EDITORIAL: Suntem şi vom fi totdeauna neam de ţăran, NU de jupân!

Pe Pietonalul ce poartă numele celebrului romancier, am asistat la un festival de… neam prost!… la fel ca toate celelalte de până acum, realizate cu tematică folclorică! Ne-am lămurit și ne-am săturat! Cu-aproape 100 de ani în urmă, Liviu Rebreanu a scris profetic, un text pe care opincarii inculți ce-acum subjugă cultura nu-l vor înțelege niciodată :

„Suntem şi vom fi totdeauna neam de ţăran! Prin urmare destinul nostru ca neam, ca Stat şi ca putere culturală, atârnă de cantitatea de aur curat ce se află în sufletul ţăranului. Dar mai atârnă, în aceeaşi măsură şi de felul cum va fi utilizat şi transformat acest aur în valori eterne.

Între sat şi oraş trebuie să se creeze simbioza care să potenţeze toate puterile creatoare. Numai simbioza aceasta va naşte marea cultură românească de care în sfârşit va beneficia şi ţăranul român, conservatorul trecutului şi tinereţii noastre.” (Liviu Rebreanu – „Laudă ţăranului român“, discurs de recepţie la Academia Română).

 

2 comments

  1. Excelent comentariu. Multumim d-lui „Cineva din Bistrita”. Mai scrieti fiindca scrieti bine !
    Pentru autorul articolului: Atentie sporita la exprimare Cosmine! Nu trinti tu cuvinte numai de dragul sezationalului gazetaresc… Cum adica: „un festival de neam-prost”?!!! Oare nu cumva din acest” neam-prost” faci parte si TU, si bunicii tai, si parintii tai, si toate neamurile tale? Sau TU ai aterizat pe aici pe la noi, cumva din alta galaxie? Raspunde.
    Si-apoi, cine te-a imputernicit pe tine sa afirmi ca: „Ne-am lamurit si ne-am saturat”-? In numele cui afirmi tu asa ceva? In numele tau? Atunci nu mai folosi PLURALUL. Sau crezi tu ca acei 4.000 sau 5.000 de oameni care au participat la aceasta manifestare au venit cu fortza? Te inseli amarnic. Iar cu citatele de la Academia Romana, las-o mai incet. NICIAIERI si NICIODATA nimeni nu a spus acolo, ca noi suntem un popor de… „neam-prost”. Iar cuvântul taran, are legatura cu triunghiul: TARAN – TARINA – TARA. Stiai tu asta? Probabil ca nu. Pai vezi tu Cosmine?

  2. Cineva din Bistrita

    Sunt de acord cu pastrarea si respectarea traditiilor, ca in fond si la urma urmei suntem cu totii urmasi de-ai lui ”ION”, dar nu poti sa-i impui cuiva sa-l placa pe Pugna, cand el adora sotii Lupu din Maramures, nu poti sa i-o bagi pe gat pe Valeria P.P., daca ii place Maria Dragomiroiu. Deci, sa lasam traditia sa mearga mai departe, fara a obliga pe cineva sa o placa, accepte, savureze etc. si sa respectam gusturile fiecaruia dintre noi. Ca la diferite manifestari culturale sunt si inoportunisti… asta e altceva, nu e vina nimanui. Eu merg doar la acele concerte care-mi plac si fara sa supar pe nimeni, chiar daca numar 51 de ani, prefer sa merg la concerte UB 40. Smokie, Andre Rieu sau daca e sa vorbim de muzica romaneasca merg cu placere la Banica, Vunk, Voltaj, Horia Brenciu, Delia.Talisman. Nu e nici varsta de vina, nici educatia, ci, din punctul meu de vedere, muzica populara nu iese pe piata cu ceva cu care sa atraga, sa unga sufletul. Acelasi repertoriu cu ”badea si lelita” care ori se iubesc, ori se despart. Poate ca e nevoie de ceva mai mult decat o …lalaiala plictisitoare.