FOTO/VIDEO: În premieră pentru România, în localitatea Sărata se va amenaja o pepinieră forestieră modernă. Aceasta va asigura necesarul de puieți pentru întreaga țară, iar investiția este de 20 de milioane de euro

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va investi 20 de milioane de euro în înființarea unei pepiniere forestiere moderne în localitatea Sărata, în raza Ocolului Silvic Bistrița din cadrul Direcției Silvice Bistrița-Năsăud, unde există în prezent o pepinieră, dar de mici dimensiuni. Investiția este o premieră națională și face parte din strategia Romsilva de a eficientiza producția de puieți forestieri de rășinoase.

Prezent la Bistrița pentru a vorbi despre acest proiect pilot, directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a precizat că în noua pepinieră se vor produce puieți care vor asigura necesarul de la nivelul întregii țări.

”Ne propunem să înființăm o pepinieră modernă la Sărata. Acest proiect și această idee este de mai multă vreme. Împreună cu Consiliul de Administrație am luat decizia să promovăm această investiție pentru că este necesară, oportună și chiar timpul nu mai are răbdare cu ea și cu noi. Ne confruntăm cu o criză a forței de muncă atât la lucrările de pepinieră, cât și la cele de regenerare și atunci trebuie să promovăm progresul tehnologic în silvicultură, lucru practicat de țările occidentale de 10-15-20 de ani. Este vremea să adoptăm și noi asemenea politici. Trebuie să implementăm aceste standarde europene pentru o tehnologie care este validată în majoritatea țărilor europene. Obținem puieți forestieri într-un timp scurt, pe o suprafață mai mică și cu resurse financiare mai mici și cu avantaje mai mari. Estimăm în acest moment un proiect cu costuri de 20 de milioane de euro. Lucrările sunt demarate, proiectul este contractat, sunt aproape finalizate procedurile de avizare, apoi se va face licitația pentru execuția lucrărilor și vom aloca resursele financiare pentru ca în cel mai scurt timp proiectul să fie executat”, a declarat Gheorghe Mihăilescu într-o conferință de presă susținută la Bistrița.

https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/347432809303570/

Potrivit directorului Romsilva, pepiniera modernă ce va fi amenajată la Sărata va produce puieți pentru întreaga țară. Gheorghe Mihăilescu a explicat și de ce a fost aleasă această locație pentru a dezvolta o astfel de investiție, care prevede ”productivitate mare, costuri mici, puieți de calitate”.

”Bistrița a câștigat acest ”concurs” pentru că a avut o locație excelentă, fiind vorba despre 26 de hectare cu această destinație – pepinieră forestieră, în vecinătatea unui parc industrial și are toate utilitățile publice la margine, astfel că nouă nu ne rămâne decât să o înființăm și să o punem în funcțiune. Astfel, ne propunem ca în cel mai scurt timp, cu 16 până în maxim 20 de oameni, să producem puieții forestieri de rășinoase necesari Romsilvei pentru toată țara și chiar disponibili și pentru alți beneficiari”, a mai declarat Gheorghe Mihăilescu, care a efectuat și o vizită la locația în care va fi realizată investiția, unde alături de inginerul Adriana Bartha din cadrul Direcției Silvice Bistrița-Năsăud a făcut și o prezentare a proiectului.

https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/415778879255061/

Așadar, noua pepinieră forestieră de la Sărata se va întinde pe o suprafață de circa 16 hectare și va avea o capacitate de producție de 19 milioane de puieți/an. Investiția se estimează că va fi implementată într-o perioadă de 5 ani.

Automatizarea completă a tehnologiei va determina înjumătățirea costului de producție per puiet, cu riscuri minime, protecție la dăunătorii rădăcinilor (Hylobius abietis) și scurtarea ciclului de producție la 1 an. Se vor obține anual 19 milioane de puieți de răşinoase, utilizând material genetic din rezervațiile și plantajele de semințe din gestiunea RNP Romsilva.

One comment

  1. Balan Marius -ecologist PV

    Felicitari intregii conduceri ROMSILVA pt. aceasta investitie exceptionala. Ma bucur mult ca aici la Sarata se intampla toate acestea unde administratorul TOMPA si sotia dansului sunt oamenii potriviti la locul potrivit. BRAVO !!!

error: Content is protected !!