EDITORIAL: „Înaltul” Andrei tras în jos de opincarii cu pretenții!

Mitropolitul Andrei este surprins din nou în posturi delicate, alături de mai-marii clipelor. Tot mai des, arhiereul este tras și atras într-o asociere cu guvernanții vremelnici și îndoielnici. E prețul unor proiecte sociale demarate din bani publici, dar pe termen lung poate fi cam scump, căci vorbim de Întâistătătorul unei Bisericii asediate la capitolul imagine.

Un pahar de șampanie servit alături de politicieni cu probleme de moralitate sau legalitate e doar  o parte a tabloului la care s-a asistat astăzi, după ședința ordinară.

O fi stat însuși Hristos între tâlhari și la mese cu vameșii, dar contextul de-acum e nițel diferit, iar în valurile modernismului, vlădica ar trebui să fie reperul. Cine știe câte ceva despre comunicare, știe cam ce înseamnă un pahar de șampanie ciocnit la întâmplare, pe holuri, alături de câțiva opincari ajunși la Sfat prin listele unui partid oarecare.

Arhiereul adus să oficieze sfințiri la comandă, într-o sală de ședințe pentru moftul unui președinte specializat în poze de campanie e un moment greu de gestionat. Oricum, ierarhul a fost surpins poate prea des în suita politicienilor care iau cu asalt lăcașurile de cult la hramuri și-n campaniile electorale.

Cuvântul vlădicii ar trebui să trezească din adormire duhul mocicoșit de cele ale-lumii… Dar când imediat palavragește un pastor sectant și încă doi protopopi (cel greco și cel reformat)… parcă e dus în derizoriu sceptrul celui care pătorește 300.000 de suflete. Un fiasco jenant, la care astăzi a fost supus IPS Andrei. Cu sau poate, fără voia sa!

Stilul becalist și pompieristic de amestec dintre sacru și profan păgubește poate iremediabil imaginea unei instituții care respiră pe pământ și-n cer, cum este Biserica. Șubreziții ajunși vremelnic la putere își arată cu interes milostenia, iar când mimează și bifează, în fapt… ruinează. Poate și de aceea, cu bune-intenții e pavat drumul spre Iad!

Sunt examene pe care IPS Andrei va trebui să le gestioneze cu sporită atenție… dar care, vai, parcă sunt tot mai alunecoase…

De aceea, pe Stăpânul și Arhiereul nostru, Doamne îl păzește… și pe noi, mirenii NU ne lăsa să cădem în ispită!

 

 

5 comments

  1. Spre deosebire de IPS Bartolomeu Anania, un recunoscut om de cultura si un mare orator, care era agreat de mediul academic din Cluj, Andrei Andericut este un stingher in mediul universitar si se simte mai bine la Bistrita in compania chelnerului Raducu si a rapsodului Pugna.

  2. Acum se vede ce diferenta mare e intre Bartolomeu si Andreicut

  3. In situații ca acestea se simte lipsa acută a lui Bartolomeu Anania😟

  4. Arhiereul nostru, zici??? Cine, Andrei?? Nu, multumesc. Al meu, nu.

  5. Un articol cat se poate de realist si corect. Felicitări si sa sperăm ca vede si Înaltul si tine seama si respecta opiniile publice . Daca se va afundă mai tare e greul pe bieții preoți care sunt chemati sa tina demn flacăra ortodoxiei caci de periaje este cine se ocupă. Soldati gen Mudure cel inteligent pus fara examen pe post Buta cel atoate stiutor sau fiul duhovnicesc Raducu . Vai de bieții preoți care nu au voie sa se exprime măcar ca de in biserica se face ascultare.