FOTO: Primăria Bistrița a decis! În Piața Unirii se amenajează un nou grup statuar, cu titlul „Îngerul Iubirii”! Vă place cum arată Simbolul Unirii? Câștigătorul a primit și un premiu de 500 de euro!

Primăria Bistrița intenționează ca în anul Centenarului Marii Uniri să modernizeze Piața Unirii din municipiu, motiv pentru care a alocat din bugetul local pe anul 2018 suma de aproximativ 2,7 milioane de lei, cu ajutorul căreia s-a propus reconfigurarea zonei din Piața Unirii și amplasarea unui grup statuar dedicat Centenarului Marii Uniri.

Administrația locală a lansat încă din luna aprilie un concurs de soluții, însă abia acum s-a stabilit și un câștigător. Au fost depuse opt lucrări realizate de artiști plastici din Bistrița, Cluj-Napoca, Dâmbovița și București, machete fiind expuse în holul Primăriei Bistrița.

 

Un juriu din care au făcut parte arhitecți, istorici sau artiști plastici atât din Bistrița, cât și din alte județe a studiat fiecare lucrare în parte și a întocmit punctaje, în urma analizelor fiind declarat un  câștigător. Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Bistrița, Mihai Ruști, comisia a stabilit că lucrarea câștigătoare este intitulată ”Îngerul iubirii” și aparține artistului Marian Zidaru din București. Potrivit artistului, ””Îngerul iubirii” pleacă de la o temă geometrică întâlnită în cultura populară din cele trei țări romane pe țesături, ceramică, obiecte de lemn. Tema a fost adaptată la trupul uman, obținând în final o simbioză dintre geometria temei date și corpul uman. Obiectul central va avea înălțimea de 8 metri plus un metru soclul. Accentul va cădea deopotrivă pe elementul central (vizibil de la distanță), cât și pe platforma circulară vizibilă în detaliu de aproape. Simetria obiectului central simbolizează îmbrățisarea”. Câștigătorul lucrării a primit și un premiu de 500 de euro din partea Primăriei Bistrița.

VARIANTA câștigătoare:

Însă, cu toate că s-a stabilit un câștigător, municipalitatea va trebui acum să demareze procedurile pentru organizarea licitației în vederea realizării lucrărilor. Reprezentanții Primăriei Bistrița spun că există posibilitatea ca acestea să nu mai fie realizate în acest an, ci abia în 2019, dat fiind timpul scurt rămas la dispoziție. Astfel că, deși municipalitatea spera ca până la data de 1 decembrie lucrările să se încheie, șansele ca acest lucru să fie așa sunt extrem de mici.

VARIANTE POSIBILE

Totuși, fondurile alocate pentru realizarea acestui grup statuar includ și reamenajarea zonei, astfel că în momentul în care lucrările vor fi finalizate Piața Unirii va arăta cu totul altfel.

În plus, în zonă se vor realiza și alte modificări. Potrivit părintelui protopop Alexandru Vidican, se are în vedere inclusiv dărâmarea gardurilor din jurul Bisericii Ortodoxe cu hramul ”Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, cunoscută drept Biserica de la Coroana. Mitropolitul Andrei Andreicuț și-a dat acordul din acest punct de vedere astfel că, în final Piața Unirii va avea o suprafață mult mai mare.

One comment

  1. O S..(L)ULA in plus da bine. O sa avem doua.
    Pe bune daca artistii astia contemporani mai au habar sa faca o statuie din care cineva sa inteleaga tema ei fara sa citesca o placuta cu explicatii. Si cand ma gandesc ce statui se faceau odata….

error: Content is protected !!