FOTO: Cum arată Castelul Teleki din Posmuș, reabilitat cu fonduri europene de circa 22 milioane lei

Castelul Teleki din localitatea Posmuş, care a beneficiat de ample lucrări de reabilitare și restaurare printr-un proiect cu fonduri europene derulat de Consiliul Judeţean Bistrița-Năsăud, se pregătește să își deschidă porțile pentru vizitatori. 

Pe pagina Castelul Teleki • Posmuș de pe o rețea de socializare au fost postate imagini cu imobilul despre care președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, afirma că va fi ”o bijuterie arhitectonică a Transilvaniei” și ”unul dintre cele mai importante repere turistice din Poarta Transilvaniei”. Imaginile vorbesc de la sine:

Vreme de patru ani, Castelul Teleki a trecut prin ample lucrări de reabilitare, de la lucrări de consolidare și refacere a finisajelor exterioare și interioare, până la lucrări de restaurare a componentelor artistice din piatră sau fier forjat.

Întregul ansamblu de clădiri a fost regândit, iar spațiile existente au fost adaptate la noi funcțiuni, fără însă a afecta caracterul de monument istoric.

Castelul a fost transformat într-un adevărat centru cultural, în incinta acestuia fiind amenajate ateliere de creaţie artistică, săli expoziţionale, săli pentru întruniri şi chiar și o bibliotecă.

Imobilul își va deschide porțile pentru vizitatori la finalul acestei săptămâni, printr-un festival ce va combina arta contemporană cu teatrul, filmul, muzica şi arta culinară.

Festivalul ArtCast Teleki se va desfășura în perioada 9 – 11 septembrie, deschiderea oficială fiind programată pentru vineri, 9 septembrie, de la ora 18:00, şi va fi marcată prin vernisarea a şase expoziţii.

Programul va fi completat cu un festival de film, degustări de vinuri din zona viticolă Lechinţa, târg de produse tradiţionale, plimbări cu şareta trasă de cai şi momente muzicale susţinute de trupa Hara şi de Cimpoierii Transilvaniei.

În cea de-a doua zi, turiştii vor fi invitaţi la picnic şi vor putea admira în curtea castelului maşini de epocă, iar Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ‘Turism în Bistriţa-Năsăud’ va lansa ruta culturală turistică ‘Porţile Transilvaniei’.

Cea de-a treia zi de festival va fi dedicată promovării produselor locale şi se va încheia cu un concert susţinut de Opera Maghiară din Cluj-Napoca.

 

Castelul Teleki de la Posmuş a fost construit în stil baroc la mijlocul secolului al XVIII-lea. Acesta a fost reabilitat printr-un proiect al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, instituție care a obținut finanțare din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Valoarea totală a proiectului a fost de circa 22 de milioane de lei.

FOTO: Facebook –  Castelul Teleki • Posmuș

One comment

  1. Proiectul ”Reabilitarea şi Restaurarea Castelului din localitatea Posmuş, judeţul Bistriţa-Năsăud” a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional – Axa prioritară 5, Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud reuşind să obţină o finanţare de 4,8 milioane de euro.
    Conform ”constructiv.ro/2017/08”, Castelul de la Posmuş a fost construit la mijlocul secolulul al XVIII-lea în stil baroc de familia nobiliară Teleki. Pe laturi se aflau magaziile, grajdul şi ÎNCHISOAREA ;
    în spate este clădirea principală a castelului, iar în faţă se afla bastionul de poartă construit în jurul anilor 1760.