Fermierii din Blăjenii de Sus spun că Statul le-a dat țeapă de 40.000 de euro și NU le acordă subvențiile pentru vacile de rasă! Unul din ei a intrat în greva foamei, în fața sediului A.P.I.A de pe str. Tărpiului!

Un grup de fermieri din Blăjenii de Sus a protestat astăzi în fața sediului A.P.I.A, nemulțumiți de faptul că NU au primit subvenția pentru vacile din rasa Angus pe care le-au achiziționat. Ioan Bălan, unul din investitori a intrat în greva foamei!

Fermierii susțin că au accesat credite bancare în nume propriu și au cumpărat vaci de carne din rasa Angus, bazându-se pe subvențiile ulterioare. Conform legislației, aceștia ar fi urmat să primească o subvenție în valoare de 1.200 de euro pe cap de animal. Împreună, cei trei fermieri ar trebui să primească 37.000 de euro.

Problemele au apărut pe parcurs, iar după un an și 4 luni de la întocmirea dosarului, APIA refuză să le facă plata, motivând că dosarul NU este eligibil. Asta deoarece fermierii ar fi depus dosarul DUPĂ termenul-limită impus.

aaz

aaz1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fermierii susțin contrariul și anume faptul că în primă fază dosarele au fost luate în considerare de APIA și au fost depuse în teremenul de prelungire acordat (încă 3 săptămâni după data-limită, respectiv după 15.06.2015).

Astăzi unul din investitori a hotărât să intre-n greva foamei, FIX în fața sediului APIA, de pe str. Tărpiului.

 

„La data depunerii am depus documente și ne trezim după 1 an și 4 luni că NU s-a pus în plată! Era o dată de referință și nouă ni s-au luat dosarele în calcul. Noi am pus în termenul de prelungire și atunci vacile aveau produs. Din punct de vedere legal trebuia să intrăm în plată, dar ei spun că e o dată istorică… dar atunci îi întreb: de ce ne-au luat în considerare acest termen și ni s-a luat dosarul? Vom sta în grevă până avem un răspuns oficial” a declarat Ioan Bălan, unul din fermierii din Blăjenii de Sus, proprietar a 10 vaci din rasa Angus.

 

 

 

 

 

 

Emil Scurtu, directorul instituției susține că fermierii au dosarele ne-eligibile deoarece au depus prea târziu solicitările, iar soft-ul respingea din start aceste dosare.

 

Ce zice Emil Scurtu, directorul A.P.I.A Bistrița-Năsăud

 

Emil Scurtu:  – Pentru vacile de carne termenul de referință pentru obținerea unui produs viabil a fost 15.06.2015. Să fi avut un vițel sau un avorton până la date respectvă. Ei au avut un produs după această dată. În ordinul 611 scrie că termenul de refrință este 15.06.2015  Obținându-se după această dată, sistemul informatic  respinge de la plată aceste dosare.

Reporter:  – Oamenii spun că și-au luat credite și așteaptă subvenția de 1.200 de euro!

Emil Scurtu:  – Sunt 1.221 de euro petru vaca de carne dar condiția era ca până la data de 15.06 să fie obțnut un vițel.

Reporter: – Deci NU vor lua banii, în cazul de față?

Emil Scurtu: – Deocamdată asta e situația… o să informez conducerea A.P.IA despre ce se întâmplă.

Reporter:- Ei spun că li s-au luat dosarele și NU au fost respinse la momentul acela?

Emil Scurtu: – Obligativitatea APIA este să preia dosare, dar NU vor intra în plată decât dosarele depuse în termen. Este obligatoriu pentru funcționari să preia dosare oricând în timpul anului, dar NU intră la plată.

Reporter: – Lor li s-a spus acest lucru?

Emil Scurtu:  – Sunt convins. Ei sunt de la centrul Beclean, acolo este un șef de centru… sunt convins că li s-a spus!

Reporter: – APIA BN a procedat corect?

Emil Scurtu:   – Eu spun că da, fiindcă fermierul a depus temenul pentru teren, dar NU a depus pentru animale și au venit cu pașapoartele după data de referință.

Ioan Bălan a intrat în greva foamei și protestează în fața sediului APIA de pe str. Tărpiului! Acesta susține că a fost contactat telefonic și începând de mîine i se alătură și alți fermieri din județ care au probleme similare și  NU au reușit să încaseze banii din subvenții.

 

 

 

Grigore Mititean este și el proprietarul a 10 vaci din rasa Angus și are de încasat peste 12.000 de euro din subvenție. Acesta susține că va intra în greva foamei alături de partenerul său, dacă situația NU se remediază în regim de urgență.

 

 

 

Șeful A.P.I.A, Emil Scurtu a ieșit din birou și a discutat cu fermierii implicați în acest scandal, iar imediat au sosit echipaje ale Poliției pentru a supraveghea această acțiune spontană și fără precedent!

 

 

 

2 comments

  1. Dumnealor de ce nu primesc atunci pt tineret pana in 32 luni subventia ???

  2. bravo fermierilor eu asi fi dat si cu pulnul in masa!!!!!

error: Content is protected !!