.R!

„Mulțumesc familiei mele, mamei de 84 de ani, soției care m-a suportat 38 de ani și celor doi copii care m-au susținut m-au liniștit și NU de puține ori am vărsat și lacrimi împreună, dar care sunt alături de mine, fiind căsătoriți..

Înaltpreasfințite, încă odată sunt împlinit și binecuvântat de Dumnezeu cu 5 nepoți: doi băieți și trei fetițe. 

Închei cu cuvintele Sfântului Apostol Pavel care spune: “ Lupta cea bună m-am luptat, călătoria am săvârșit, credința am păzit”

… și cuvintele care sunt scrise pe piciorul mesei Sfântului Altar:

“Înscrie Doamne în Careta Vieții pe toți donatorii, ctitorii și binefăcătorii acestei Sfinte Biserici…”

Dragii mei, această minunată duminică a Mironosițelor, data de 30 aprilie 2023 cred că nu o vom uita niciodată…” – a încheiat părintele Arghir, cu lacrimi în ochi după 22 de ani de trudă…

3 comments

  1. Scump birou!

  2. Mihai Purcil

    Atty dacă ai fi tacut acuma filozof erai dar din pacate atîta te duce mintea.
    Totuși dumnezeu să nu-ți ieie în considerare judecata ta.
    Parintele Arghil a fost si va fi un om minunat dumnezeu să-l binecuvînteze.

  3. O parte din materialele de constructie si le-a dedicat lui personal. O pot confirma cei de la Macon, care au curaj sa vorbeasca, desigur! Sfintia sa, numai sfant nu e. Daca nu-si face el parte, atunci cine sa ii faca?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!