Primăria modifică tot ce se poate ca să-i avantajeze pe șmecherii cu bani! Metropolis construiește un cartier de blocuri, pe Libertății și au schimbat regulile: ridică 7 etaje în zonă de 4 etaje! Inițial, șmecherii cu bani au vrut 10 etaje!

Investitorii de la Metropolis vor să construiască un cartier de blocuri, pe strada Libertății! Problema ar fi că vor să fie mai șmecheri decât le permite legea și să ridice 10 etaje într-o zonă unde toate blocurile noi au 4 etaje! Nu au căzut de acord cu Primăria Bistrița și într-un final vor face blocuri cu 6 etaje + etaj retras! Toate aceste manevre sunt realizate cu girul urbaniștilor din Primăria Bistrița, care permit modificarea Planului Urbanistic General cu un Plan Urbanistic Zonal, șmecherie clasică în astfel de cazuri!

E zonă de case, dar se fac BLOCURI!  

„Terenul are o poziţie foarte bună atât în raport cu centrul oraşului, cât şi în raport cu punctele cardinale. Aspectul arhitectural al zonei este unul predominant de locuinţe individuale în regim de înălţime P – P+1 E. În zonă nu sunt instituţii publice.” – după cum se arată în raportul realizat de Primăria Bistrița! 

Conform Planului Urbanistic General al municipiului Bistriţa aprobat prin HCL nr. 136/2013, imobilul este situat în intravilanul municipiului Bistriţa, în subzonă mixtă ce cuprinde instituţii, servicii de interes general şi echipamente publice, activităţi productive nepoluante şi locuinţe cu înălţime maximă de P+4 niveluri. Se propune schimbarea funcţiunii existente cu funcţiunea de locuinţe colective în regim maxim de înălţime D+P+6E+ER şi funcţiuni compatibile funcţiunilor de locuire colectivă.

Practic, dezvoltatorii imobiliari au venit cu propuneri de modificare a Planului Urbanistic General, astfel încât să poată ridica blocuri mai înalte, din rațiuni financiare. Acest lucru se poate face prin întocmirea unui Plan de Urbansim Zonal, care ulterior va fi analizat de Serviciul Urbanism din cadrul Primăriei Bistrița: se cere o altă încadrarea a sub-zonei respective.

Planul Urbanistic Zonal se află pe masa consilierilor locali și va fi dezbătut în ședința de azi.

Legile sunt făcute ca să fie încălcate! Dezvoltatorii imobiliari știu cum să fenteze legea și să construiască etaje-n plus!

Planul Urbanistic General al Bistriței s-a realizat în 2013 și în documentația respectivă s-au trasat direcțiile de dezvoltare a muncipiului: zonele istorice, zonele cu potențial, reglementările urbanistice, regimurile de înălțime etc. Acest PUG este frecvent încălcat prin realizarea de Planuri Urbanistice Zonale prin care sunt modificate aspecte vitale care țin de anumite zone. Astfel, se modifică regimul de înălțime, sunt schimbate funcțiunile pentru anumite zone care devin zone de interes local și astfel pot apărea blocuri între case.

Cel mai amplu proiect imobiliar este la faza de documentații și prevede realizarea de blocuri pe strada Libertății nr. 47 – 49. Pe terenul respectiv există un corp administrativ, o gheretă, atelier mecanic, 13.620 de metri pătrați deținuți de firma HENIU S.A.

Inițial, au vrut 10 etaje într-o zonă de blocuri cu 4 etaje!

SC Riviera Residence intenționa să realizeze un ansamblu de locuințe colective cu înălțime medie P + 6 E + Etaj Retras cu spații la parter și accente de P + 9E + etaj retras. După intense negocieri s-a ajuns la un consens și cartierul de pe Libetății va avea 6 etaje + etaj retras. Se vor construi 5 BLOCURI cu un număr total de 292 de apartamente.

 

Detalii tehnice: 

Accesul pietonal si auto se realizează din strada Libertăţii ,folosindu-se accesul existent si in acest moment.

Prin regimul de înălţime maxim propus D+P+6E+ER se realizează un ansamblu urbanistic in zona . Clădirile nu sunt amplasate la aliniamentul străzii Libertăţii ci in incinta ,aşa ca înălţimea perceputa din strada Libertăţii este mai mica decât cea reala.

Beneficiarul va rezolva locurile de parcare pe amplasamentul sau. In afara acceselor, si parcajelor, restul terenului va fi amenajat ca spatiu verde:
gazon, accese, alei, loc de joaca pentru copii. Spre str. Libertatea se va planta o perdea verde. Împrejmuirea proprietăţii se va desfăşura pe limita de proprietate si va fi transparenta, având 1,70 m înălţime spre strada , soclu opac 60 cm si va fi dublata de gard viu.

Avându-se in vedere poziţia amplasamentului într-o zona destul de centrala, pe o cale principala de acces in oraş , precum si documentaţiile care se vor realiza privind dezvoltarea viitoare in zona, constituindu-se într-o continuare a funcţiunilor existente, se impun o serie de masuri pentru obţinerea unor zone funcţionase bine structurate prin:

– tratarea spaţiului de aşa maniera încât sa se puna in valoare perspectivele favorabile către zona studiata
– rezolvarea unitara a întregii zone studiata si articularea corecta la zonele înconjurătoare
– analizarea atenta si conformarea la standarde înalte calitative a spatiilor create
– abordarea atenta a zonelor verzi , a zonelor plantate
– tratarea atenta a ansamblului din punct de vedere funcţional si plastic
– folosirea de materiale de buna calitate ,naturale , cu texturi si culori armonios studiate ,in vederea integrării in arhitectura dominanta a zonei.

Patronii de la Metropolis vor să construiască un bloc de 2 etaje în Parcul Municipal (18 apartamente)! Și-acolo e „cu cântec” și vecinii s-au revoltat!

Soții Petrică și Inela Rus – patronii companiei Metropolis investesc într-un concept exclusivist: BLOC de LUX în Parcul Municipal. Proiectul prevede construirea unei noi unităţi de locuințe colectivă în regim de înălțime S+P+2E, având suprafaţa totală a amplasamentului : 1.840 m2, cu acces din strada Parcului și panoramă spre Dealul Codrișor.

În privința acestui proiect, cel mai probabil se va ajunge în instanță, deoarece secretarul mnicipiului Floarea Gaftone face parte din trupa conservatoare, care NU acceptă un bloc în Parcul Municipal și refuză să semneze autorizația de construcție. De cealaltă parte, milionarii de la Metropolis amenință cu procese răsunătoare, mai ales că Serviciul Urbanism din Primăria Bistrița le ține partea și le-a dat OK-ul pentru blocul de LUX cu vedere înspre Dealul Codrișor.

Legile din urbanism sunt încălcate de șmecherii din imobiliare! Cu-acordul lui Crețu și a urbaniștilor din primărie!

Per ansmblu, șmecheriile sunt legale, doarece : legile din urbanismul local sunt extrem de permisive și NU se doresc reglementări definitive în acest sens. Prin Hotărâri de Consiliu Local și regulamente locale de urbanism s-ar putea crea un cadru CLAR și egal pentru toți investitorii.

Fără o intervenție urgentă în acest sens, unii investitori imobiliari continuă să sfideze pur și simplu opinia publică și produc indignarea cetățenilor prin construcții masive, inestetice care NU se încadrează în mediul ambiental. Cu o legislație învechită, Bistrița va continua să se dezvoltă haotic și astfel apar blocuri între case, construcții moderniste în zone istorice, parcele cu regim de înălțime ridicat în vecinătatea unor case pe parter sau zone unde regimul de înălțime se dublează prin PUZ-uri realizate ulterior, cum este și cazul cartierului Metropolis ce va fi ridicat pe strada Libertății!  

4 comments

  1. Nu am nicio apartenenta politica, si nu prea las comentarii dar articolul asta mi se pare o porcarie.. Ce ziceti de folosirea cat mai eficienta a spatiului? Luati exemplu China.. O zi faina!

  2. Oare niciun procuror nu investigheaza ce se intampla la Bistrita pe domeniul constructiior ?

  3. In Bistrita nu se respecta nimic si sunt distruse zonele de case.

  4. Pe cuvant ca asa exagerati de parca se construieste inca un turn ca acela de la Proditerm 🙂 . Am inteles apartenenta politica, dar nu inteleg avantul asta de zici ca sunt criminali ca fac un ansamblu organizat de blocuri, intr-o zona limitrofa a orasului. In Bistrita sa existe numai case si atunci totul ar fi bine, si daca s-ar putea sa nu se dezvolte deloc, sa ramana un oras mic, sa fie lumea multumita. Unde e voie sa se construiasca blocuri mai inalte? De curiozitate, dupa parerea dumneavoastra, unde s-ar putea construi, in raul Bistrita, daca la periferie nu e voie? In centru, in parcu mare? Stiu raspunsul deja, acela e nicaieri. Atatea explicatii si sapaturi pentru legaturi intre Metropolis, primarie, pdl, pnl, seful nu stiu care, celalalt ce mananca, unde doarme, unde isi bea cafeaua. Cred ca de traiati in Cluj, va puneati streangul de frustrare. Acolo e haos, ca pica o casa si se ridica ditamai mastodontul, nu in oraselul asta. Nu mai dramatizati atata.

error: Content is protected !!