VIDEO: Părintele Vasile Gordon a devenit cetățean de onoare al satului natal: Lunca ( „Friș”, jud BN)

Părintele prof. dr. Vasile Gordon de la Bucureşti – cetăţean de onoare al satului Lunca, BN.


Astăzi, în Duminica a treia după Paşti, satul Lunca, numit de bătrâni Friş sau Frişu, comuna Şieuţ, din judeţul Bistriţa-Năsăud a fost în straie de sărbătoare în cinstea unui fiu al satului!

Florin Bojor, despre profesorul Vasile Gordon : „a adus multă faimă satului lui în mediul academic românesc.”

Este vorba despre părintele prof. univ. dr. Vasile Gordon, cunoscut opiniei publice pentru activitatea sa omiletică şi catehetică de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi mai apoi Cluj-Napoca.


Orice localitate se mândreşte şi se legitimează prin fiii ei, iar azi comunitatea creştină din Lunca s-a strâns într-un număr foarte mare la biserică pentru a-l omagia pe părintele care a adus multă faimă satului lor în mediul academic românesc.


Profesorul Vasile Gordon, în vârstă de 70 de ani, este autorul mai multor lucrări teologice, dintre care amintim: Predica ocazională (pareneza)…, teza de doctorat, Bucureşti, 2001; Mergând, învăţaţi… (predici), Bucureşti, 2001; Cateheze pastorale pe înţelesul tuturor, 2 vol., Bucureşti, 2012; Omiletica (manual), Bucureşti, 2015; Vademecum omiletic: 100 de schiţe pentru predici…, Cluj-Napoca, 2015 etc.

Peste 25 de teze de doctorat, coordonate de Vasile Gordon de-a lungul carierei academice!


A fost profesorul a generaţii şi generaţii de teologi şi este coordonatorul a peste 25 de teze de doctorat în domeniul predicilor şi catehezei, toate fiind aprobate de forurile superioare.


De ce merită părintele Vasile Gordon titlul de cetăţean de onoare al comunei Şieuţ?
Deşi a ajuns preot paroh la o biserică centrală din Bucureşti (Sf. Ilie-Gorgani), părintele Vasile Gordon nu a rupt legătura cu satul natal, nu şi-a uitat obârşia.

A revenit mereu la casa părinţilor Octavian şi Sofia, casă căreia astăzi îi trec pragul mulţi teologi din ţară şi străinătate.

Motivele pentru care Vasile Gordon a primit titlul de cetățean de onoare al satului natal!


Ca atare, nici satul nu l-a uitat, iar astăzi, conform Hotărârii nr. 20 din 12.04.2024, Consiliul Local al Comunei Şieuţ, în unanimitate, i-a acordat Titlul de Cetăţean de Onoare.

Motive:

  • Promovarea imaginii pozitive a localităţii Lunca şi a comunei Şieuţ;
  • Implicarea în descoperirea Burgusului Roman de la Lunca;
  • Redactarea „Monografiei satului Lunca” (carte care va fi prezentată în toamnă la hramul parohiei).


Evenimentul din biserică a fost unul de cinste cu prezenţa mai multor preoţi, profesori, cantori, a familiei de la Bucureşti (părintele are 3 copii şi 14 nepoţi) şi a credincioşilor satului.

Ministrul Digitalizării, prezent la eveniment!

Primarul Mihai-Gheorghe Ivan, în prezenţa Ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, i-a înmânat înalta distincţie a localităţii.

Toți credincioșii i-au cântat „La Mulți Ani! „

Profesorul Gordon are 2 proiecte pentru satul Lunca: monument al eroilor şi muzeu al satului


Prof. dr. Florin I. Bojor.

Lumea i-a cântat părintelui Vasile Gordon „La mulţi ani!” şi s-a lăsat călăuzită de următoarele două proiecte pe care sărbătoritul doreşte să le facă în satul natal Lunca: monument al eroilor şi muzeu al satului.

2 comments

  1. Multă sănătate și putere de muncă părinte prof.dr. Vasile Gordon. Să ne trăiți mulți ani pentru a ne îndruma spre cele de folos.

  2. Felicitări părintelui profesor Vasile. Un fiu adevărat care nu a uitat de satul natal și de frumoasele tradiții nasaudene. Bunul Dumnezeu să-i ajute să-și împlinească și cele două proiecte privind valorile satului romanesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!