Preot NOU la parohia Ragla! Preotul Ștefan Tonțian: „Dumnezeu mă cheamă la o misiune foarte grea!”

Sărbătoare la parohia Ragla! Comunitatea locală s-a adunat la Biserica din localitate, unde avut loc ceremonia de instalare a preotului Ștefan Tonțian. Acesta a slujit aproape 16 ani în Miceștii de Câmpie și în această vară a luat concursul pentru parohia vacantă Ragla, unde timp de 13 ani a slujit preotul Eugen Raita.

La eveniment au fost prezenți: prefectul Ovidiu Frenț, senatorul Ioan Deneș, vicepreședintele Consiliului județean Ioan Puica, primarul  Ilie Uchrenciuc, managerul județului Florin Moldovan alături de arhitectul județului Radu Săplăcan. Liturghia a fost oficiată de protopopul Alexandru Vidican și un sobor de preoți format din: Ștefan Tonțian, Toader Tomoroga (Blăjenii de Sus), Victor Făgăraș (cel care a suplinit parohia timp de 3 luni) Cornel Mureșan din Budacu de Sus și preotul paroh din Orheiul Bistriței.

Eugen Raita preotul care a predat parohia din Ragla a cântat în strană la instalarea preotului Tonțian, moment emoționant pentru întreaga comunitate. Din motive personale, Eugen Raita a renunțat la haina preoțească!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Conform ceremoniei, preotului paroh i s-au înmânat cheile bisericii, crucea și Evanghelia:

Ștefan Tonțian: „Dumnezeu mă cheamă la o misiune foarte grea!”

„Dumnezeu mă cheamă la o misiune foarte grea! Dacă ambii ochi au plâns, încă mai plâng! NU am putut să mă bucur cu un ochi pentru această reușită. A fost foarte greu să mă simt ca un pom care smuls dintr-un loc unde avea rădăcini adânci și adus într-un pământ mai pietros, că așa este aici pământul… e lângă vale! Dar fac ca un soldat pe front: ascult …pentru că ascultarea aduce roade. Mulțumesc tuturor care s-au rugat în această perioadă pentru mine și pentru familia mea și care m-au ajutat ca să pot să mă mut în casa parohială. Cum mi-a spus Înaltul de la Cluj, Mitropolitul Andrei: „părinte, du-te și fă acolo curățenie!” Este foarte greu să fac curat la mine în suflet… este și mai greu să fac curat în inima d-voastră. Însă cel care m-a chemat… pentru că eu vă spun sincer: eu NU m-am dus la teologie obligat, trimis de cineva sau pentru un interes material ci rămânând la 15 ani orfan de tată am simțit că Dumnezeu îmi este tată! Și mergând la biserică am simțit această chemare din liceu: ca să-L slujesc și să fac ceea ce trebuie făcut pentru biserică. De aceea, de multe ori… eu sunt foarte răbdător din fire, NU sunt foarte exigent, dar casa lui Dumnezeu aș vrea ca să fie pe primul loc în viața unei comunități. Dacă noi suntem creștini și îl iubim pe Dumnezeu îi arătăm NU numai prin credință … Este ușor să zicem: cred în Dumnezeu! Trebuie să și facem! Și acest lucru… Dumnezeu mi-a ajutat în parohia Miceștii de Câmpie să facem și am dat numai ce-i mai bun din mine. Și m-am jertfit. Și Dumnezeu a făcut să rodească acolo. Oameni pe care i-am simțit foarte aproape, iar la greutăți NU m-au lăsat singur și m-au ajutat foarte mult și de aceea eu le mulțumesc! M-aș bucura ca și aici în parohia aceasta să fim o familie unită ! Acolo unde este Dumnezeu este unitate!” – a spus preotul paroh la instalarea sa oficială.

 

 

Protopopul Vidican: „un ochi se bucură și unul plânge!”

„Vine un alt păstor pentru ca turma să nu rămână turma singură fără păstor și să o ia în toate părțile. Și aceste două evenimente produc o sensibilitate până la acrimi. Preotul care pleacă, în situația de față părintele Eugen de care v-ați legat prin toate fibrele existenței fac ca un ochi să plângă. Pentru că orice preot, în cazul de față după 13, ani a botezat, a bătut la poarta Cerului cu pruncul în brațe la botez făcându-l candidat la nemurire. În 13 ani, părintele a plâns cu d-voastră petrecându-vă părinții, moșii și strămoșii spre veșnicie. Timp de 13 ani, părintele a binecuvântat dragostea tinerilor în Taina Cununiei. De aceea se cuvine să-i mulțumim și de bună seamă că amintirile depănate dintr-un caier al vremurilor prin fire de tort de amintiri plăcute să rămână tot ce-a fost bun și frumos în legătură cu părintele Eugen cât timp a stat la d-voastră!” a spus protopopul Vidican!

VIDEO: discursul protopopului Vidican, la instalarea noului paroh din Ragla, Ștefan Tonțian:

„Un ochi se bucură că nu rămâne de izbeliște, prin grija Înaltprasfințitului Andrei, prin concursul dat la Centrul Episcopiei noastre, părintele Ștefan Tonțian a candidat și a reușit la parohia vacantă Ragla. De aceea credem că părintele care are 16 ani de preoție a venit pentru că Mântuitorul a spus: „mergând învățați toate neamurile”…. NU avem neapărat misiunea de a sta în aceeași parohie toată viața! Mântuitorul ne spune: „mergând învățați toate neamurile… botezându-le în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh!” De aceea și-a ales apostoli. Apostolii NU au avut menirea de a trăi veșnic pe pământ! Ci au lăsat mai departe ucenici, acest lanț sacerdotal. Fiecare preot nou hirotonit este încă o verigă în lanțul sacerdotal până la sfârșitul lumii… Și Mântuitorul le spune: mergeți de învățați toate popoarele. Ce să învețe? Că răstignitul de pe Golgota a Înviat.. că înviind El, vom învia și noi!”

Preotul protopop i-a înmânat Evanghelia și crucea: „Părinte Ștefan, să-ți duci crucea cu multă demnitate. Aici stă puterea lui Dumnezeu!” iar credincioșii i-au cântat „La mulți ani!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One comment

  1. Felicitari parinte Tontian! Bunul Dumnezeu sa va calauzeasca gandul si faptele spre realizarea a ceea ce v-ati propus. Doamne ajuta!

error: Content is protected !!