Autoritățile din Bistrița-Năsăud au marcat duminică, printr-un ceremonial militar și religios organizat în Piața Petru Rareș din municipiul Bistrița, cei 35 de ani de la Revoluția din 1989.
Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății s-a desfășurat la Monumentul Revoluției din Piața Petru Rareș.
Printre participanții la eveniment s-au numărat și subprefectul județului Bistrița-Năsăud, Decsei Atilla, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Cristian Cârlig, primarul Bistriței, Gabriel Lazany, viceprimarul Ștefania Stere, precum și alți reprezentanți ai instituțiilor publice din județ, militari din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” Bistrița și membri ai Asociației 22 Decembrie 1989 Bistrița.
În deschiderea ceremonialului, a fost acordat salutul Drapelului de luptă și s-a intonat Imnul Național al României.
În continuare, un sobor de preoți a oficiat o slujbă de pomenire pentru sufletele celor care s-au jertfit pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român.
Slujba a fost urmată de alocuțiuni susținute de primarul Gabriel Lazany, de subprefectul Decsei Atilla și de președintele Asociației 22 Decembrie 1989 Bistrița, George Avram.
”Astăzi, aici, la Bistriţa, îi onorăm pe cei care, prin sacrificiu şi speranţă, au luptat pentru libertate, demnitate şi un viitor mai bun. Fie ca jertfa lor să ne inspire să construim un oraş şi o ţară demne de sacrificiul lor. Îmi doresc ca Bistriţa să rămână un exemplu de comunitate unită, în care libertatea şi demnitatea sunt valori care să ne inspire fiecare pas pe care îl facem. Să ne amintim că libertatea nu este un drept câştigat odată pentru totdeauna, ci un ideal pe care trebuie să îl protejăm şi să îl transmitem mai departe, cu responsabilitate şi respect”, a spus Gabirle Lazany.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei 22 decembrie 1989 Bistriţa, George Avram, a rememorat evenimentele petrecute în municipiul Bistrița în urmă cu 35 de ani.
Ulterior, la Monumentul Revoluției din Piața Petru Rareș au fost depuse coroane de flori.
Manifestarea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.
Prin acest eveniment, organizat de Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud și Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” Bistrița, autoritățile au adus un tribut eroilor din ’89 care au schimbat radical istoria României.
Motto:
„Pot să spun că sunt fericit într-o ţară condusă de Marcel Ciolacu? Asta e nenorocirea noastră” / „Revoluţia a fost o iluzie, ruşinea pe care o trăim acum. Moştenitorii comuniştilor au pus mâna pe putere, au furat toţi banii”
(Victor Rebengiuc , între teatru și Marcel Ciolacu)
Piața Petru Rareș este singurul loc din Bistriţa care are legatura cu Revolutia din decembrie- 1989. Bistriţa a fost unul dintre primele oraşe in care au protestat în dimineata zilei de 22 decembrie 89, peste 10.000 de bistriţeni din Fabrica Mecanică şi apoi din alte fabrici din zona industrială s-au adunat in fata fostului Comitet Judetea de Partid (Prefectura de astazi). Ei şi-au riscat viaţa şi libertatea, într-un moment în care nu se ştia dacă regimul Ceauşescu va cădea, dacă se va trage sau nu la Bistriţa. Daca s-ar pune problema schimbarii numelui pietei Petru Rares din Bistrita, aceasta ar trebui sa se numeasca „Piata Revolutiei” sau „Piata 22 Decembrie”.
Pe de alta parte, cu toate că pe 22 decembrie, 1989 la Bistrița a fost o mișcare de protest spontană, iar în oraș nu s-a tras nicun foc de armă, o serie de manifestanti dețin certificate de revoluționari, care atestă „faptele de curaj” de care au dat dovadă în revolutia din 1989. Culmea ipocriziei este că unii dintre ei au dobândit prin fals titlul de ‘”Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant”. Acesti, revolutionarii de carton ai Bistritei, beneficiază de o începând cu data de 1 ianuarie 2015, de o indemnizaţie lunară de 2200 de lei si de alte avantaje nemeritate.
Si totusi, Judetul Bistrița-Năsăud are revolutionarii si chiar eroii ei în cadrul Revoluției din decembrie 1989. Este vorba despre eroii: Ioan Sabău, Cristian Bucur și Leontina Bânciu, trei martiri ai județului , care s-au jertfit pentru libertate în decembrie 1989, insa nu la Bistrita, ci in alte locuri din tara. In memoria acestora ar trebui reamplasată Troita Revolutiei in Piata Petru Rares din Bistrita, iar pe soclul acesteia să fie trecute numele celor trei eroi spre vesnică amintire.