Noul SUMAL a intrat în linie dreaptă! Portalul Inspectorul Pădurii, deblocat

Noul SUMAL a intrat în linie dreaptă, anunță Ministerul Apelor și Pădurilor. Unele module ale sistemului sunt deja finalizate, în timp ce altele se află în faze avansate, iar de la sfârșitul acestei luni vor începe și testele.

Potrivit Ministerului Apelor și Pădurilor, o componentă importantă o reprezintă noul portal www.inspectorulpadurii.ro, destinat cetățenilor, la care se lucrează în prezent.

În foarte scurt timp, toți românii care doresc să se implice în lupta împotriva tăierilor ilegale de pădure vor avea la dispoziție un instrument modern și transparent, actualizat în timp real. Până atunci însă, mai avem o veste bună: începând de ieri, am reușit să deblocăm multe din funcțiile vechiului portal www.inspectorulpadurii.ro inclusiv cea mai importantă, respectiv căutarea după numărul de APV”, mai informează Ministerulor Apelor și Pădurilor.

Astfel, dacă oricine întâlnește un panou în pădure pe care scrie partida care este în curs de exploatare, poate să verifice ce avize au plecat din acea pădure. La fel, de astăzi, publicul are acces la date istorice legate de aceste tăieri și poate verifica cine și ce a făcut acolo.

Această măsură îi ajută, pe de o parte, pe cei care fac o muncă cinstită și legală, fără să aibă nimic de ascuns. În același timp, îi încurcă pe cei care se ascund în spatele birocrației pentru a ocoli legea. Reamintim că în anul 2017, în mod inexplicabil, o parte din funcțiile publice ale portalului au fost blocate, accesul cetățenilor la informație fiind, din păcate, restricționat”, mai precizează Ministerul Apelor și Pădurilor.

Ministrul Costel Alexe a adăugat că noua versiune care va fi lansată în câteva luni va fi mult mai transparentă.

Chiar dacă toate componentele blocate de fosta guvernare, și multe altele complet noi, se regăsesc în dezvoltarea noului portal pe care abia așteptăm să îl finalizăm și să îl lansăm, în spiritul transparenței și la solicitarea reprezentanților societății civile și a unor agenți economici și ocoale silvice care doresc să arate că activitatea lor este complet legală, am reușit să facem din nou publice informațiile pe care portalul vechi era capabil să le ofere. Durata sa de funcționare mai este de aproximativ câteva luni, când o nouă versiune îi va lua locul și va fi mult mai transparentă. Sper că demersul nostru să fie un sprijin pentru cetățenii, ONG-urile, companiile și silvicultorii care doresc să vină alături de noi în lupta împotriva tăierilor ilegale de pădure”, a declarat ministrul Apelor și Pădurii, Costel Alexe.

Așadar, începând de acum, cetățenii au din nou acces, prin www.inspectorulpadurii.ro, la istoricul pe zile al avizelor emise, datele publice de identificare ale operatorilor economici, iar căutarea în funcție de actul de punere în valoare și seria avizului sunt din nou disponibile.

One comment

  1. Balan Marius -Horea

    Sa va bagati SUMALU in cur ! Pai nu zicea Orban ca toti avem vedenii, cei care reclamam furtul din Paduri. Ce sa mai faci cu SUMALUL daca Romania primeste lemn din UE si aici noi cei priceputi il prelucram in mobila extra-fina de miliarde si miliarde de paduci , pardon Euro !Asa zicea prim-ministru ca din Romania nu o mai iesit nici un Tir cu lemne numa intra non-stop ca Diaspora la frontiere. Ma …..pe cine prostiti voi ?

error: Content is protected !!