Primăria Bistrița a luat decizia de a retrage de la finanțare proiectul de reabilitare a Ansamblului Sugălete, iar primarul municipiului, Gabriel Lazany, a explicat luni, într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook, de ce a fost luată această hotărâre.
”Ați aflat din presă că am retras acest proiect de la finanțare. Da, este adevărat, dar trebuie să aflați de la mine de ce am făcut lucrul acesta. Pentru că este singurul lucru pe care îl putea face un primar asumat și responsabil care își dorește binele comunității lui, un lucru care trebuia făcut de mult, chiar de administrația trecută, când au realizat că acest proiect nu poate fi implementat. De ce nu poate fi implementat? Pentru că fiind vorba de proprietăți private, trebuie acordul unanim al tuturor proprietarilor, iar pentru spațiile care nu sunt utilizate pentru locuit, în care sunt activități comerciale, proprietarii trebuie să contribuie cu suma integrală, de 100%, și banii nu sunt puțini. Am sumele cu care ar fi trebuit să contribuie proprietarii și am să spun doar câteva din ele: imobilul cu numărul 10 – 746.959 lei, imobilul cu numărul 11 – 222.536, imobilul de la numărul 13 – 2.039.851, imobilul 14 – 2.114.000, imobilul 15 – 1.328.000, imobi9lul 18 – 322.434, imobilul 20-21 – 3.446.000, imobilul 22 – 2.872.000, imobilul 23 – 904.000, imobilul 24 2.131.000. Sunt bani foarte mulți. Faptul că, de la depunerea proiectului, de acum 2-3 ani, și până în prezent, nu li s-a comunicat oamenilor care erau parte din acest proiect nicio sumă, aș putea spune că este oarecum curios, asta pentru a nu folosi cuvântul ticălos. Am făcut-o eu acum, i-am adunat pe toți în sală, le-am explicat care sunt datele proiectului, sumele cu care trebuie să contribuie și în mod democratic i-am lăsat să decidă, să voteze. Toți proprietarii de spații comerciale sau de spații unde se desfășoară activități economice au votat împotrivă, pentru că nu au de unde să contribuie cu aceste sume de bani”, a explicat primarul.
Gabriel Lazany a subliniat că banii care au fost prevăzuți pentru acest proiect nu se pierd, ci vor fi folosiți de municipalitate pentru alte proiecte.
”Nu se pierde niciun ban european pentru că banii respectivi sunt din sumele prealocate municipiului Bistrița, sunt banii noștri, ai bistrițenilor și atunci noi avem obligația să-i utilizăm. Singurul risc pentru pierderea banilor era acela de a nu-i utiliza. Banii deja au fost repartizați către alte proiecte de importanță majoră pentru orașul nostru: regenerarea urbană a zonei Independenței Nord, regenerarea urbană a zonei Andrei Mureșanu-Lamă și regenerarea urbană a zonei Lacului MHC”, a completat primarul.
Gabriel Lazany a menționat că a purtat discuții cu proprietarul unui imobil din Ansamblul Sugălete recent reabilitat.
”Există un imobil care a fost reabilitat în regie proprie de către proprietar. Au fost reabilitate acoperișul, fațada, a fost înlocuită tâmplăria, a fost reabilitată zona de cupolă aferentă imobilului și au fost făcute injectări pentru stabilizare, injectări de beton. Cam tot ce trebuie să facă Primăria. Am contactat proprietarul. Toate lucrările s-au însumat la valoarea de 51.000 de euro. Ansamblul Sugălete este format din 18 clădiri. Dacă aceasta, care era și ea într-o stare avansată de degradare, a costat 51.000 de euro, toate cele 18 ne costă pe noi 13 milioane”, a mai spus edilul Bistriței.
Primarul municipiului dă asigurări că Ansamblul Sugălete va fi în cele din urmă reabilitat.
”Este o promisiune pe care v-o fac în primul rând în calitate de cetățean al municipiului Bistrița și apoi de primar al municipiului. Vom avea o abordare diferită. Vom trata fiecare imobil în parte pentru a nu depinde unul de celălalt, iar reabilitările cu siguranță vor începe în acest an”, a încheiat Gabriel Lazany.
Proiectul intitulat ”Regenerarea urbană a imobilelor din centrul istoric” avea ca obiectiv reabilitarea anvelopelor clădirilor situate în Piața Centrală și reactivarea frontului nord vestic din care face parte şi Ansamblul Urban Sugălete, precum și introducerea acestuia într-un circuit cultural-turistic și arhitectural. Zona pilot de acțiune era frontul nordic al Pieței Centrale, de la pasajul II până la pasajul Spiru Haret, respectiv imobilele nr. 7-24. Valoarea totală a proiectului era de circa 43,3 milioane lei, din care valoare eligibilă era de 21,3 milioane lei, iar valoarea neeligibilă era în cuantum de 22 milioane lei. Contribuția proprie în proiect a municipiului Bistrița ar fi trebuit să fie de 22,4 milioane lei.
Proiectul privind renunțarea la această finanțare europeană va fi supus atenției Consiliului Local în cadrul ședinței ordinare programate pentru miercuri, 28 mai.
Desigur ca proprietarul care a reabilitat pe cont propriu cladirea nu a fost legat de un proiect umflat pe care numai statul roman e capabil sa il accepte cu parandarat pe spranceana unor grupuri de interese.
De fiecare data unde statul isi baga coada fermecata se alege varianta cea mai scumpa si prost executata.
Acesta e cancerul Romaniei.
Spaga si CORUPTIA.
Desigur actualul primar nu are nici o vina.
Dimpotriva este omul cifrelor si analizeaza corect.