Prefectul Stelian Dolha: ”Am cerut primarilor să fie atenți. S-ar putea să avem un număr mare de persoane în izolare la domiciliu”

Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că a solicitat primarilor unităților administrativ-teritoriale să fie atenți în perioada următoare, întrucât numărul persoanelor care vor intra în izolare la domicliu ar putea crește, asta deoarece măsura se aplică în cazul tuturor celor care revin din zona galbenă chiar dacă nu prezintă simptome specifice de infecție cu noul coronavirus. 

Prefectul Stelian Dolha a afirmat că, în contextul în care la nivel național au fost incluse în zona galbenă țările în care există peste 500 de cazuri confirmate de infecție cu noul coronavirus, la nivelul județului Bistrița-Năsăud ar putea să crească și numărul persoanelor izolate la domiciliu. Din acest motiv, a solicitat primarilor să fie atenți în perioada următoare.

În legătură cu zona galbenă, care deja cuprinde cam toată Europa – Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Spania, Marea Britanie, Suedia, toți cei care revin din aceste țări intră la izolare la domiciliu. Am făcut un grup de Whats APP cu toți primarii din județul Bistrița-Năsăud, le-am transmis această hartă, i-am pus în temă, i-am informat și le-am transmis și persoanele pe care le au în acest moment in izolare la domiciliu. I-am rugat să fie atenți cu cei care o să intre. S-ar putea să intre masiv de acum la izolare la domicliu. Poliția Rutieră deja și-a constituit patrule care o să se asigure că persoanele respective vor rămâne în izolare la domiciliu timp de 14 zile. (…) Ei (n.r. – primarii) trebuie să se implice mult mai mult. De exemplu, dacă avem persoane care nu se declară nici la granită, nici la aeroport și ajung cu mijloacele proprii de transport în localitate, primarii vor trebui să se asigure că aceste persoane intră la izolare”, a declarat Stelian Dolha.

Prefectul a oferit și un model de bune practici: ”Astăzi, unul dintre primari m-a sunat și mi-a spus că are astfel de persoane și s-a asigurat deja că ele intră în izolare la domiciliu. Este vorba despre primarul din Feldru. (…) Model de bune practici”. 

Totodată, sursa citată a vorbit și despre cazul de la Rodna, unde primarul a ales să facă publică o listă cu numele celor care s-au întors din străinătate și se află în izolare la domicliu, ”un fel de listă a rușinii”, după cum afirmă Stelian Dolha. ”Primarul din Rodna a înțeles că trebuie să facă publică lista cu persoanele aflate în izolare. Un fel de listă a rușinii. Ori eu îi spun domnului primar că nu e doar deplasat, ci e ilegal și noi nu suntem la vânătoare de vrăjitoare în județul Bistrița-Năsăud. Nu suntem. Sunt conjudețenii noștri și nu putem să ne comportăm așa, să aruncăm o anatemă pe ei”, a mai afirmat Dolha.

Trebuie să conștientizăm că nu băgăm spaima în oameni. Din contră, primarii trebuie să îi liniștească, să aibă cu totul și cu totul altă abordare”, a adăugat Stelian Dolha.

În ceea ce privește lista actualizată a zonelor roșii și galbene, aceasta cuprinde:

One comment

  1. Pe primarului inconstient din Bistrita de ce nu il bagati in carantina/izolare/puscarie ca e posibil sa tot imprastie virusi de cand s-a intors din occident…😷