Ministrul Bogdan Ivan: România va avea o bază unică de date de contact pentru toate instituțiile statului

România va avea o bază unică de date de contact pentru toate instituțiile statului, anunță ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan. Potrivit acestuia, Guvernul a aprobat o hotărâre privind înființarea Registrului Național al Datelor de Contact, contact.gov.ro, o platformă națională în care se înregistrează datele de contact ale tuturor instituțiilor și autorităților publice din România.

Gata cu timpul pierdut pe la ghișee sau pe internet în căutarea contactelor pentru instituțiile statului! La propunerea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării și a Secretariatului General al Guvernului, Guvernul României a aprobat operaționalizarea platformei contact.gov.ro, care va reuni toate coordonatele de contact ale administrației publice din România, de la primării și autorități descentralizate până la ministere. Românii din țară și din diaspora vor afla, printr-un singur click, pentru fiecare instituție din România: numărul de telefon, pagina de internet, adresa de e-mail. Felicitări secretarului de stat din Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării Eduard Mititelu și Secretariatului General al Guvernului pentru finalizarea cadrului legislativ care a adus împreună toate instituțiile publice din România în platforma contact.gov.ro. Echipa ministerului are o prioritate zero: să facă românilor viața mai ușoară!”, a transmis ministrul Bogdan Ivan, pe Facebook.

Potrivit Guvernului, înființarea platformei contact.gov.ro este necesară în vederea facilitării accesului cetățenilor la datele de contact ale instituțiilor și autorităților publice.

Crearea unui registru național al datelor de contact are rolul de a îmbunătăți calitatea, eficiența și controlul interacțiunilor dintre administrația publică și cetățeni, mediul de afaceri și societatea civilă. Registrul aduce transparență sporită în administrația publică, permițând cetățenilor, mediului de afaceri și altor părți interesate să acceseze ușor și rapid informațiile de contact ale autorităților și instituțiilor publice. Centralizarea datelor de contact va facilita comunicarea și colaborarea între diferitele autorități și instituții publice, va elimina nevoia cetățenilor de a căuta informații pe diferite platforme sau site-uri și va elimina povara administrativă a interacțiunii pe cale separată cu sistemele IT ale diverselor autorități și instituții publice”, precizează Secretariatul General al Guvernului.

Suportul tehnic al platformei contact.gov.ro va fi asigurat de către structura de specialitate din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

În termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii, toate autoritățile și instituțiile publice din România au obligația înrolării în platforma contact.gov.ro.

One comment

 1. Si cu asta ce-am făcut? Raportul ”Framing the European way for the digital decade, inspiring practices in digital education across the EU – 2023” cu accent pe educație și formare, evidențiază plasarea României pe ultimul loc, printre ultimii membri UE sau sub media UE la majoritatea indicatorilor relevanți din punct de vedere al digitalizării:

  -Locul 27 în UE la Indicele Economiei și Societății Digitale (2022), cu scorul 30.6, față de socrul mediu european 52,3;
  -Locul 27 în ceea ce privește Capitalul Uman (scord 30,9, comparativ cu scorul european 45,7);
  -Competențe digitale de bază sau peste – 28% din populație (aproape jumătate din scorul mediu UE – 54%);
  -41% din populație are cel puțin competențe de bază pentru crearea de conținut digital (UE – 66%);
  -Performanța în inovare, raportată la nivelul UE (2022): 32,6%, în foarte ușoară creștere față de 2015 (0,2%) și în scădere cu 2,9% față de anul 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *