FOTO/VIDEO: Eroii căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, comemorați la Bistrița

Ziua Eroilor, celebrată în fiecare an odată cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, a fost marcată și la Bistrița, printr-o ceremonie care a avut loc joi în Cimitirul Eroilor din municipiu.

La eveniment au luat parte oficialitățile locale, printre care senatorul Ovidiu Florean, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Teofil Cioarbă, subprefectul Decsei Atilla, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Ciprian Kecskes Simionca, viceprimarul municipiului Bistrița, Sorin Hangan, precum și directori ai instituțiilor publice și militari din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”.

Manifestările au debutat cu acordarea onorului militar și intonarea Imnului Național al României, după care a fost oficiată o slujbă în memoria eroilor căzuți la datorie. 

Ulterior, prefectul județului, Teofil Cioarbă, a transmis un mesaj cu prilejul acestei zile.

Din 1920, în fiecare an, cu excepția perioadei comuniste, îi comemorăm pe cei care s-au stins pe câmpul de luptă având în suflet dragostea de țară. Eroilor le datorăm libertatea noastră, iar sacrificiul lor este un exemplu pentru noi și generațiile ce vor veni. Adevăratul eroism constă în a lăsa deoparte problemele inerente ale vieții de zi cu zi și a avea idealuri ce țin de neam și de țară. Poate unii, citind istoria, nu-și pot imagina pe de-a-ntregul trăirile eroilor de pe câmpul de luptă. De altfel, câmpul de luptă al eroilor neamului românesc a fost și în Războiul de Independență, și în cele două Războaie Mondiale. Poate unii eroi nu au fost soldați, însă curajul lor i-a transformat în apărători ai conștiinței românești. Cinstind memoria eroilor patriei, dovedim credință în viitorul copiilor noștri. Credința, dragi compatrioți, i-a condus și pe eroi în luptă. Nu întâmplător, Ziua Eroilor este în ziua Înălțării Domnului, deoarece sacrificiul pentru apărarea țării are conotații divine, iar pe eroii anonimi îi știe doar Dumnezeu. A nu avea eroi înseamnă a nu avea aspirații, a trăi în trecut. Eroismul nu se explică, se simte, pentru că eroismul este inocența care te face să crezi că încă există bine sau rău și că decența va triumfa. Privind în ochii soldaților noștri, în ochii românilor, pot spune că decența a triumfat. Cinste eroilor neamului! Doamne ajută!”, a spus prefectul Teofil Cioarbă în discursul său.

După mesajul prefectului Teofil Cioarbă, au fost depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor, iar ceremonia s-a încheiat cu defilarea efectivelor militare.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, în semn de recunoștință pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Mondial, autoritățile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920 ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare națională și să fie celebrată „cu mare fast religios, școlar, militar și naționalׅ“, în Ziua Înălțării Domnului.

Prin Legea nr. 48 din 30 mai 1995 privind proclamarea Zilei Eroilor, s-a reînnodat tradiția interbelică a sărbătoririi Zilei Eroilor, iar ulterior prin Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, Ziua Eroilor a fost proclamată sărbătoare națională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, Ziua Înălțării Domnului Isus Hristos, potrivit tradiției românești.

România a participat, începând cu anul 1877, la confruntări militare majore, desfășurate pe teritoriul național și în afara acestuia – Războiul de Independență, Al Doilea Război Balcanic, Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial și, după 1990, la misiunile din teatrele de operații din Balcanii de Vest, Afganistan și Irak.

Lista eroilor căzuți la datorie în războaiele purtate de Armata României poate fi consultată pe pagina de internet a MApN.

One comment

 1. Motto:
  „Ziua aceasta e consacrată Eroilor. […] Azi să nu-i insultăm cu pompe vane! De așa ceva n-au nevoie sufletele celor cari nu mai sunt și ale celor cari, vii, nu cer altceva decât să fie lăsați în pacea amintirilor sfinte. Azi, când, prin ceața altor necazuri și mai ales a lipsurilor morale în care e adevărata noastră nenorocire, trec umbrele îndurerate că nu suntem fericiți cum au vrut ei murind, să-i onorăm cu clipa de adâncă tăcere a reculegerii noastre și prezentând sufletește arma acelora cari străbat văzduhul românesc, să șoptim în fundul conștiinții noastre: Morților, pentru onor!”
  (Nicolae Iorga- DISCURS DE ZIUA EROILOR; în Neamul Românesc, 11 iunie 1932)

  Ziua Eroilor în România a fost decretata drept sarbatoare natională, prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920 care stabilea să fie celebrata in fiecare an de Ziua Inaltarii Domnului, la 40 de zile dupa Invierea Domnului. Această dată a fost stabilită în urma negocierilor la Tratatul de pace de la Versailles unde țările beligerante s-au obligat prinntre altele si la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora. Prin urmare, România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe cei români.
  Orasul Bistrița dispune încă din perioada interbelică de un CIMITIR AL ERIOLOR unul din cele mai bine realizate din România. Momumentul central este un altar care este decorat pe latura frontală cu o cruce ortodoxă, iar pe o placă din marmură albă, montată în latura dreaptă, s-au inscriționat cuvintele: „AICI ODIHNESC OSTAȘII/CĂZUȚI LA DATORIE/PE ACESTE LOCURI/ÎN RĂZBOIUL/1916-1919.” În cele trei cripte de la baza monumentului central au fost depuse osemintele a peste 3.000 morţi de război din armatele română, austro-ungară, germană și rusă, iar osemintele a peste 100 de morţi de război au fost înhumate în 128 de morminte, amenajate în parcelele A, B, C și D.
  Cu prilejul sfintirii cimitirului eroilor din Bistrița pe data de 28 august 1938, dupa Sfânta Liturghie savârsită la Catedrala ortodoxa, de pe Odobescu s-a organizat o procesiune la care participantii au străbătut pe jos distanta de la catedrală la Cimitirul Eroilor.
  În timpul comunismului prin Decretul nr. 71/1948 data pentru Ziua Eroilor a fost schimbată la 9 mai. Abia după revolutia din 1989 s-a revenit la data inițială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!