Ministrul Transporturilor, nemulţumit de compania care realizează studiul de fezabilitate pentru tronsonul Bistriţa – Suceava din Autostrada Nordului

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, s-a arătat vineri, într-o conferință de presă susținută la Beclean, nemulţumit de compania care realizează studiul de fezabilitate pentru tronsonul Bistriţa – Suceava din Autostrada Nordului.

Ministrul Sorin Grindeanu a afirmat că, în cazul în care nu va fi respectat contractul, ar putea fi luată în calcul varianta de a rezilia contractul.

Avem următoarea abordare pe tot ceea ce înseamnă acest drum Autostrada Nordului, Drum Expres al Nordului și aceasta este de tipul următor și aș vrea să discutăm de întreg traseul. Vorbim prima dată de Oar, Satu Mare, care este în licitație în acest moment, deci avem un segment în licitație. A doua bucată, de la Satu Mare la Baia Mare, așa cum știți și cum s-a făcut și aici, este un protocol prin care s-a descentralizat și a mers către autoritățile locale, în speță către Consiliul Județean. De la Baia Mare până la Bistrița vorbim de două tronsoane, până la Dej și de la Dej la Bistrița și aici așteptăm studiul de fezabilitate să fie finalizat undeva în septembrie. Și acum vine partea de la Bistrița spre Suceava, unde, din păcate, cei care fac studiul de fezabilitate nu se înscriu într-un ritm care să ne mulțumească, și anume, în aprilie trebuia să predea sau trebuie să predea acest studiu de fezabilitate, după ce s-a mai prelungit de două ori. Chiar îmi aduc aminte că undeva la începutul anului 2022, la Consiliul Județean, la Radu, au venit și mi-au explicat cât de viteji sunt și cât de repede pot să facă acest studiu de fezabilitate. Să știți că n-am niciun fel de tresărire dacă nu se înscriu, dincolo de penalități, să intrăm într-o zonă prin care putem să reziliem acest contract“, a spus Sorin Grindeanu.

Ministrul a precizat că au mai existat situații în care au fost reziliate contracte. În plus, firmele care nu respectă termenii contractuali riscă să intre pe o listă neagră şi să nu mai fie acceptate la licitaţii organizate cu bani publici.

Eu vă dau exemple – Drumul Expres de la Craiova la Pitești sau chiar Centura Timișoarei. Constructori care nu și-au făcut treaba, am reziliat, s-au scurtat foarte mult termenele, pentru că am reușit să schimbăm și legea din acest punct de vedere și au intrat constructori care știu să se țină de aceste termene. Asta înseamnă că nu mai avem de ce să ne încurcăm în companii de acest tip. Ba mai mult decât atâta, intră pe blacklist, pe lista neagră, și nu vor mai câștiga nicio licitație finanțată din banii publici în România. Asta este, dacă își asumă aceste lucruri, o fac pe pielea lor”, a mai spus Sorin Grindeanu.

Vineri, ministrul Sorin Grindeanu a vizitat, alături de premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, vicepreședintele Camerei Deputaților, Lucian Bode, și senatorul Paul Stănescu, varianta ocolitoare a oraşului Beclean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *