Evaluarea speciilor de animale sălbatice strict protejate va avea loc în lunile aprilie – mai

În lunile aprilie – mai, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, împreună cu gestionarii fondurilor cinegetice, organizează evaluarea anuală a efectivelor pentru speciile de animale sălbatice strict protejate, respectiv urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică. 

În acest sens, gestionarii fondurilor cinegetice au realizat şi transmis Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud programarea acţiunilor de evaluare a efectivelor de urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică pentru primăvara anului 2024.

Pe baza acestei programări, gestionarii fondurilor cinegetice împreună cu reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, vor participa la acţiunea de evaluare în teren şi vor verifica corectitudinea datelor înregistrate. La aceste echipe mixte pot participa și reprezentați ai Garzii Forestiere, ai autorității publice centrale care răspunde de agricultură, a unităților administrativ-teritoriale pe raza cărora se află fondurile cinegetice, a  proprietarilor de terenuri, precum și reprezentanţi ai institutelor de cercetare și învățămînt în domeniul cinegetic sau al biodiversității, ONG-uri (cu implicare directă în domeniul biodiversității) cu anunțarea prealabilă a organizatorilor acțiunilor de monitorizare și estimare. Acolo unde fondurile cinegetice se suprapun peste arii naturale protejate,  evaluarea se va face separat pentru aceste suprafeţe, iar la evaluare vor participa şi administratorii acestor arii naturale protejate. Evaluarea se va întocmi pe fonduri cinegetice şi se va analiza și centraliza la nivel de judeţ, pe fonduri cinegetice și gestionari“, precizează Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

Situaţiile centralizate la nivel de judeţ de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud vor fi transmise Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului pentru a fi înaintate Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

One comment

  1. Balan Marius -Horea- ecologist

    nu fiti fraieri !
    In Romania nu exista nimic strict protejat, nici macar bolnavii de cancer dapoi patrupedele salbatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *