NU, nu e glumă! La Bistrița a-nceput construcția sensului giratoriu de 700.000 de euro! Vezi de ce costă așa de mult și ce variante muuuuult mai ieftine existau!

Primăria Bistrița vrea să rezolve traficul sufocat din intersecția centurii cu Tărpiului și va realiza cel mai scump sens giratoriu din istoria orașului: 3.2 MILIOANE de lei, aprox. 700.000 de euro! Între strada Drumul Cetatii si străzile Livezi, respectiv Tărpiului, accesul se face pe un pod dalat, drept, cu calea sus având o deschidere pentru două benzi de circulaţie, din elemente prefabricate.

Proiectului tehnic, detaliile de executie si obtinerea autorizației de construcție pentru obiectivul ” Sens giratoriu la intersectia strazilor Tarpiului, Drumul Cetatii si Livezi ” vor fi realizate de firma Dimex 2000.

Din cauza faptului ca intersecția deservește atât zona industrială cât și un ansamblu rezidențial , situația actuală duce la blocări de trafic în orele de vârf , precum și la durate mari de așteptare la intrarea în intersecție de pe arterele fără prioritate. De asemenea dimensiunile intersecției, razele de racordare și lătimea benzilor de circulație nu asigură siguranță și confort în trafic.

La această licitație cu greutate s-a prezentat o singură firmă! DIMEX a mers la maxim și a coborât doar cu 6.500 de euro sub valoarea estimată!

Dimex 2000 a fost singura firmă care a depus oferta pentru această investiție. 3.213.509 lei este valoarea la care s-a câștigat acest contract, cu numai 6.500 de euro mai puțin decât valoarea estimată.

Costuri ESTIMATIVE, conform studiului de fezabilitate:

– proiect tehnic 26.540 euro
– CONSTRUCTIE POD 183.861 euro.
– Deviere linii electrice subterane: 600.000 euro (conform documentației întocmite de Electro-Ursa).

– termen de proiectare 2 luni
– durata de executie 12 luni .

Studiul de fezabilitate elaborat de S.C. ROMGRES SRL Beclean a fost aprobat prin HCL nr. 17 din 2017, cu votul majoritații fidele primarului Ovidiu Crețu.

Devierea liniilor electrice existente în zonă costă 600.000 de euro! Electro-Ursa a făcut calculul și planul de situație! Ioan Peteleu a sesizat șmenul și sugerează că la mijloc ar fi vorba de alte interese!

Consilierul PNL Ioan Peteleu susține că a discutat cu conducerea Leoni care ar fi fost de acord să doneze teren pentru realizarea unui giratoriu în lateral, evitându-se astfel lucrările de 600.000 de euro care impun devierea liniilor electrice subterane.

“Necesitatea amenajării unui sens giratoriu la intersecția străzilor Tărpiului, Drumul Cetății și Livezi este determinată de condițiile de trafic existente în această zonă, care, în special la orele de vârf duce la blocaje în trafic. Intersecția deservește atât zona industrială care cuprinde o serie de societăți situate pe Drumul Cetății și str. Tărpiului cât și ansamblul rezidențial aferent zonei. Obiectivul principal al acestui proiect este fluidizarea circulației în zonă și crearea condițiilor de siguranță și confort în trafic.” după cum se arată în studiul de fezabilitate.

Legea a fost încălcată, deoarece NU există planul B și s-a mers pe o singură variantă, cea care impune devierea rețelelor subterane!

La data actuală, asigurarea legăturii dintre cele trei strazi care vor fi deservite de sensul giratoriu propus, se face prin doua intersectii situate la distanțe apropiate una de cealaltă respectiv 70 m.

Fluidizarea intersecției are costuri ENORME, generate de existența unor linii electrice subterane care necesită deviere. Soluția propusă:

– devierea a 17 linii electrice subterane de medie și joasă tensiune;
– gruparea și trecerea acestor linii prin 3 canale de cabluri din beton prefabricat.

VEZI devizul GENERAL

Conform legislației în vigoare, Electrica va prelua în administrare instalațiile nou-realizate, estimate acum la 600.000 de euro, chiar dacă NU contribuie cu niciun leu la această investiție realizată din bugetul local.

Bistrița va avea cel mai scump giratoriu din istorie! Asta deoarece PSD-iștii lui Crețu NU au vrut să mute sensul câțiva metri mai încolo, variantă prin care se economiseau 600.000 de euro!

Soluția aleasă de consilierii locali ai PSD este extrem de costisitoare și Bistrița va intra în istorie cu un giratoriu de 700.000 de euro, (iar 90% din bani se vor duce pe devierea unor linii electrice subterane, operațiune care în mod normal intra în sarcina companiei Electrica). În ce privește oportunitatea investiției, pare incredibil cum reprezentanții administrației au ignorat varianta unui giratoriu amplasat la câțiva metri în lateral, variantă prin care s-ar fi scutit re-locarea rețelelor electrice subterane, lucrări estimate la 600.000 de euro…

2 comments

  1. Dar nu vă gândiți cât e „para’ndaratul”?

  2. Sa le fie rusine pt ca nu se gandesc la banul public si la ce investitii se puteau face din acesti bani

error: Content is protected !!