FOTO: Aparatul din dotarea DSVSA poate fi folosit pentru depistarea infecției cu noul coronavirus

ziar de bistrita

După ce a afirmat că în județul Bistrița-Năsăud există un aparat care poate fi utilizat în testarea probelor prelevate de la persoanele asupra cărora există suspiciune de infecție cu noul coronavirus, prefectul Stelian Dolha, împreună cu specialiștii Direcției de Sănătate Publică, au mers la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor pentru a verifica echipamentul și pentru a purta discuții cu privire la posibilitatea punerii acestuia în funcțiune. 

Echipamentul aflat în dotarea DSVSA este QuantStudio 5 Real Time PCR și acesta  poate oferi rezultatele unei probe testate în aproximativ patru ore. Aparatul a fost achiziționat de DSVSA cu scopul de a fi folosit pentru alte teste specifice activității direcției, însă este compatibil și pentru testarea probelor în care există suspiciune de infecție cu noul coronavirus.

”După o discuție amănunțită, s-a stabilit faptul că echipamentul rămâne în cadrul laboratorului DSVSA, laborator care este bine pregătit pentru efectuarea de analize de acest gen. Au fost analizate necesitățile legate de folosirea acestui echipament și s-a identificat nevoia achiziționării de kituri pentru extracție, kituri pentru detecție și consumabile, dar și nevoia de a instrui doctorii în vederea folosirii corecte a acestui echipament performant pentru realizarea testelor”, informează reprezentanții Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud.

Prefectul Stelian Dolha a contactat și firma distribuitoare a acestui echipament, iar în urma discuțiilor cu reprezentanții companiei s-a primit confirmarea faptului că echipamentul QuantStudio 5 Real Time PCR este recomandat și pentru testarea probelor în vederea depistării unor posibile infecții cu COVID – 19.

”De asemenea, am fost asigurați de faptul că echipamentul poate fi instalat și calibrat pentru aceste teste. În cele din urmă, s-a stabilit trimiterea unei oferte de preț pentru produsele necesare care să completeze echipamentul. Firma distribuitoare și-a pus personalul la dispoziție pentru a instrui doctorii să folosească acest echipament în vederea testării pentru Coronavirus”, a mai anunțat Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

Reamintim că, luni dimineața, prefectul a anunțat că aparatul cu ajutorul căruia se poate depista infecția cu noul coronavirus există în dotarea DSVSA Bistrița-Năsăud, însă pentru a fi pus în funcțiune mai sunt necesare ”câteva elemente ajutătoare”.

În Bistrița-Năsăud există aparatul necesar realizării testelor pentru depistarea infecțiilor cu noul coronavirus. ”Mai avem nevoie de doar câteva elemente ajutătoare!”

One comment

  1. Eu suntv foarte curios cand s-a achizitionat acest echipament si daca a fost utilizat vreodata. Eu banuiesc ca sade de multa vreme nefolosit pentru ca nimeni nu si-a batut capul sa se pregateasca sa-l foloseasca. Este posibil ca astfel de aparate sa zaca nefolosite si in alte judete.

error: Content is protected !!