În Bistrița-Năsăud sunt aproape 124.000 de posesori de permise de conducere. Câți șoferi au peste 70 de ani

Aproape 124.000 de posesori de permise de conducere existau, la finele anului trecut, în evidențele Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Bistrița-Năsăud.

Potrivit raportului de activitate pe anul 2022, prezentat în ședința din luna mai a Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud, din numărul total de 123.895 de conducători auto, 77.895 sunt de sex masculin și 46.000 sunt de sex feminin.

Datele prezentate de conducerea Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Bistrița-Năsăud arată că majoritatea conducătorilor auto au vârste cuprinse între 31 și 70 de ani, dar în județ există și șoferi trecuți deja de 70 ani.

Astfel, pe categorii de vârstă, situaţia se prezintă astfel:

 • 16 – 17 ani – 62 conducători auto;
 • 18 – 20 ani – 5.302 conducători auto;
 • 21 – 30 ani – 23.380 conducători auto;
 • 31 – 50 ani – 53.772 conducători auto;
 • 51 – 70 ani – 32.521 conducători auto;
 • peste 70 ani – 8.858 conducători auto.

Întrebat dacă verificările în cazul șoferilor trecuți de vârsta de 70 de ani sunt mai amănunțite, în contextul în care există persoane vârstnice implicate în accidente rutiere, comisarul șef de poliție Claudiu Prodan a răspuns: ”Din păcate legea nu obligă la verificări mai amănunțite. Nu contează că ai 30, 40, 80, 90 sau 100 de ani, fișa medicală se face o dată la 10 ani, când își preschimbi permisul și nici nu avem noi ce să facem în sensul acesta. Dacă sunt anumite boli care contravin conducerii pe drumurile publice, atunci medicul de familie poate să precizeze acest lucru, dar noi ca examinatori sau ca polițiști nu putem să facem nimic în sensul acesta”.

One comment

 1. Seniorul Budă I

  Domnu comisar șef de poliție și prefectură !
  Ați rămas cu aceleași tare ale vechii (?) orânduiri ?!
  ”Din păcate legea nu obligă la verificări mai amănunțite” ?!
  Adică, la ce verificări ? niscaiva percheziții, rețineri ori anchete ?
  Dacă există bareme medicale (ce știe țăranu ce este șofranul ?), iar medicii (chiar fără aprobare de la asimilații poliției, cum sunt cei de la permise), constată că ele sunt îndeplinite și de cel de 70 de ani, de ce să nu-i avizeze medical ?
  Doar pentru că deranjează ”poliția” , ori pentru că nu s-au făcut ”verificări mai amănunțite” ?
  Rog Instituția prefectului, a MAI și/sau a Consiliului de combatere a discriminării să se autosesizeze cu privire la jignirea și discriminarea vârstnicilor practicate în discursul unui oficial al statului !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!