FOTO/VIDEO: Premierul Marcel Ciolacu, alături de Nicolae Ciucă, Sorin Grindeanu, Lucian Bode și Paul Stănescu, la Beclean

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, vicepreședintele Camerei Deputaților, Lucian Bode, și senatorul Paul Stănescu au efectuat, vineri, o vizită de lucru în orașul Beclean.

Alături de președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, și primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan, oficialitățile centrale au vizitat varianta ocolitoare a orașului Beclean, obiectiv de investiții finalizat anul trecut. Ulterior, demnitarii au susținut o conferință de presă la sediul Primăriei Beclean.

”Împreună cu domnul președinte Nicolae Ciucă, am hotărât astăzi să mergem în mai multe puncte, pornind din Moldova și terminând la Timișoara, venind și la dumneavoastră, la Beclean, mergând și la Oradea. (…) Proiectul dumneavoastră, din câte știu, e unul dintre cele finalizate până la sfârșitul anului trecut, a făcut parte din exercițiul financiar trecut pe POIM, unde, trebuie să recunosc, Sorin Grindeanu a făcut un record, de aproape 6 miliarde de euro, absorbția. În total, am închis cu 96% absorbția și am creat, de fapt, o continuitate. Cred că este al treilea ministru, ca durată mandatul. Oameni buni, trebuie să depășim, nu mai putem să avem 10 prim-miniștri în 10 ani, sute de miniștri la toate ministerele, să nu mai fie o coerență. Toate aceste investiții s-au făcut și se văd în ultimii trei ani de când, împreună, am hotărât, să depășim toate orgoliile politice și locale, care sunt normale, fiindcă așa funcționează o democrație. Dar cred că este momentul să ne unim iarăși forțele și să dăm o continuitate acestei coaliții după ce depășim… – cele mai mari orgolii sunt cele locale întotdeauna. Eu cu domnul președinte Nicolae Ciucă am depășit aceste orgolii și am văzut ce înseamnă buna-credință, ce înseamnă o echipă pentru România, nu neapărat pentru noi doi. Să știți că eu sunt mândru de această decizie și cred că drumul corect acesta este. Vom vedea, prin votul românilor, pe lista comună de la europarlamentare, dacă aceasta este calea pe care o avem de urmat și la următoarele alegeri. Vă mulțumim mult! Domnule primar, felicitări, felicitări întregii echipe, pentru că niciunul dintre noi, nici măcar Radu Moldovan, care e unul dintre cei mai performanți președinți de consilii județene, nu putem reuși aceste lucruri de unii singuri, decât într-o echipă. Vă mulțumesc!”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

De ce am ținut să venim la dvs.? Eu cred că vin a treia sau a patra oară. Am fost și eu în 2017 și în calitate de prim-ministru aici – în acea jumătate de an. Acum am venit să marchez ceva – eu împreună cu Lucian, cu Nicu, cu Marcel, cu ceilalți colegi, și anume faptul că ceva ce s-a gândit în 2020, când era Lucian ministru al transporturilor, și anume că descentralizarea lucrărilor mai puțin complexe de la Ministerul Transporturilor și transferarea către autoritățile locale, ceea ce s-a întâmplat și aici, poate fi un succes. S-au întâmplat primii pași atunci, în 2020, s-a semnat acel protocol atunci când era Lucian ministrul Transporturilor, protocol prin care s-a trecut această lucrare către autoritățile locale, către primărie. Pe 15 aprilie 2022 am venit aici, împreună cu Radu, și s-a dat drumul la lucrările variantei ocolitoare a Becleanului și, bineînțeles, la sfârșitul anului trecut s-a terminat. Vreau să spun că e un exemplu de descentralizare de succes. Să știți că s-au semnat în toți acești ani vreo 70-80 de protocoale de tipul celui de aici, dar nu sunt toate de succes. Asta este! Avem exemple unde lucrurile nu funcționează așa cum trebuie, dar acesta fiind primul protocol de descentralizare semnat la nivel național, era bine să îl marcăm și ăsta este rostul pentru care am venit aici. Felicitări, domnule primar! A fost un demers pe care l-ați dus foarte, foarte bine la bun sfârșit și ar fi bine ca și alte administrații locale să se uite să vadă că se poate să faci lucrări de acest tip. Felicitări încă o dată!”, a spus ministrul Sorin Grindeanu.

Am sosit aici, la sediul Primăriei, după ce am fost pe centura ocolitoare a orașului Beclean și înainte să fi ajuns aici am fost pe Autostrada A7, Autostrada Moldovei. (…) Astfel de obiective de infrastructură vor facilita traficul, dar mai presus de toate vor ajuta la dezvoltare, iar această dezvoltare putem să o observăm printr-o serie de obiective care se finalizează sau sunt în curs de derulare ori urmează să înceapă lucrările. Dezvoltarea este posibilă pentru că există stabilitate politică și, fiind aici împreună cu premierul și cu reprezentanți ai celor două partide din coaliție, doresc să subliniez că este nevoie de această coerență a angajamentului și asumării responsabilității pe întreaga linie, de la nivel local la nivel guvernamental, în interiorul Guvernului, între instituții și ministere, la nivelul Parlamentului. Doar în felul acesta putem să asigurăm coerența îndeplinirii obiectivelor din programul de guvernare. Cred că suntem cu toții conștienți că dezbinarea și haosul sunt dușmanii României, dușmanii noștri, ai tuturor. Dezbinarea pentru că ar trebui punem laolaltă toate eforturile și toată forța să avem o dinamică a dezvoltării, iar haosul pentru că are efecte în tot ceea ce înseamnă derularea proiectelor, absorbția de fonduri și, în tot acest ansamblu, responsabilitatea la nivelul liderilor politici trebuie să dea de o parte tot ce ține de orgoliu personal sau al unui partid. Cetățenii așteaptă de la noi să fie ordine, să existe o asumare și o claritate în tot ceea ce ne propunem să facem pentru dezvoltarea sistemului de educație, sănătate, pentru dezvoltrea infrastructurii rutiere și feroviare În acest moment putem să vedem că există asumate toate aceste obiective. (…) Să vorbim de drumul cel bun pentru România, iar în momentul de față, aflându-ne pe un drum bun, nu avem alt lucru de făcut decât să îi menținem această direcție“, a spus Nicolae Ciucă.

La Beclean se face performanță de mulți ani. Astăzi, din punct de vedere istoric, e o nouă filă scrisă și cred că prezența demnitarilor statului român la cel mai înalt nivel aduce încă o dată prețuirea și respectul pentru comunități și pentru oameni care se implică și știu ce trebuie să facă. (…) Vă promit, domnule prim-ministru, că interesul național al României este cu mult mai important decât orgoliile locale și de la mine nu o să auziți niciun fel de încurcătură care să vă pună în încurcătură cu domnul Ciucă. Deci vă asigur de lucrul ăsta pentru că, chiar dacă există tentații și apucături câteodată, o să mi le temperez și o să mi le păstrez. Sigur că e extrem de interesant faptul că oameni care vă înjură toată ziua și sunt împotriva acestor lucruri astăzi au venit să își dacă poză cu dvs., deci este un lucru pe care trebuie să îl aplaudăm și de la care trebuie să învățăm fiecare. Îmi doresc ca Dumnezeu să ne dea multă sănătate pentru că urmează perioade grele atât pentru noi, cât mai ales pentru România. Cred cu tărie că această decizie luată la nivelul coaliției, de a consulta poporul român prin această listă comună la europarlamentare, este cea mai democratică și transparentă modalitate. Sunt încrezător că marea majoritate a oamenilor sunt interesați și ei de viitorul României și vor fi alături de această coaliție, care, după alegerile din toamnă, va avea misiuni foarte complicate de regionalizare, descentralizare, restructurare, eficientizare și multe alte cuvinte de acest gen”, a spus Emil Radu Moldovan.

La vizita oficialităților au mai participat și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu, deputatul Robert Sighiartău, senatorul Ioan Deneș, prefectul Teofil Cioarbă, primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, subprefecții Ioan Zăgrean și Decsei Atilla, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany.

Varianta de ocolire a orașului Beclean a fost deschisă circulației la data de 1 decembrie 2023. Aceasta are o lungime de aproape 1,2 km, cu parte carosabilă de 7 m și platformă de 10 m. Traseul variantei este în totalitate nou, se desprinde din DN 17 D la km 4+677 spre dreapta, traversează râul Someşul Mare şi se racordează la DN 17/ E 58 la km 27+505 spre stânga. Varianta are două benzi de circulație de 3,5 m fiecare și un acostament de 1,5 m, conform caracteristicilor pentru drumuri naționale europene de clasa tehnică III şi o viteză de 60-80 km/h. Pentru traversarea Someşului, între km 0+333,45 și 0+917,05 este realizat un pod pe grinzi cu 14 deschideri, în lungime de 583,60 m. La desprinderea din DN 17 D şi la racordarea variantei cu DN 17 sunt prevăzute sensuri giratorii. Constructori au fost asocierea CML.RO (lider de asociere), Dacia Faber SRL, Îndemânarea Prodcom, Test Prima SRL și DP Project SRL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *