Miliarde de lei pentru investiții în Bistrița-Năsăud, prin Ministerul Dezvoltării

Unitățile administrativ-teritoriale din județul Bistrița-Năsăud implementează proiecte pentru care beneficiază de finanțări de miliarde de lei, potrivit ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian-Ioan Veștea.

Într-o conferință de presă susținută la Bistrița, ministrul Adrian-Ioan Veștea a făcut o prezentare a programelor pe care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației le derulează și care au ca beneficiari comunitățile din Bistrița-Năsăud.

La nivelul celor două programe naționale care s-au derulat din anul 2015 și până în prezent, respectiv PNDL 1 și PNDL 2, județul Bistrița-Năsăud a avut alocată suma de 1,2 miliarde lei, din care s-au decontat 863 de milioane lei și mai avem un rest de decontare de 350 de milioane de lei. Pe cele două programe au fost finanțate 325 de proiecte, iar 281 dintre acestea sunt finalizate, restul de 44 fiind în diverse stadii de implementare. Ne dorim ca până la finalul anul 2024 să finalizăm toate aceste obiective. Celălalt program pe care îl derulăm în prezent este Programul Național Anghel Saligny, suma totală care este prevăzută în acest program pentru județul Bistrița-Năsăud este de 1,2 miliarde lei, pentru un număr de 85 de proiecte. Până în prezent au fost încheiate contracte pentru 38 de astfel de proiecte, valoarea contractată în prezent fiind de 477,1 milioane lei. De asemenea, în cursul săptămânii trecute, împreună cu ministrul Energiei, am emis ordinul pentru gaze naturale, valoare pe care o are județul Bistrița-Năsăud este de circ 187 de milioane de lei. Sunt 8 beneficiari, dintre care 3 sunt ADI-uri care cuprind mai multe localități. Astfel, avem așa Bistrița, Chiochiș, Petru Rareș, ADI-ul care are ca lider de asociere Dumitra și care mai cuprinde și Nimigea, Chiuza și Zagra, ADI-ul care are ca lider de asociere comuna Rebrișoara și care mai cuprinde și Rebra și Feldru, ADI-ul care are ca lider de asociere comuna Salva și care mai cuprinde Coșbuc, Telciu, Runcu Salvei și Romuli, și mai avem Șieu Măgheruș și Uriu. Acestea sunt comunele care, în urma evaluărilor făcute, au întrunit condițiile și sunt în prezent pe acest ordin de ministru cu proiecte în valoare de 187 de milioane de lei”, a explicat ministrul Adrian-Ioan Veștea.

Ministrul Dezvoltării s-a referit și la programele finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

În afară de programele pe care le avem în derulare cu finanțare din bugetul național, mai avem și proiecte finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Avem la nivelul județului Bistrița-Năsăud 98 de contracte semnate, în valoare de 379 milioane lei, pe trei componente: Valul Renovării, Fondul Local și Educație. De asemenea, pe Compania Națională de Investiții avem în prezent în derulare 20 de obiective în valoare de 172 de milioane lei, aflate în diverse stadii de implementare. Mai avem 11 obiective în diverse proceduri de achiziție, cu o valoare de 149 de milioane lei. Mai sunt și alte proiecte aflate pe lista sinteză și sperăm ca și acestea să parcurgă toate procedurile pentru a putea fi implementate. Pe Agenția Națională de Locuințe avem un obiectiv în execuție în municipiul Bistrița, cu 16 locuințe pentru tineri, și încă 3 obiective în diferite stadii de implementare, în Beclean și în Bistrița. De asemenea, avem programe pe care le derulăm prin Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Sunt mai multe comunități care beneficiază de finanțări și din acest punct de vedere. Putem spune că în prezent, prin diverse oportunități de finanțare, sunt foarte multe obiective care pot fi finanțate”, a adăugat ministrul Adrian-Ioan Veștea.

Ministrul Adrian-Ioan Veștea a efectuat luni o vizită de lucru în municipiul Bistrița, unde a verificat stadiul lucrărilor la obiective de investiții finanțate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *