FOTO: Început de an universitar la Extensia Bistrița a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

 

Un nou an universitar a debutat luni, 30 septembrie, la Extensia Bistrița a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

La evenimentul organizat în Aula Magna au participat sute de studenți, dar și reprezentanți ai autorităților locale.

”Faptul că la deschiderea noului an universitar al extensiei Bistrița a Universității Babes-Bolyai am văzut Aula Magna plină, este încă un semn că tinerii bistrițeni își pot clădi un viitor frumos aproape de casă. Aici, studenții sunt ghidați de profesori valoroși de la noi din județ, dar și din Cluj-Napoca, oameni care inspiră tinerii să modernizeze comunitatea din care fac parte și România în ansamblu! Le urez tuturor mult succes, iar cadrelor didactice multă putere de muncă în misiunea nobilă de a pregăti tinerii de azi, profesioniștii de mâine. Sper ca mulți dintre studentii de la extensiile Bistrița a Universității Babes-Bolyai și ai Universității Tehnice să rămână aici și împreună să dezvoltăm Bistrița-Năsăud!”, le-a transmis studenților președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, prezent la eveniment. 

Îmi doresc să dezvolt în viitor colaborarea între autoritățile locale și Extensia Bistrița a Universității Babeș-Bolyai, mai ales că una din specializările acesteia este Administrația Publică. Sper să putem organiza niște intership-uri pentru studenți, care să descopere și partea aplicată a ceea ce presupune administrația publică”, a transmis viceprimarul municipiului Bistrița, Cristian Niculae.

În anul universitar 2019-2020, majoritatea studenților au optat pentru specializarea Administrație Publică.

În total, la extensia Bistrița a Universității Babeș-Bolyai urmează cursuri circa 500 de studenți.

 

One comment

  1. „Studentimea este o colectivitate bine individualizată cu conditii si necesităti particulare”
    (Iuliu Hațieganu)
    De mai bine de 20 de ani, la Bistrita functionează extensiile universitare ale Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) si Univertății Tehnice (UTCN) din Cluj-Napoca. De la început aceste extensii s-au infiintat la in spatii improvizate si de atunci nu s-a mai făcut nimic pentru imbunătătirea conditiilor de studiu si de viată studentească la Bistrita, desi autoritătile locale au promis în repetate rânduri construirea unui campus universitar. Prin anul 2013, celor din Bistrita le-a trecut glontul pe la ureche, atunci când conducerea Universităţii Babeş Bolyai, anunţa restrângerea activităţii mai multor extensii din Transilvania, pentru că unele dintre ele nu sunt rentabile. Din fericire, atunci extensia de la Bistriţa nu a fost afectată, dar nu se stie până când. Situatia este si mai precară la extensia UTCN , unde numărul de studenţi este limitat din cauza lipsei de cămine studenţeşti, desi exista doritori inclusiv din zona Moldovei.
    Este evidentă nevoia acută a construirii unui Campus Universitar modern la Bistrita care să includă spatii de invatamant prevazute cu sali de curs si laboratoare, camine studentesti, cantina, biblioteca, sala de sport, terenuri de sport,etc care sa aduca impreuna toate extensiile universitare prezente la Bistrita, nu s-a facut nimic pana acum. Un astfel de Campus Universitar ar putea fi dotat cu laboratoare si spatii functionale pentru activitate de cercetare organizata la standarde internationale. Toate acestea ar fi de natura sa creeze un climat academic si o mai buna stabilitate a invatamantului universitar la Bistrita. Existenta unui campus universitar ar facilita aducerea al Bistrita si a altor extensii universitare, in concordanta cu nevoile de specializari cerute pe piata muncii in zona. A existat chiar intentia de se înfiinţa, un colegiu universitar pentru viitorii asistenţi medicali, în colaborare cu UMF Târgu Mureş, care pana acum nu s-a realizat.