FOTO – VIDEO: Se lucrează din greu la Lacul de agrement ! Sunt șanse să re-devină oaza de agrement a Bistriței, ca pe vremea lui Ceaușescu!

Lucrările de decolamatare a lacului de agrement se desfășoară cu viteză maximă. În fiecare zi se transportă câteva zeci de bascule și se lucrează cu utilaje de mari-dimensiuni. Nămolul din bazinele mici a fost îndepărtat și o mare mare parte din lacul de agrement a fost săpat. SC Mineral Oil este beneficiarul investiției de retehnologizare a CHEMP Bistrița, iar autorizația a fost eliberată în anul 2014, de Primăria Municipiului Bistrița.

 

Decolmatarea lacului de agrement a avut loc în mai multe etape: prima tentativă a avut loc pe vremea când Vasile Moldovan era primar al Bistriței (în timpul celui de-al II-lea mandat). Ulterior, în anul 2015, după ce Hidroelectrica a vândut proprietatea către Mineral Oil a mai avut loc o tentativă de decolmatare, dar lucrările au fost sistate. În 2017 are loc a treia și cea mai amplă tentativă de curățare a lacului de agrement.

La 4 ani de la tranzacție, lucrările de modernizare se reiau într-un ritm accelerat! 

Firma Mineral Oil intenționa să modernizeze microhidrocentrala din Bistrița, imediat după achiziționare, dar lucrările s-au oprit după sinuciderea patronului, Costel Comana, incident care s- a petrecut în toaleta unui avion ce se îndrepta spre Costa Rica.

lac5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Încă din anul 2005, Primăria Bistrița s-a judecat pentru zona de agrement Lac, dar magistrații au atribuit întregul patrimoniu către Hidroelectirca. După ce a câştigat lacul în instanţă, Hidroelectrica a intabulat terenul. În 2013, Hidroelectrica a intrat în reorganizare judiciară şi a decis să vândă unele bunuri imobile din patrimoniul companiei.

Decizia vânzării micilor hidrocentrale din portofoliul Hidroelectrica a fost luată înainte de ieşirea companiei din insolvenţă şi a fost justificată prin faptul că unităţile sunt nerentabile şi că au nevoie de investiţii semnificative în retehnologizare. MHC Bistriţa a fost achiziţionat la pachet cu MHC Bolovani şi MHC Budac. Mineral Oil SRL din Braşov a cumpărat la pachet cele trei obiective ale Hidroelectirca SA. Odată cu vânzarea acestor trei microhidrocentrale, au mai fost vândute alte 11.

 

lac4

lac1

 

 

 

 

 

lac3

lac7

 

 

 

 

 

z4

z2

 

 

 

 

 

lac9

z5

 

 

 

 

 

 

Comuniștii au construit baza de agrement, care acum are mai mulți proprietari: lacul și utilajele sunt deținute de firma MINERAL OIL, iar Primăria are terenul din apropiere!

 

Lacul de agrement a fost finalizat în 1987 și funcționa ca bază de agrement, cu terase și bar. Exista un debarcader și două bazine de înot care făceau legătura cu lacul propriu-zis, iar terenul era folosit ca zonă de camping. Zona a intrat în paragină, după ce Hidroelectrica NU a mai investit în re-tehnologizare și a preferat să vândă lacul împreună cu microhidrocentrala, tranzacție care a avut loc în 2013.

Primăria Bistrița a rămas doar cu terenul din zona Lac, teren pe care l-a concesionat afaceristului Nelu Șomodean, care a investit în amenajarea unui bazin de înot.

a1

 

 

 

z12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

z11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru lacul de agrement, MINERAL OIL a plătit 5 MILIOANE de lei! Are o suprafață de 7 hectare, dar miza principală o reprezintă producerea de energie, nicidecum componenta de agrement!

 

2 comments

  1. Buna ziua ar putea sa facă ca si la Mureș Wikend bazine cu tobogane cu apa, Hotel căsuțe pentru cazare turiști și ceva bărci cu vâsle, hidrobiciclete. Sau alta varianta un lac pentrun pescari cu ten,fitofagi, crap,caras,știuca,șalău,somn cu pontoane și căsuțe asta as vedea eu ca ar atrage multa lume din multe parti ale tarii va mulțumesc.

  2. Ar putea sa facă ca si la Mureș Wikend bazine cu tobogane cu apa, Hotel căsuțe pentru cazare turiști și ceva bărci cu vâsle, hidrobiciclete. Sau alta varianta un lac pentrun pescari cu ten,fitofagi, crap,caras,știuca,șalău,somn cu pontoane și căsuțe asta as vedea eu ca ar atrage multa lume din multe parti ale tarii va mulțumesc.