Ioan Deneș (PSD): ”Solicităm transparenţă totală cu privire la distribuirea banilor prin PNRR”

Senatorul PSD Ioan Deneş a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susținută la Bistrița, că parlamentarii PSD vor solicita ca Planul Naţional de Resdresare şi Rezilienţă (PNRR) să fie dezbătut în Parlamentul României șir distribuirea banilor să se facă într-un mod cât se poate de transparent.

Potrivit senatorului PSD, sunt câteva lucruri pe care românii ar trebui să le ştie în ceea ce privește PNRR. Astfel, Ioan Deneș susține că România va primi doar 29,2 miliarde de euro și nu 30,5 miliare de euro, cum se anunțase inițial, din cele peste 670 miliarde de euro disponibile la nivelul Uniunii Europene. Din cele 29,2 miliarde de euro, 13,14 miliarde euro sunt grant-uri (45% din suma totală) şi 16 miliarde euro sunt împrumuturi (adică 55% din suma totală). Acești bani trebuie accesați până în 2023 şi cheltuiți până în decembrie 2026.În aceste condiții, parlamentarii PSD au solicitat discutarea PNRR în Parlament înainte de a fi trimisă forma finală la Bruxelles.

”Miercuri trebuia să aibă loc această discuţie în plenul reunit al celor două Camere, dar nu s-a întâmplat acest lucru. De ce PSD solicită discutarea PNRR în Parlament? În primul rând, pentru că 55% din bani, adică 16,6 miliarde euro împrumuturi, vor trebui returnaţi către UE de către cetăţenii acestei ţări. În al doilea rând, accesarea fondurilor europene, adică inclusiv cele 13,4 miliarde euro alocate prin granturi – depinde de majorarea contribuţiei ţărilor membre UE către Bruxelles, respectiv de la 1,2% la 1,4% din venitul naţional brut. Contribuţia anuală a României la UE este de 22,4 miliarde euro. Practic, noi ar trebui să majorăm această contribuţie pentru a beneficia de PNRR. Aici e problema de ce actuala coaliţie nu a trimis această propunere către Bruxelles, pentru că, fiind vorba de un tratat de majorare a contribuţiei, el are nevoie de votul a două treimi dintre parlamentari pentru ratificare. Actuala guvernare nu are aceste două treimi fără votul PSD. De aceea nu au trimis încă la Bruxelles acea formă finală a PNRR. În al treilea rând, nu mai vrem împărțirea acestor bani ca și cei din bugetul de stat și aici mă rerfer la celebra Anexă 703”, a explicat senatorul Deneş.

Astfel, senatorul a solicitat transparenţă totală în modul în care vor fi distribuiți banii prin PNRR.

Senatorul Ioan Deneș a încheiat intervenția sa în cadrul conferinței de presă prin a îi felicita pe liberali. ”Îi felicit pentru că au reușit o performanță în ceea ce privește reprezentarea județului Bistrița-Năsăud la nivel guvernamental, la nivel de secretar de stat și miniștri, performanță care nu a mai fost atinsă de mult, în sensul că, la ora actuală, județul Bistrița-Năsăud nu mai are niciun reprezentat la acest nivel. Sper că se sesizează ghilimele de rigoare pe care le pun în dreptul felicitărilor adresate liberalilor, a completat Deneș.