FOTO: Restaurantul Ardeal, care a asigurat mâncarea la botezul de la Dumitrița, amendat și închis temporar de Protecția Consumatorilor

Restaurantul Ardeal, care a asigurat mâncarea servită la botezul din comuna Dumitrița, în urma căruia 17 persoane, copii și adulți, au ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița cu suspiciune de toxiinfecție alimentară, a fost închis temporar de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Bistrița-Năsăud, instituție care a aplicat proprietarului și amenzi în valoare totală de 50.000 de lei.

”În urma apariției în spațiul public a unor informații referitoare la mai multe persoane, care au avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind diagnosticate cu toxiinfecție alimentară, după ce au participat la un eveniment privat, în comuna Dumitrița, județul Bistrița Năsăud, în data de 11.07.2023, CPJC din județ s-a autosesizat și a desfășurat o acțiune de control la compania care a asigurat serviciile de catering. După realizarea verificărilor la sediul operatorului economic, Zbârci Adrian Octavian, Persoană Fizică Autorizată, cu sediul în județ, comisarii CJPC Bistrița-Năsăud au identificat mai multe deficiențe“, se arată într-un comunicat de presă al CJPC Bistrița-Năsăud.

Printre neregulile constatate de comisarii de la Protecția Consumatorilor se numără:

  • folosirea unor materii prime fără elemente de identificare, produse care nu aveau inscripționate data și ora pregătirii, precum și data și ora desigilării, motiv pentru care nu se poate efectua trasabilitatea acestora;
  • utilizarea unor cuptoare neigienizate, cu urme grosiere de arsuri;
  • folosirea unor friteuze cu un grad ridicat de uzură, precum și cu depuneri de arsuri;
  • depozitarea casoletelor utilizate la livrarea preparatelor culinare către consumatori în același spațiu cu lavete neigienizate și cu materii prime desigilate;
  • folosirea unor recipiente de gătire cu un grad ridicat de uzură, cu urme de rugină, acestea fiind depozitate pe paviment, atât cele utilizate, cât și cele neutilizate”.

Ținând cont de neregulile constatate, operatorul economic a fost sancționat cu două amenzi contravenționale în cuantum de 50.000 lei. De asemenea, s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare a unei cantități de circa 60 kg produse alimentare, în valoare de 1.600 lei, precum și oprirea temporară a prestării-serviciilor în întreaga unitate până la remedierea deficiențelor constatate.

Reamintim că 17 persoane, dintre care 10 copii, care au participat duminică, 9 iulie, la un botez în comuna Dumitrița au ajuns la Spitalul Clinic Județean Bistrița cu suspiciune de toxiinfecție alimentară.

FOTO: CJPC Bistrița-Năsăud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!