Județul Bistrița-Năsăud face demersuri pentru obținerea titlului de ”Regiune Gastronomică Europeană”, o distincție care ar aduce recunoaștere internațională gastronomiei locale și turismului din zonă. Anunțul a fost făcut de președintele Asociației ”Produs în Bistrița-Năsăud”, Elena Bărbos.
”La inițiativa domnului președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, suntem în prospectarea demersurilor pentru ceea ce înseamnă depunerea unei candidaturi pentru titlul de ”Regiune Gastronomică Europeană””, a declarat Elena Bărbos, miercuri, la inaugurarea Punctului Gastronomic Local ”Dealul Durnii” din Ilva Mare.

Potrivit acesteia, în prezent se poartă discuții atât cu organizația din Spania care coordonează procesul de selecție, cât și cu alte județe din România care au parcurs acest traseu: Sibiu, care a deținut titlul de ”Regiune Gastronomică Europeană” în anul 2019, și Harghita, care va deține acest titlu în 2028.
”Este un drum destul de complicat, care necesită multă muncă, însă suntem încrezători că vom reuși în viitor ca județul nostru să fie pus pe harta europeană a gastronomiei”, a mai precizat Elena Bărbos.

Sursa citată a menționat că un astfel de titlu ar însemna o promovare extraordinară la nivel european și mondial a gustului autentic din Bistrița-Năsăud, dar și a resurselor locale și a tuturor domeniilor conexe turismului gastronomic.
Din 2021 și până în prezent, în județ au fost autorizate 26 de puncte gastronomice locale, dintre care 24 sunt active și 20 funcționale. Acestea se regăsesc în special în gospodării rurale, dar și în cadrul fermelor de animale, promovând bucătăria tradițională și produsele locale. Primul astfel de punct a fost inaugurat în Bistrița-Năsăud în luna aprilie a anului 2021.