Gabriel Lazany: Bistrița s-a dezvoltat haotic. Vom veni cu o altă abordare și vom încerca să limităm extinderea intravilanului

Primarul Gabriel Lazany afirmă că Bistrița s-a dezvoltat haotic în ultimele decenii, iar extinderea intravilanului nu a fost însoțită de o infrastructură adecvată, care să includă străzi modernizate și rețele de utilități. Din acest motiv, administrația pe care o coordonează va adopta o altă abordare și va încerca să limiteze extinderea intravilanului.

Într-o emisiune la Decisiv Online, edilul a precizat că municipiul se confruntă în prezent cu mari probleme cauzate de modul în care intravilanul orașului s-a extins, existând în prezent sute de străzi care nu au asfalt și utilități.

Din punct de vedere urbanistic, Bistrița nu este în cea mai bună stare. Spun lucrul acesta pentru că Bistrița nu este dezvoltată pe un schelet stradal sănătos. Majoritatea străzilor din noile cartiere dezvoltate post-Revoluție, în ultimii 35 de ani, nu au statut juridic clar, nu sunt străzi care să ducă undeva, majoritatea sunt înfundate și nu comunică între ele. Sunt foarte, foarte multe probleme de acest fel. De aceea, am început, împreună cu echipele de la Cadastru și de la Patrimoniu, să luăm stradă cu stradă, să identificăm problemele. Am avut deja câteva ședințe tehnice de lucru cu biroul juridic din cadrul Prefecturii, cu doamna secretar de stat Monica Săsărman de la Ministerul Dezvoltării, care și ea este jurist de profesie. Încercăm să găsim diverse soluții pentru a rezolva problemele privind intabularea străzilor. Mai mult decât atât, fostul director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bistrița-Năsăud, Emil Mănășturean, este consilier al prefectului pe probleme cadastrale și încercăm să rezolvăm toate problemele. La ora actuală sunt 288 de străzi neasfaltate. Dacă le înșiruim, am avea de asfaltat aproximativ distanța dintre Bistrița și Oradea. E ceva. Marea problemă este că Bistrița s-a dezvoltat în mod haotic și a început să crească pe tot felul de dealuri. Intravilanul nu a fost controlat absolut deloc și municipalitatea nu a reușit să țină pasul cu aprobările de includere în intravilan. Atunci s-a ajuns la această problemă că sunt sute de străzi în intravilan care nu au condițiile minime de intravilan, adică asfalt și utilități: apă, canal, gaz, lumină”, a spus Gabriel Lazany la Decisiv Online.

Mai mult, primarul spune că și în prezent există sute de solicitări de includere a unor terenuri din extravilan în intravilan.

”În momentul de față, știind că se lucrează la noul Plan Urbanistic General, au venit alte solicitări de includere în intravilan. Avem la ora actuală peste 800 de solicitări de includere a unor parcele de teren în intravilan. Am cerut echipei care se ocupă de PUG să le analizeze pe toate, să ni le pună pe o hartă și să luăm deciziile în cunoștință de cauză”, a adăugat sursa citată.

Gabriel Lazany susține că administrația pe care o conduce va schimba în perioada următoare abordarea și va încerca să limiteze extinderea intravilanului.

Vom încerca să dăm o anumită regularitate formei de intravilan, după care, opinia mea este că trebuie să oprim fenomenul de extindere a intravilanului până ce vom reuși, ca administrație, să acoperim suprafața cu tot ceea ce trebuie pentru ca cetățenii să simtă că au condiții de intravilan. Dacă noi tot ne extindem ca oraș, iar municipalitatea nu are potențialul financiar și tehnic ca să facă utilitățile în ritmul dezvoltării orașului, atunci discrepanța aceasta va fi tot mai mare. Atunci, administrația pe care o conduc va avea o altă abordare: vom încerca să limităm extinderea intravilanului, vom încerca să venim cu utilitățile către limitele de intravilan, astfel încât toți cei care plătesc impozite de intravilan să și aibă condiții de intravilan”, a mai spus primarul.

Totuși, pentru a susține nevoia de dezvoltare a orașului, edilul propune o alternativă: dezvoltarea pe verticală.

Pentru a acoperi nevoia de dezvoltare a orașului, necesară, de altfel, ne propunem să permitem dezvoltarea pe verticală. Asta înseamnă că presiunea pe municipalitate va fi mult mai mică. Dacă permitem dezvoltarea pe verticală, adică să schimbăm regimul de înălțime acolo unde este permis acest lucru – în zonele noi de dezvoltare aflate deja în intravilan și în care există deja utilități -, de la P+10 la P+20 sau chiar P+25, vom câștiga timp ca să putem să acoperim toată aria de intravilan”, a încheiat primarul Bistriței.

Emisiunea de la Decisiv Online poate fi urmărită integral mai jos:

One comment

  1. Balan Marius -Horea- ecologist

    P+ 10 sa nu mai vorbim de P+25-30 sunt tinte sigure pentru drone si rachete in caz de conflict armat.
    Urmariti numai ce se intampla in UCRAINA cea bombardata de Putin cel crunt.
    Vine ziua cand urmeaza si alte tari sa aiba aceasi soarta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!