Aflat la Bistrița cu ocazia conferinței ”Obezitatea pediatrică, o problemă de sănătate la nivel mondial”, președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, dr. Alexandru Rogobete, a felicitat autoritățile județene pentru modul în care au gestionat proiectul privind construirea unui nou corp de clădire la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița.
”Acest proiect nu este doar o construcție, este o dovadă că lucrurile se pot schimba în bine atunci când există încredere și viziune. Dintre toate proiectele începute, acesta este cel mai avansat și va fi primul spital nou care va fi dat în folosință anul acesta, finanțat prin PNRR. Asta demonstrează că investițiile în sănătate nu sunt doar programe pe hârtie, ci realități care se întâmplă prin muncă, determinare și colaborare. Un astfel de proiect nu poate fi realizat fără o echipă de management implicată, fără oameni care să creadă în schimbare și să lupte pentru ea. Ministerul Sănătății, împreună cu autoritățile locale, și-au unit forțele pentru ca acest spital să devină realitate. Nu este vorba doar despre ziduri și echipamente, ci despre siguranța pacienților, despre medici care își vor putea face meseria în condiții moderne, despre familii care vor avea un loc de încredere unde să-și găsească alinarea. Aceasta este dovada că se poate! Că România poate avea spitale moderne, că sănătatea poate fi o prioritate reală atunci când există voință și oameni dedicați”, a transmis Alexandru Rogobete, care, în timpul șederii sale la Bistrița, a vizitat șantierul noului pavilion al SCJU Bistrița.


În mesajul său, acesta a felicitat întreaga echipă implicată în implementarea acestui proiect.
”Felicitări echipei de la Bistrița! Sunteți Campioni! Mulțumesc și felicit echipa de proiect condusă de președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, domnul Emil Radu Moldovan, primarul orașului Bistrița, domnul Gabriel Lazany, și managerul spitalului, Paul Szekely, alături de toți cei care au pus suflet în acest proiect. Ei sunt cei care au demonstrat că viitorul sistemului de sănătate din România poate fi unul mai bun!”, a adăugat președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.
Noul pavilion al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița va avea regim de înălțime 2S+P+4E și va fi compartimentat astfel:
- Subsol: Depozit și adăpost ALA (apărare locală antiaeriana);
- Parter: Secția de Hemodializă; Parcare semi-automatizată cu 53 de locuri; Birou de internări;
- Etaj I: Secția ORL (25 paturi); Structura de spitalizări de zi; Compartiment Chirurgie Plastică (10 paturi);
- Etaj II: Secția Cardiologie (55 de paturi) – din care 8 paturi pentru USTACC (unitatea de supraveghere şi tratament avansat al pacienților cardiaci critici); Sală hibrid Angiografie pentru cardiologie intervențională; Secție obstetrică ginecologie (25 paturi);
- Etaj III: Bloc operator cu 4 săli de operație (Neurochirurgie, Gastroenterologie intervențională, Chirurgie plastică, Oftalmologie); Compartiment Neurochirurgie (17 paturi); Compartiment recuperare neurologică (7 paturi);
- Etaj IV: secții de spitalizare – Compartiment Gastroenterologie (13 paturi); Secția Neurologie (55 paturi din care 8 paturi pentru unitatea cu accidente vasculare cerebrale).
Lucrările sunt executate de asocierea dintre Dimex 2000 Company SRL – Hidro Salt B 92 SRL – Consola Grup Construct SRL – Mansard Corporate SRL – Cubicon Invest SRL.
Construirea noului pavilion al spitalului este prevăzută într-un proiect amplu pentru care autoritățile din Bistrița-Năsăud au obținut finanțare de circa 100 de milioane de euro prin PNRR. Proiectul mai prevede și reabilitarea energetică a clădirii existente, modernizarea pavilioanelor existente, digitalizarea spitalului și dotarea cu aparatură medicală de ultimă generație.