Intervenție a echipajelor medicale la Dumitrița, unde mai multe persoane prezintă simptome de toxiinfecție alimentară

Mai multe persoane din localitatea Dumitrița, atât adulți, cât și minori, care prezintă simptome ale unei toxiinfecții alimentare, au nevoie de îngrijiri medicale, în sprijinul lor fiind direcționate echipaje de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud și de la Serviciul de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud.

”Autospeciala transport victime multiple din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița și un echipaj cu medic de la Serviciul de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud intervin în localitatea Dumitrița pentru preluarea unor persoane care prezintă simptomele unei toxiinfecții alimentare”, a precizat ISU Bistrița-Năsăud.

Din primele date transmise de ISU Bistrița-Năsăud, ar avea nevoie de îngrijiri medicale patru minori, două femei și un bărbat, fiind vorba despre persoane care nu locuiesc la aceeași adresă.

Intervenția este în plină desfășurare.

ACTUALIZARE 1

Serviciul Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud a transmis că multiplele cazuri de toxiinfecție alimentară ar fi apărut la persoane care ar fi participat la un botez care a avut loc duminică, 9 iulie. 

Potrivit managerului SAJ Bistrița-Năsăud, dr. Anabella Muzsi, luni seara, echipajele de Ambulanță au asistat și evacuat către UPU-Pediatrie cinci copii, toți cu suspiciune de toxiinfecție alimentară. 

În această dimineață, Ambulanța Bistrița-Năsăud a direcționat la Dumitrița un echipaj ACD (pentru consultații la domiciliu) cu medic. În prezent sunt asistați din punct de vedere medical cinci copii cu vârste până în 14 ani și patru adulți.

Despre aceste situații a fost informată și Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, care a început o anchetă în acest caz.

Colegii de la Ambulanță ne-au înștiințat încă de aseară despre aceste situații. (…) Colegele mei sunt deja în teritoriu, au mers să recolteze probe, să facă ancheta epidemiologică și să vadă exact despre ce este vorba. Este suspiciune de toxiinfecție alimentară, dar trebuie să vedem totuși câte persoane sunt și care e situația. Trebuie să vedem dacă au legătură unii cu alții. Și nouă ni s-a transmis că ar fi participat la un botez, dar colegele mele sunt acolo și o să vadă exact despre ce este vorba. Ancheta epidemiologică este în desfășurare”, a declarat dr. Anca Andrițoiu, directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.

ACTUALIZARE 2

Potrivit informațiilor comunicate de Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița, numărul persoanelor care au ajuns la unitatea medicală cu simptome specifice de toxiinfecţie alimentară a ajuns la 17, dintre care 10 sunt copii.

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița au fost aduși mai mulți pacienți, copii și adulți, cu suspiciune de toxiinfecție alimentară, febrili, cu simptome de dureri abdominale, greață, vărsături, după ce duminică ar fi participat la un botez în comuna Dumitrița. În cursul zilei de ieri, au fost internați în Secția Pediatrie patru minori cu vârste între 9 și 14 ani, care acum sunt în stare stabilă și primesc îngrijiri și tratament specific. Aceștia urmează să fie transferați la Secția de Boli Infecțioase pentru că, în cazul unuia dintre copii, a fost confirmată suspiciunea de toxiinfecție alimentară cu Salmonella. Alți patru adulți care ieri s-au prezentat în UPU, din același focar, au fost trimiși la Secția Boli Infecțioase pentru evaluare, iar de acolo au fost externați cu recomandări medicale la domiciliu. În urmă cu aproximativ 40 de minute, echipajele medicale au mai adus la UPU alți șase copii cu vârste între 1 și 15 ani și trei adulți cu vârste între 35 și 40 de ani. Acești pacienți sunt în curs de investigație. În funcție de rezultatul consulturilor și al analizelor medicale, va fi stabilită conduita terapeutică ulterioară”, a declarat Camelia Strungari, purtătorul de cuvânt al SCJU Bistrița.

One comment

  1. „Mâncarea-i fudulie – băutura-i temelie” spune o veche zicală. Prin urmare cei din Dumitrița, știau ei ce știau de ce au pus băutura în frigider și au lăsat mâncarea afară .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!