Primarul Ioan Turc: Parcul dendrologic al Colegiului Național „Liviu Rebreanu” va fi amenajat cu maximă responsabilitate

Parcul dendrologic al Colegiului Național „Liviu Rebreanu” va fi amenajat ”cu maximă responsabilitate”, spune primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, care afirmă că va avea discuții inclusiv cu activiștii de mediu pe această temă.

”Asemenea multor bistrițeni, apreciez valoarea Parcului dendrologic al Colegiului Național „Liviu Rebreanu”. Cu atât mai mult, îi asigur pe toți concitadinii că acest spațiu va fi amenajat cu maximă responsabilitate din toate punctele de vedere”, a transmis primarul Ioan Turc.

Edilul Bistriței a adăugat că proiectul care vizează amenajarea parcului, realizat în anul 2017, are la bază un studiu dendrologic efectuat de specialiști din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

”Chiar dacă proiectul a obținut toate avizele necesare, apreciez că el trebuie revizuit astfel încât toată vegetația viabilă să fie pusă în valoare. De asemenea, lucrările de amenajare urmează să fie realizate prin mijloace și soluții tehnice de natură să protejeze vegetația. După finalizarea reevaluărilor, voi prezenta public soluția propusă și voi avea discuții inclusiv cu activiștii de mediu. Proiectul de reamenajare a parcului dendrologic asumat de Primăria municipiului Bistrița va reda Colegiului Național „Liviu Rebreanu” un spațiu intrat în conștiința publică, care se leagă de numele unui eminent dascăl – profesorul Livius Gubesch. Vom avea o oază de relaxare pentru elevi și profesori, ce va servi totodată și procesului educațional”, a adăugat Ioan Turc. 

One comment

  1. Parcul Dendrologc al Colegiului Național Liviu Rebreanu nu este o grădină oarecare. Este vorba despre o creatie stiintifică a regretatului profesor de biologie Livius Gubesch, cel care impreună cu generatii de elevi a pus bazele unei adevărate grădini botanice prin bogata colectie de specii arboricole pe care parcul le contine. Prin definitie, o „Grădină Botanică” este, in primul rand o instituţie de cultură, cu rol de cercetare, care a apărut încă din antichitate, grădina fiind „laboratorul“ în care medicii cultivau plantele de care aveau nevoie pentru tratarea bolnavilor. Apoi, în perioada Renaşterii, grădinile botanice au fost organizate pe lângă şcoli şi universităţi, pentru studiul ştiinţelor naturale, pentru aclimatizarea speciilor exotice, iar mai nou pentru conservarea speciilor aflate pe cale de dispariţie.
    Prin urmare, amenajarea parcului dendrologic al CNLR trebuie făcută cu multă grijă si profesionalism, pentru a păstra valoarea stiintifică a colectiei dendrologice, refăcându-se si „rozariul” (colectia de trandafiri), care din păcate a fost lăsat in paragină până a dispărut.
    Având in vedere valoarea floristica a speciilor aduse si plantate cu migala de-a lungul anilor de către profesorul de biologie Livius Gubesch, Parcul Dendrologic al CNLR a fost declarat arie protejata înca din 1976, pe baza deciziei nr.58/1976 a Consiliului Judetean fiind reconfirmată prin Hotărârea nr.3/1995. Prin urmare, grădina din jurul Colegiului National Liviu Rebreanu ar trebui să poarte numele de Parcul Drndrologic „Prof. Livius Gubesch”
    De asemenea, in fata clădirii CNLR ar trebui să stea alături bustul fostului director Georg Fischer, cel care a contribuit la construtia „Ginnaziului Evanghelic” cu mai bine de 100 de ani in urma, si bustul regretatului profesor Livius Gubesch, de care se leagă existenta Parcului Dendrologic.