Despre mocirla adusă în Biserică și cizmele de gumă cu toc!

Din vârful pixului se poate dărâma ce alții au clădit cu lacrimi! Biserica Ortodoxă a ținut neamul ăsta unit, care-acum se dezbină în timp ce alții rânjesc văzându-ne cum ne scoatem ochii, rupți în fund de amărâți! Mai mult ca oricând, acum se țâpă sămânță de scandal în bălăriile unor suflete tinere, care nu mai discern otrava de mană și Biserica e lovită la temelie prin imagine. Câteva fraze aruncate alandala pe on-line au pus pe jar opinia publică dez-informată și în căutare de senzațional, NU de Adevăr! (cu A mare).

Rețeta de linșaj a fost ideală: bolnavă de cancer în stadiu terminal, cu copil mic, bani de operație adunați de popi care au fost puși în cont abia când cineva îi întreabă despre asta. Reflexul e format și toți halesc: „popii NU se mai satură”, „au vrut să fure banii”, „de ce NU i-a pus în cont”, „poate femeia mai avea zile”, „demisia protopopului” etc. Gloatele surescitate și cu mintea zăpăcită NU mai țin cont de rațiune și explicații argumentate. Desigur, asta era treaba unui jurnalist, în fond… dar ce mai contează asta!

Cazul aruncă o serie de injurii către clerici și Biserică și vrajba mult-sporește. Unii cu mintea strâmbă au fost greșit-informați și bulgărele a pornit la vale… Reprezentanții Biserici, timorați și închistați au dat un comunicat și cam atât. Corect, argumentat dar prea puțin într-o lumea a comunicării spre dez-informare, mai degrabă! În loc să se facă sabie pentru adevăr, au stat la cutie și au întors și celălalt obraz pe care l-au scuipat câțiva neica-nimeni pe on-line-uri.

Câteva idei transmise prin acest comunicat al Protopopiatului Bistrița:

 1. chiar dacă banii intrau a doua zi, doamna NU putea fi dusă în Turcia, deoarece medicii au decis asta. Transportul era prea riscant pentru cineva cu cancer în metastază. Desigur, asta NU mai contează pentru unii care se înfierbântă când aud binomul popi-bani!
 2. sumele care NU ies la calcul vreo 300 de lei reprezintă comisioanele băncilor, deși se sugerează că popii cei hoți sigur au pus ei mâna pe ceva.
 3. banii NU au fost puși în contul doamnei, deoarece exista riscul ca fostul soț să pună mâna pe ei (donațiile puteau fi jucate la ruletă).
 4. între timp s-a deschis alt cont și s-au virat banii, dar Dumnezeu a decis să-i scurteze suferința, în timp ce Dracul și-a băgat coada și a scormonit un scandal prin orgoliul și neștința unora.

Un act jurnalistic de opinie, să zicem rămâne la faza de opinie. Dar când opinia trunchiază adevărul lucrurile merg în altă zonă, spre hazna. Biserica are normele ei, la fel cum tagma informatorilor de opinie ar trebui să aibă. Norme și re-forme! Să se cearnă grâul de neghină!

Înaine de toate, Biserica are rol sfințitor și rugător. Dacă aceste cuvinte mai înseamnă ceva pentru unii, enoriași și clerici deopotrivă.  Ori aici e greu de operat cu critici pentru că NU sunt cunoștințe. Cine mai crede azi în puterea sfințitoare a Maslului sau a Liturghiei? Sau cine știe ceva despre bolile sufletului, despre patimi și împărtășanie… cine? Cine să discearnă când se pun sigle de partid pe calendare și Biserica cea pângărită e în fapt…  incriminată.

Sau cui să mai spui că munții de aur NU pot cumpăra sănătatea și că toate sunt în mâna Creatorului, care ne-a asemănat cu El, după chip? Cui?

Cine are de auzit, să audă, iar cine NU… e liber să hălăduiască-n înuneric!

 

12 comments

 1. Pacienta nu putea fi transportata in Turcia si daca erau un milion de euro in cont pentru ca era in faza terminala si medicii au decis asta. Asta e ideea. Iar banii nu au fost virati in cont pentru ca ea nu a dorit acest lucru deoarece fostul sot avea acces la cont.

 2. Alexandru Daraban

  PARCĂ N-A FOST DESTUL! APROPO DE CONCERTUL CU HRUŞCĂ.

  Chiar că acuma aceasta este „cireașa de pe tort”. Chiar n-au priceput nimica unii dintre slujitorii altarului. Totuși să nu confundăm pe aceștia cu întreaga biserică ortodoxă unde sunt mulți slujitori cu har. Îmi permit să fac un apel: cei ce ați cumpărat biletele, dați-le înapoi sau care ați avut intenția de a participa, să nu mai mergeți. Să se instituie un embargou. Poate așa se vor învăța minte. Chiar nu-și dau seama că de acum încolo adio manifestări caritabile din partea și acelora cu bună credință, au vulgarizat tot sensul creștinesc al unor asemenea gesturi caritabile.

 3. Scuze si explicatii de doi bani.Sotul nu putea sa se atinga de banii pt ca contul nu era pe numele lui si nici imputernicit nu era….Banii trebuiau sa ajunga in cont a doua zi, fara atata dar si poate.Asta trebuia sa faca Protopopiatul si nu a facut.Ramane sa ne intrebam ce s-ar fi intamplat daca…..Dumnezeu sa o ierte si sa o odihneasca in pace!

 4. Scopul actiunii caritabile A FOST ATINS! Scopul actiunii caritabile era de a ajuta familia. Initiativa Bisericii a fost una demna de urmat si de alti „sustinatori” ai binelui. Conjunctura nefavorabila, cumulul de factori si lipsa obiectivitatii / subiectivitatea zeloasa a unora sau altora face ca aceasta actiune caritabila se intoarca impotriva celor care au intreprins-o.
  Dumnezeu sa o ierte!
  Sanatate tuturor!

 5. Oamenii sunt liberi sa se informeze despre istoria Bisericii Ortodoxe in Transilvania, singura institutie care a tinut romanii impreuna.

 6. Abia astepta barbatul ei sa joace la pacanele toti banii intr-o noapte daca ii virau in contul comun.

 7. Treaba lor era sa vireze banii în cont,fără atâtea explicatii…!!

 8. Domnule de la „Ziar de Bistrita”
  Din pacate ptr. ei aceasta Biserica Ortodoxa si-o face cu mana ei ,prin faptele multor preoti lacomi , doarte lacomi,caci totul e redus la bani;multi dintre noi cunoastem f. multe adtfel de fapte; in privinta faptului ca a tinut acest popor unit,ti-as aminti doar un fapt istoric: afurisenia armatelor romane in 1916 cand au trecut Carpatii sa elibereze pe fratii lor,facuta de catre Miron Cristea si alti inalti prelati ai Bisericii Ortodoxe Romane din Transilvania acelor vremuri,prelati care erau atunci profund atasati Coroanei maghiare si mai tarziu diavolului rosu,comunist.Desigur ca toate aceste lucruri nu trebuie sa la stie turma,toate aceste mizerii trebuie sa le ingropam sub pres…Totul ptr. binele nostru? Nu,ptr. binele lor,ptr. parohiile lasate mostenire din tata in fiu si ptr. imbogatirea lor necontenita.Nu mai ascundeti adevarul!Dumnezeu nu va permite acest lucru la infinit!

 9. Da, ai dreptate! dar ne vom intreba mereu ce s-ar fi întâmplat dacă banii ajungeau in cont mai devreme!Oare ar mai fi ajuns Adriana in Turcia?

 10. E indeajuns sa veniti cu o explicatie plauzibila….de ce au intrat banii in noul cont asa tarziu?dureaza o jumatate de ora sa deschizi un alt cont.

 11. Cosmin, materialul este foarte bun.Insa,din pacate,argumentele din comunicatul Protopopiatului nu incearca decat sa duca opinia publica in alta directie.Poate o sa haladuiesc in intuneric, dar scopul actiunii caritabile NU A FOST ATINS !!

 12. bine Botezat!