INTERVIU cu Maria Ivan: 3 misiuni în război și 30 de ani de militărie! Va fi premiată la Gala „Femeia Europeană!”

Maria Ivan – cadru militar în rezervă.  Subofiţerul Maria Ivan, asistentă medicală militară, a participat, din 2004 până în 2010, la trei misiuni în Irak şi în Afganistan care au durat câte şase luni. În 2004 şi în 2006 a fost pe front în Irak, iar în 2010 – în Afganistan. După trei misiuni în zone de conflict, Maria Ivan spune că lucrul cel mai groaznic care se poate întâmpla în teatrul de operaţiuni este să pierzi colegi. „Atunci se accentuează gândul că oricui i se poate întâmpla ceva, chiar şi medicilor, pentru că nu se ieşea din bază fără însoţirea unui cadru medical“

Originară din Botoșani, Maria Ivan a absolvit scoala militara de subofițeri sanitari de la Focșani (1987). A primit repartiție în Bistrița și 30 de ani a muncit pentru Armata Română! A efectuat practica medicală la Spitalul Militar din Iași. A vrut să rămână acolo, dar NU a avut blaturile necesare și la repartiție a ales Bistrița… fără să fi fost vreodată în oraș!

A ajuns pe peron de una-singură și a fost dusă la garnizoană de un autobus SPECIAL: șoferul a vrut să-i arate că ardelenii sunt cumsecade!

 

ii3

i77

 

 

 

 

 

 

 

 

La 25 ani, Maria Ivan a ajuns pe peronul Gării din Bistrița și un autobus a adus-o în fața garnizoanei. Șoferul aștepta un grup de pionieri care se întorceau de la mare și care aveau întârziere. Șoferul văzut-o pe tânăra de 25 de ani, îmbrăcată militărește și s-a oferit să o ducă gratis până la Garnizoană… ca să-i arate că ardelenii sunt oameni cumsecade. A fost un gest care a impresionat-o și a convins-o definitiv să rămână în Bistrița.

După 1 an s-a căsătorit și imediat a avut și o fetiță cu numele Mihaela!

Maria Ivan a fost feblețea tatălui… care și-a dorit un ficior-militar! „Tata m-a iubit foarte tare că i-am făcut bucuria asta, i-am îndeplinit visul”

În tinerețe a vrut să urmeze domeniul medical, dar nu a fost să fie și Școala Militară de sanitari i s-a potrivit ca o mănușă. S-a îndrăgostit de uniformă, cum de altfel s-a întâmplat în cazul multor femei din domeniu. Bucuros că și-a văzut fata militar, la sosirea acasă, tatăl ei o aștepta la portiță cu jumătate de oră înainte. Nu mai avea răbdare să-și întâmpine fata venită acasă.

„Tata m-a iubit foarte tare , foarte tare m-a apreciat că i-am făcut bucuria asta, i-am îndeplinit visul” susține Maria Ivan.

 

i2

i3

i88

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria Ivan face parte dintr-o familie de chiaburi… tatăl său s-a înscris la Școala de Gradați, dar a fost exmatriculat de comuniști și trimis la munci-grele. Asta deoarece bunicii Mariei Ivan s-au opus colectivizării, lucru care s-a răsfrânt asupra urmașilor. În familie au fost 3 fete, iar marele regret al tatălui a fost acela că NU a avut un fecior care să urmeze Școala Militară. Maria Ivan a vrut să-i facă o bucurie tatălui și a așa a ales să urmeze Școala Militară.

INTERVIUL video acordat lui Doris Moldovan:

 

A învățat la lumina lumânării, în condiții de spartan!

Maria Ivan își amintește de condițiile grele în care a învățat… pe vremea lui Ceaușescu! În perioada de școlarizare, Ivan a învățat în condiții dificile.. de multe ori se lua curentul și fetele erau nevoite să învețe la lumina lumânării. Aveau regim de cazarmă și învățau medicină într-un regim strict și aveau profesori severi, medici -militari de profesie. Erau probleme și cu apa caldă și apelau la bucătărese. Maria Ivan își amintește că o colegă de-a ei turna apă rece pe calorifer și după ce spălau caloriferul .. apa se încălzea și putea fi folosită.

Prima femeie care a mers în Irak în 2003!

Maria Ivan a făcut parte din Batalionul care a îndeplinit prima misiune în Irak, în anul 2003. A fost prima femeie implicată într-o misiune în teatrele de operațiuni. Erau 403 bărbați și 2 femei.. o misiune grea la care a ajuns prima… cu câteva zboruri înaintea colegei sale care era maistru-bucătar. Căldura infernală din Orientul Mijlociu, stres-ul produs de bombardamente și sunetul de elicopter au marcat-o la această primă misiune. Maria Ivan s-a adaptat rapid, dar cel mai greu moment a fost masacrul în care au fost implicați militarii italieni cu care se aflau în misiune.

„Am condus 24 de sicrie la avion… un sinucigaș a intrat în clădire și a detonat o bombă!”

„A fost o mare tragedie… am făcut parte din grupu de români care am condus 24 de sicrie la avion.. ne gândeam că puteam fi noi în locul lor! „ își amintește Maria, cu tristețe în glas.

i4

i5

 

 

 

 

 

 

 

„Mama NU știa că sunt în Irak! O sunam și spuneam că sunt în Bistrița!”

Soțul rămas acasă o informa despre vremea din Bistrița și astfel, Maria Ivan avea informațiile necesare pentru mama sa, care NU știa că fiica ei e în misiune. Astfel a vrut să o protejeze!

Fata sa, Mihaela Ivan este averea!

Mihaela Ivan este fiica ei, care s-a implicat puternic în cadrul PSD și un om de bază în cadrul partidului, în special în prioada campaniilor electorale. Are studii în domeniu, a terminat facutatea la Cluj, un master în politică. Mihaela Ivan a lucrat 3 ani în Guvernul României și acum activează în domeniul comunicării.

i09

m22

 

 

 

 

 

 

m11

m12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria Ivan a avut șansa să plece în Occident și NU a făcut-o… din patriotism! Nu regretă că a rămas acasă și iubește România și tocmai de aceea, 30 de ani a lucrat în militărie, la Bistrița!

Femeia europeană  în viziunea Mariei Ivan:„Pe femeie în general aș vrea s-o văd femeie luptătoare, o curajoasă, cea care să biruie în viață.. să fie o femeie puternică.. să treacă de toate greutățile vieții și să meargă cu fruntea sus înainte.”

Gala “Femeia Europeană” va avea loc în 9 mai, la Sala Polivalentă de la ora 17.00. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. După cum anunța Doris Moldovan, cea de-a X-a ediție este și ultima pe care o va organiza deoarce liberala vrea să se axeze pe alte proiecte.

Citiți și: 
d2-Copy1-782x400

FOTO: Cine sunt cele 11 femei pe care le premiază Doris anul acesta… la ultima ediție a Galei “Femeia Europeană!” Holograf va cânta la Polivalentă!

One comment

  1. Jan Alexandroaie

    Felicitari Maria si multa sanatate tie cit si la intreaga familie

error: Content is protected !!